Lidové noviny

Politika se rodí i v šatníku

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

Módní stylistka hodnotila potenciáln­í první dámy. Většina má ještě co dohánět

PRAHA Když v roce 1996 Kuba sestřelila nad pobřežím Floridy letadlo se čtyřmi Američany, připnula si velvyslank­yně USA Madeleine Albrightov­á na sako brož s modrým albatrosem směřujícím hlavou dolů. „Tajnou řečí broží“se politička českého původu stala pověstnou. Celý svět symboliku šperků začal rychle překládat jako diplomatic­ký postoj USA.

Když loni britská královna hovořila v parlamentu o brexitu, měla na hlavně klobouk, jehož motivy připomínal­y vlajku Evropské unie. Na sociálních sítích se rychle strhla lavina, zda volbou módního doplňku panovnice vyjadřoval­a sympatie k evropskému společenst­ví.

Už nejde jen o trendy

Oblékání politiků tak již není jen otázkou následován­í módních trendů. Vyjadřuje úctu i postoj k dané situaci. A reputaci prezidenta má do jisté míry v rukou i šatník jeho partnerky. „Mít styl první dámy, to není jen tak. Musí dodržet vhodný dekolt, jemnost punčoch, tvar lodiček ale i délku sukně, u které jde o centimetry,“upozorňuje módní poradkyně Klára Klempířová, která pro LN hodnotila potenciáln­í první dámy.

Nejlepšího výsledku dosáhla Michaela Hořejší Horáčková. „Ví přesně, co jí sluší a jak má v oděvu zapůsobit,“zhodnotila. Naopak k větší invenci při vybírání šatů a doplňků vyzvala Kláru Fischerovo­u. Více čtěte na straně 3

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia