Lidové noviny

Superstar šedých myší

-

Kdysi Michal Horáček i do médií vyprávěl, jak se s kamarádem vsadil, že ho porazí v běhu na pět kilometrů. O milion. Najal si dva profesioná­lní trenéry, masérku a fyzioterap­eutku, naučil se všechno od správného zakleknutí přes dýchání až po triky, jak si správně zavázat tkaničky. A vyhrál. Podobně se prý vsadil i v posilovně a prezidents­ká kampaň může až nebezpečně připomínat podobnou sázku.

Především je to ono urputné úsilí a snaha udělat vše správně, najmout ty správné lidi, mít ty správné poradce. Vše si studuje, cituje ústavu, nechává se brífovat a rád tahá z rukávu namemorova­ná čísla a informace. A nasadil si postupně takovou profesioná­lní, tvrdou, až skoro nepříjemno­u masku. Asi věří, že přesně tohle je role, jakou má kandidát zaujmout. Že přesně takhle si má v tomhle závodě zavázat tkaničky.

Bylo by ale laciné napsat, že jde o jeho největší sázku. Doslova říká, že „není žádná superstar“, v narážce na televizní soutěž, ve které byl porotcem. Zdůrazňuje, že si „vše odpracoval“, a takovými lidmi se i obklopuje v kampani.

Horáček zkrátka nebere kandidatur­u vůbec na lehkou váhu a zřejmě upřímně nabízí sebe i s celým svým životním příběhem jako variantu silného prezidenta. Jenže právě tady se svým přístupem párkrát narazí, když si uvědomuje, že jako silný kandidát musí říct jasný názor, ale chvilkami si prostě není obyčejně lidsky jistý.

Nejvíce je to vidět při otázce na jmenování velvyslanc­ů. Kandidát a běžec Horáček ze sebe vysype zjevně připraveno­u odpověď, že bychom se měli konzervati­vně vrátit ke jmenování kariérních diplomatů, a začne ódu na obyčejné a poctivé úředníky.

Když mu ale připomenem­e, že to by se nestali velvyslanc­i ani osobnosti, které si to odpracoval­y jako on sám, třeba Michael Žantovský nebo Alexandr Vondra, objeví se člověk Horáček. „Co je špatného na šedých myších? Tohle není superstar, šedé myši jsou často skvělé, protože to umí odpracovat,“zopakuje nedůtklivě a na chvíli vypadne z role.

Podobně při otázkách na Nejvyšší správní a Ústavní soud začne po chvilce bruslit kolem. Neznamená to, že by se Horáček nemohl stát dobrým prezidente­m. Jen se možná snaží až moc.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia