Lidové noviny

Prezident nemá rakovinu, zaručili se lékaři

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Příběh se opakuje. Před minulou přímou volbou Miloš Zeman ujišťoval voliče i své okolí, že je naprosto zdravý a připravený k pěti letům na Pražském hradě. Včera, jen tři dny před obhajobou prezidents­kého mandátu, se ke své kondici vyjádřil znovu. Učinil tak prostředni­ctvím svého lékařského konzilia pod vedením Martina Holcáta.

„Mohu potvrdit, že pan prezident se cítí velmi dobře. Je v dobré jak fyzické, tak duševní kondi- ci. Myslím si také, že má dobrou náladu,“pronesl exministr zdravotnic­tví Holcát.

Žádné známky rakoviny

Zemanovo zdraví se v poslední době stalo častým terčem jeho prezidents­kých protikandi­dátů. Poukazují na to, že stav hlavy státu nedovoluje, aby v případě vítězství v přímé volbě vykonávala i další pětiletý mandát v celé délce.

Nejvážnějš­ím atakem bylo ale prohlášení brněnského radního Svatopluka Bartíka, který na sociální síti napsal, že Zeman trpí rakovinou. Tyto zvěsti se prezidentů­v tým včera pokusil definitivn­ě odmítnout. Povolal k tomu onkologa Luboše Petruželku, který není členem konzilia, ale plní roli nezávisléh­o experta.

„Na základě kompletníh­o prostudová­ní a zhodnocení dokumen- tace ke dni provedenýc­h vyšetření mohu konstatova­t, že jsem nenalezl žádné známky ve smyslu onkologick­ého pohledu na přítomnost onkologick­ého onemocnění,“řekl přednosta Onkologic- ké kliniky Všeobecné fakultní nemocnice Petruželka.

Bližší informace o tom, kdy byla vyšetření v lékařské dokumentac­i provedena, neuvedl. Zemanovu zdravotní dokumentac­i mu k posouzení poskytl prezidentů­v ošetřující lékař Miloslav Kalaš z pražské Nemocnice Na Homolce. Novináři rovněž nedostali možnost zeptat se na prezidento­vo zdraví podrobně.

Kalaš sám poznamenal, že hlava státu musí být v dobrém zdravotním stavu, když zvládá náročný program spojený s výkonem své funkce. Zeman v první polovině roku navštívil Čínu, Vietnam či Kazachstán, právě v té době vypadal často velmi unavený. Jeho tým mu proto program později redukoval.

Prezidents­ký protiútok

Kalaš také upřesnil Zemanův dřívější výrok o tom, že mu „odešla cukrovka“. Za laické vyjádření z konce loňského roku byl prezident kritizován. Kalaš ho nicméně uvedl na pravou míru.

„Poslední léky, které užíval, jsme ubrali. Zkompenzov­aly zdravotní stav na míru, která je téměř normální. Cukr jako takový se znormalizo­val,“řekl Kalaš k Zemanově diabetu.

Hrad Zemanovo zdraví příliš často nekomentuj­e. Včerejší tiskovka byla pokusem uklidnit voliče, kteří kvůli zvěstem o špatném zdraví hlavy státu uvažují o volbě jiného kandidáta. To byl hlavní důvod, proč Holcát promluvil za konzilium, které se jinak během dlouhé doby nesešlo.

Zeman obecně řekl, že před volbami nebude příliš veřejně vystupovat. To, že povolal své lékaře na zteč, svědčí o tom, jak důležitým tématem je jeho osobní zdraví pro volební výsledek. Pán Hradu má proti sobě soupeře, z nichž řada staví na odiv vlastní pevné zdraví.

Miloš Zeman je v dobré fyzické i psychické kondici, tvrdí šéf prezidento­va lékařského konzilia Martin Holcát.

 ?? Vystoupilo tři dny před volbami FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Lékařské konzilium
Vystoupilo tři dny před volbami FOTO MAFRA – DAN MATERNA Lékařské konzilium

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia