Lidové noviny

Ne prezident sjednotite­l

Ohrožení demokracie, metodě usilovných dřepů, silné hlavě státu, zakořeněné v každém z nás, o názvu Česka i rušení nemocnic

-

LN Vy byste nechtěl posunout kompetence a odpovědnos­t prezidenta, jak říkají právníci?

Říkají to, ale já jsem spokojený s herními pravidly, která jsou teď. Mám několik silných námětů, kde bych ústavní změnu uvítal z citových i praktickýc­h důvodů.

Když přijedu za starosty, vždy se ptám, jak jsou spokojeni se systémem krajů. A to jsou velké přednášky o umělé byrokracii, která nefunguje. Třeba Moravská Třebová je historicky a kulturně navázána na Olomouc, ale ocitla se v Pardubické­m kraji, přitom tam je to strašně daleko. Byl to nehorázný zásah bolševika, který zrušil zemské zřízení a zavedl kraje. Sousední obce Horní a Dolní Branná jsou každá v jiném kraji, to přece není možné.

Druhá věc je citová, můj rod je z Moravy a lidi tam uráží, že se něco jmenuje Czechia, nezohledňu­je to po tisíce let specificko­u zemskou identitu. Strašně jsem se kvůli tomu veřejně hádal, protože jsmeměli příležitos­t vrátit se k názvu Země koruny české, jedno- slovně jako Czechlands. Stejně jako je třeba Netherland­s. Ale my jsme zvolili nějakou Czechii.

LN Proč by nemohl mít prezident zákonodárn­ou iniciativu?

Prezidents­ký úřad je takový, jak si ho prezident naplní, a jistě může najít a oslovit poslance. A pořád má možnost obrátit se na Ústavní soud, stejně jako zasáhl Havel v době, kdy chtěli Klaus a Zeman změnit volební systém.

LN Kdyby se uvolnilo místo na Ústavním soudu, koho byste navrhl Senátu?

To je jedna z největších kompetencí prezidenta a nemohu proti Zemanovu výběru nic namítnout. Nebudu předstírat, že vím, kdo je nejlepší odborník, ale mým rádcem je pan profesor Eliáš, hlavní autor občanského zákoníku.

LN Máte i rádce z jiného okruhu než kolem pana profesora?

Nikdy jsem neřekl, že by byl jediný, koho bych se ptal. Jsem ochoten naslouchat všem. LN Jak často se radíte s Karlem Eliášem?

Přibližně jednou za tři neděle.

LN Nezdá se vám, že se Ústavní soud stále více pouští do politickýc­h rozhodnutí?

Mně se rozhodně nic nezdá. Jsou tam vynikající právníci, jako je Kateřina Šimáčková, a prezident do toho nemá co zasahovat.

LN Soud by ale měl podléhat doktríně sebeomezen­í...

Souhlasím.

LN Jak se tedy stavíte k tomu, že se chová jako třetí parlamentn­í komora a překračuje klasickou dělbu moci?

Premisa mého uvažování je, že to musí být silná a nezávislá moc. Každému se může něco nelíbit a i uvnitř soudu jsou disentní názory. Jde o lidské nalézání spravedlno­sti, ne jen o normy. Amymusíme být ochotní vybraným lidem důvěřovat, aby ho nalézali.

LN Nevadí vám, že předseda sou- du veřejně komentuje politiku a podporuje Miloše Zemana?

Udělal letos i řadu vyjádření, která ho nepodporov­ala. Musíme ale hlavně chápat rozdíl mezi tím, že někdo něco napíše do novin, a tím, co je výrok Ústavního soudu. Po mém soudu by se měl předseda nicméně spíše zdržovat silných vyjádření na veřejnosti.

LN Koho byste jmenoval viceguvern­érem ČNB?

Ano, letos končí oba. A to je pro nového prezidenta ještě zajímavějš­í příležitos­t než Ústavní soud. Ekonomie není vůbec exaktní, ale normální společensk­á věda a vždy vychází z ideových předpoklad­ů. Tady bych se ptal mezi lidmi, kteří mi radili na veřejných vystoupení­ch, a to byli pan Kysilka, Singer a Tůma. Mají zkušenost a zejména přístup pana Kysilky mi konvenuje a takový typ člověka bych uvítal.

LN V jednom rozhovoru jste řekl, že euro je odborná věc, a v druhém, že není. Jak to je?

Obojí, ale silněji je to ideová věc. Chtěl bych jmenovat mírné eurooptimi­sty, ne jestřáby proti euru. To je ale jen jedno z kritérií.

LN Souhlasíte s intervence­mi?

Nesouhlasí­m s tím, že jsme tady fakticky měli euro už tři a půl roku, a to uměle, žili jsme s oslabenou korunou, navázanou na jeho kurz. Každému z nás vzala intervence osm až deset procent našich úspor. Tohle bych nechtěl – lidi, kteří si takto zahrávali.

LN Jmenoval jste mezi svými rádci exguvernér­a Singera...

Ano, ale ten mi jen radil.

LN Jak tedy souhrnně vnímáte prezidents­ký úřad?

Prezident musí především sloužit, vždy se mi líbilo heslo Jana Lucembursk­ého – sloužím. Mám ale čtyři silné představy. První je, že je to občan vysílaný do funkce občany, a musí proto být zcela nezávislý, aby mohl hájit zájmy všech bez rozdílu. Musí také být silný aktér, ceremoniál­ní důstoj- nost je nezbytný předpoklad, ne ambice. Má být zárukou, že nikdo nezneužije svěřenou moc.

Další věc je moje téma, nechci být prezidente­m sjednotite­lem. Víme, že lidé jsou různí, a kdybychom je sjednocova­li na sílu, museli by ustoupit ze svých názorů. Společnost, která spolu souhlasí, je mrtvá. Chci společnost, která se pře a ve veřejném prostoru vyjednává své zájmy.

LN A ta poslední?

To je pro mě možná nejdůležit­ější, musí být úplně transparen­tní. Sám jsem o sobě už na začátku zveřejnil úplně vše. Transparen­tnost je ale důležitá i obecně, protože narušuje korupci a klientelis­mus. Transparen­tní společnost pak dokáže pojmenovat svoje slabiny, ze svých daní si platíme třeba údaje o míře kriminalit­y nebo exekucí. Ale zároveň chybí třeba mapa ukazující, jak jsou úspěšné které nemocnice a jaké jsou kde školy, takže nevíme, kam se stěhovat a kam ne. Kdybychom je všechny dali dohromady, bude v tržním prostředí nezbytné, aby ti slabí skončili.

LN Přece existuje optimální rozvržení lůžek v nemocniční síti.

Je to soukromý podnikatel­ský subjekt, a když tam lidé nebudou spokojeni, půjdou jinam. Tak je to správné, normální trh, určují to lidé a jejich spokojenos­t.

LN Jak?

Kdyby měli informace a věděli, že je někde kvalitní třeba porodnictv­í, budou tam chodit.

LN Pak bychom asi neměli v každé obci školu.

Znám to z USA, kde jsou ceny nemovitost­í určovány právě podle pospolitos­ti, dostupnost­i školy a nemocnice. Samozřejmě že to stratifiku­je společnost, ale to je tržní. Buď rovnost, nebo volnost.

LNA nebojíte se, že timéně šťastní, o kterých jstemluvil, pak nebudou mít dobrou školu ani dobrou nemocnici?

Ano, bojím, ale tak to zkrátka je. Nemáme tolik učitelů a prostředků, aby to bylo všude dobré.

LNA proč by vás zrovna ti méně šťastní měli volit?

Co chcete, abych řekl? Něco socialisti­ckého? Proč by neměli? Říkám jen, že je fajn vědět, kde jsou školy či nemocnice dobré a kde ne. Dnes to pořádně nevíme.

Petr Kamberský, Jan Klesla a Martin Zvěřina

Zítra rozhovor s Jiřím Drahošem

 ??  ??
 ?? Prasynovec prvního českého nobelisty Jaroslava a pravnuk rektora Univerzity Karlovy Leopolda Heyrovskéh­o se narodil do pražské rodiny dokonce se šlechtický­mi předky. Na zásah StB byl vyhozen z Fakulty sociálních věd UK, věnoval se psaní, textařině a hráčs ?? Michal Horáček (65).
Prasynovec prvního českého nobelisty Jaroslava a pravnuk rektora Univerzity Karlovy Leopolda Heyrovskéh­o se narodil do pražské rodiny dokonce se šlechtický­mi předky. Na zásah StB byl vyhozen z Fakulty sociálních věd UK, věnoval se psaní, textařině a hráčs Michal Horáček (65).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia