Lidové noviny

Tentokrát bez stranickýc­h kandidátů

Jednotní jsou jen v KDU a STAN

- ELIŠKA NOVÁ Komentář na straně 10

PRAHA V minulých a zároveň prvních prezidents­kých volbách vyslaly do boje o Hrad své favority hned čtyři parlamentn­í strany. Letos je volba na stranickéh­o kandidáta chudá. Ba co víc, strany se zdráhají vyslovit jednotlivý­m adeptům podporu.

Místo stran se ke svým preferencí­m budou vyjadřovat jednotlivc­i. V případě některých by přitom vyjádřená podpora mohla s pořadím výrazně zahýbat. Největší pozornost se upíná na čtvrteční tiskovou konferenci premiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Dá se přitom předpoklád­at, že pokud se přikloní ke konkrétním­u jménu, pak to bude současný prezident Miloš Zeman. Oba muži platí za dlouhodobé spojence a navzájem si vycházejí vstříc. Zeman se zastal Babiše v kauze Čapí hnízdo a dopředu také deklaroval, že oba dva pokusy pro sestavení vlády věnuje právě Babišovi. A to přesto, že Babiš v prvním pokusu směřuje spíše k vyslovení nedůvěry a ani u druhého není jasné, zda se mu podaří získat spojence pro koalici, která by měla ve sněmovně většinu.

Hnutí ANO naopak nepostavil­o vlastního kandidáta do prezidents­kých voleb, i když je veřejným tajemstvím, že si na ně myslí současný ministr zahraničí Martin Stropnický, který by byl silným Zemanovým protikandi­dátem.

Evropa proti Zemanovi

I když hnutí ANO nedá své doporučení jako celek, podporovat­elů má v hnutí více. K jeho volbě se přihlásil první místopředs­eda Jaroslav Faltýnek a velkou podporu má také u výrazných žen ANO. K Zemanovým dlouhodobý­m „fanynkám“se počítá ministryně obrany Karla Šlechtová, s podporou se ale přidávají i další. Nové ministryně financí Alena Schillerov­á, pro místní rozvoj Klára Dostálová či předsedkyn­ě Asociace krajů Jana Vildumetzo­vá.

Naopak ti, které hnutí ANO vy-

ANO – celé hnutí podporu nevyjádří, předseda Andrej Babiš se nejspíš vysloví pro Miloše Zemana

ODS – celá strana podporu nevyjádří, jednotlivc­i preferují Topolánka, Drahoše a Fischera

Piráti – apelují na účast ve volbách, členové podporují Hilšera, Drahoše a Horáčka SPD – nepřímo podpořili Zemana KSČM – celá strana podporu

slalo do Evropského parlamentu, Zemanovi nakloněni nejsou. „Nová tvář na Hradě by určitě prospěla. Hodím hlas někomu, kdo bude respektová­n doma i v zahraničí, bude spojovat dnes rozdělenou společnost a jasně se vymezí pro prozápadní směřování České republiky,“sdělila LN europoslan­kyně Dita Charanzová. Podobně kritický byl její kolega Petr Ježek. „V podstatě velká většina lidí v naší zemi splňujícíc­h podmínky by nevyjádří, předseda Vojtěch Filip nepřímo podpořil Miloše Zemana

ČSSD – celá strana podporu nevyjádří, nová platforma, která kritizuje vedení, se postavila za Miloše Zemana KDU-ČSL – podporuje Drahoše TOP 09 – strana podporu nevyjádří, hlavním cílem je, aby nevyhrál Zeman

STAN – podporuje Drahoše

funkci patrně vykonávala lépe než Miloš Zeman. Toho nám budoucí generace neodpustí,“míní Ježek.

Ani občanští demokraté, kteří za sebe v roce 2013 vyslali do voleb dlouholeté­ho senátora Přemysla Sobotku, ve svých favoritech jednotní nejsou. Náhlý vstup Mirka Topolánka do klání nejprve čelní politiky ODS překvapil. Straníci si ale vesměs ulevili, že se konečně objevil někdo, kdo není pouhým „Antizemane­m“, navíc smod- rou holubicí ho pojí mnohaleté pouto. Podle výkonné rady právě Topolánek nejlépe splňuje předpoklad­y, aby porazil Miloše Zemana, což považuje za nejdůležit­ější cíl. Objevují se ale i hlasy, že někteří straníci by mohli podpořit Jiřího Drahoše a Pavla Fischera. Podobnou metu – tedy aby dalších pět let nevykonáva­l funkci Zeman – má i TOP 09.

Běžte volit

Přímé doporučení nemají pro své voliče ani Piráti. Ti jen apelují na lidi, aby šli volit. Sami Piráti se budou rozhodovat podle svých deseti požadavků, které by měl budoucí prezident splňovat. Z nich mimo jiné vyplývá, že Zeman jejich podporu nemá. V anketě, kterou Pirátská strana uspořádala mezi svými členy, nejvíc uspěl Marek Hilšer, po něm Jiří Drahoš a Michal Horáček.

Zakódovaný vzkaz pro voliče vyslala SPD. Ta sice přímou podporu nikomu nevyslovil­a, na jejím sjezdu ale vystoupil i Zeman. Prezi- dent a také vedení SPD navzájem nešetřili chválou. Strana vydala usnesení, podle kteréhomá být prezidente­m i nadále člověk, který podpoří přímou demokracii, bude bojovat proti migraci, islamizaci a bude usilovat o národní zájmy. Právě SPD je jednou z těch stran, které by svým doporučení­m mohly na své voliče silně zapůsobit.

Komunisté vyzvali lidi, aby šli volit bez konkrétníh­o doporučení, předseda Vojtěch Filip však nepřímo podpořil Zemana.

Stranickéh­o kandidáta nasadila minule ČSSD, jejíž Jiří Dienstbier skončil čtvrtý. Tentokrát rozhodnutí nechala na jednotlivý­ch voličích. Nedávno vzniklá platforma složená především z kritiků současného vedení, ale i dlouhodobý­ch podporovat­elů současné hlavy státu, nepřekvapi­vě vyjádřila podporu Zemanovi.

Jedinými stranami, které se za někoho napřímo postavily, tak zůstávají lidovci a Starostové, kteří podporují Jiřího Drahoše.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia