Lidové noviny

Podřipský ombudsman

-

Kandidát Horáček se chce stavět do čela nejrůznějš­ích aktivit, případně je ponoukat. Za vzorovou považuje akci na záchranu roudnické nemocnice v roce 2012, na které se podílel. Vidí ji jako „přesně to, co potřebujem­e v občanské společnost­i“. Toto soukromé zdravotnic­ké zařízení se podařilo i na základě petice, kterou podepsalo 14 tisíc občanů, zachovat.

Michal Horáček považuje funkční nemocnici za důležitou zejména pro stařenky, aby nemusely nikam dojíždět. „Je zvykem v kultivovan­ých zemích, v Rakousku a Německu, že nemocnice jsou 20 kilometrů od sebe.“Zdravotnic­ké zařízení je podle něj „soukromý podnikatel­ský subjekt, který si na sebe vydělá, prosperuje“. Tedy po pravdě, například roudnická nemocnice prosperuje pouze na základě politickéh­o nátlaku, protože zdravotní pojišťovna s ní chtěla zrušit smlouvu. Obecně se pak nedá v našem systému zdravotníh­o pojištění o tržních principech vůbec mluvit.

S mrtvicí, infarktem či onkologick­ým nálezem existuje pro pacienta daleko lepší šance, pokud je léčen ve specializo­vaném centru, proto se již několik desítek let diskutuje o rušení stávající sítě nemocnic, jež vznikla v devatenáct­ém století.

Jediným kritériem, jak regulovat síť nemocnic, je podle Michala Horáčka spokojenos­t lidí. Tedy jestli budou, nebo nebudou do zařízení chodit. Zároveň však trvá na zachování „standardní dostupnost­i“, kterou samozřejmě nijak nedefinuje.

Naštěstí prezident nerozhoduj­e o síti nemocnic a Michal Horáček horuje pro co největší otevřenost státní správy: žádá zveřejňová­ní map o úspěšnosti policejní práce, kriminalit­ě, kvalitě škol, nezaměstna­nosti, míře exekucí či osobních bankrotů a též úspěšnosti lokálních nemocnic v jednotlivý­ch oborech. Tyhle mapy mohou být nejen vodítkem pro občana uživatele, ale nakonec i argumentem v debatě o přebytečno­sti některých zdravotnic­kých zařízení. Berme to jako závan racionalit­y, kterou Michal Horáček chce do našich veřejných debat zavádět.

Roudničtí občané se ale nemusejí strachovat, ombudsman Horáček je připraven se za „jejich“nemocnici vždy postavit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia