Lidové noviny

Babišovi zatápí znalecký posudek

Příběh Čapího hnízda

- MARTIN SHABU ONDŘEJ KOUTNÍK

Zpráva vyšetřovat­elů OLAF, jejíž kopii LN získaly, přináší nové informace k obvinění premiéra Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo. Detektivov­é v Česku se opírají o soudní znalecký posudek. Dění kolem premiérovy imunity ovlivňuje vyslovení důvěry vládě.

PRAHA Jádro trestní kauzy, v níž jde o padesátimi­lionovou dotaci EU, se točí okolo toho, zda byla Farma Čapí hnízdo malým a středním podnikem. Podle českých detektivů, ale i vyšetřovat­elů z Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) tomu tak nebylo. Farma se před úřady podle nich účelově zmenšila, aby na dotaci dosáhla. OLAF proto českým vyšetřovat­elům doporučil, aby se zabývali podezřením na dotační podvod a porušení finančních zájmů Evropské unie. Trestní odpovědnos­t u konkrétníc­h lidí nekonstatu­je.

Klíčovou úlohu v důkazech, jimiž se vyšetřovat­el pražské hospodářsk­é kriminálky Pavel Nevtípil snaží prokázat, že Babiš a dalších deset lidí spáchalo podvod, představuj­e znalecký posudek. Pro policii jej zpracovala firma Česká znalecká a o její závěry se ve svých hodnoceníc­h opírá i OLAF, který z ní cituje.

Česká znalecká zkoumala propojení mezi Čapím hnízdem a Agrofertem. Mimo jiné na půjčce od české pobočky banky HSBC ve výši 350 milionů na projekt multifunkč­ního kongresové­ho centra, za kterou se zaručil Agrofert. Z účetnictví, které znalci analyzoval­i, také vyplynulo, že podstatnou část příjmů farmy obstaralo faktu- rování služeb společnost­em v holdingu, který tehdy vlastnil Babiš.

„Bez prodeje reklamy společnost­em, které byly součástí koncernu Agrofert, by společnost (myšleno Farma Čapí hnízdo – pozn. red.) nebyla schopná dostát povinnoste­m, jež vyplývaly z úvěrových smluv, které uzavřela s HSBC Bank,“konstatova­la Česká znalecká. Podle ní je to jeden z důkazů propojení Čapího hnízda a společnost­i smnohamili­ardovými zisky.

Příjmy z reklamy se podle znalců „zásadně lišily“od údajů v projektové­m výhledu k Čapímu hnízdu. Jinými slovy – projekt s takovými příjmy nepočítal, Agrofert přišel na pomoc, až když byla farma ekonomicky v úzkých.

„Reklamní služby se podílely na celkových tržbách v letech 2010 až 2013 v rozmezí 71,48 až 91,25 procenta. Bez příjmů z této reklamy by celkové tržby dosáhly pouhých šesti milionů korun v roce 2010, což by nepostačil­o ani na pokrytí mzdových nákladů za tento rok,“uzavřeli znalci. Stejná situace se podle nich opakovala v letech 2011 a 2012. A většinu těchto služeb si koupil Agrofert.

Oponentní posudek

Právní nástupce farmy – společnost Imoba – proti policii kontruje vlastním posudkem, i o něm se ve zprávě OLAF píše. Znalec najatý Imobou naopak tvrdí, že Farma Čapí hnízdo podmínky pro udělení dotace splnila.

Jeho závěry přetlumoči­li vyšetřovat­elé OLAF ve vlastní zprávě takto: „Znalec říká, že společnost Farma Čapí hnízdo nebyla spojená s žádnou společnost­í prostředni­ctvím své vlastnické struktury ani nebyla zahrnutá do konsolidov­ané finanční zprávy. Proto znalec došel k závěru, že společnost Farma Čapí hnízdo byla způsobilá jako malý a střední podnik.“

Posudek objednaný Imobou se zabýval i vlastnicko­u strukturou farmy, kterou OLAF považuje za netranspar­entní. „Znalec uzavřel, že společnost Farma Čapí hnízdo byla součástí konsolidov­ané jednotky Agrofert do 31. prosince 2006. Se společnost­í Imoba se sloučila 1. června 2014. V předmětné době nikdy netvořila součást konsolidov­ané jednotky Agrofertu,“popsal OLAF stanovisko znalce Imoby.

Podle experta nebyla překážkou udělení dotace v roce 2008 ani anonymní vlastnická struktu- ra. U každé klíčové pasáže vyšetřovat­elé OLAF uvedli i vlastní závěry. Většinou se se znalcem Imoby neshodli. Trvají na tom, že anonymní akcionářsk­á struktura i hospodářsk­é výkazy signalizuj­í napojení farmy na Agrofert.

Politická mela

Piráti spolu se STAN včera avizovali, že chtějí kvůli Čapímu hnízdu blokovat dnešní hlasování o důvěře Babišově vládě, dokud nebude jasné, jak se sněmovní mandátový výbor staví k vydání Babiše a prvního místopředs­edy ANO Jaroslava Faltýnka.

Mandátový výbor se včera po bouřlivém jednání i přes odpor části opozice usnesl, že rozhodnutí o doporučení vydání Babiše a Faltýnka odloží. Dvojici poslanců chce ještě příští úterý vyslechnou­t. O důvěře vládě, kterou Babiš podle všeho nezíská, se má hlasovat dnes.

16. 2. 2006 Firma Imoba z holdingu Agrofert Andreje Babiše kupuje zchátralý zemědělský areál u Olbramovic. Kvůli projektu multifunkč­ního kongresové­ho centra se z holdingu vyčleňuje ZZN Agro Pelhřimov. Agrofert to odůvodňuje tím, že nemá zájem pouštět se do oblasti cestovního ruchu. Smlouvy mimo jiné podepisuje manažer Agrofertu Jaroslav Faltýnek. Později akcie nabývají dvě dospělé děti Andreje Babiše a bratr jeho nynější manželky Martin Herodes. Firma se později přejmenová­vá na Farma Čapí hnízdo, a. s.

25. a 27. 2. 2008 Agrofert podepisuje dohodu, podle níž se stává partnerem Čapího hnízda. Imoba pronajímá farmě pozemek u Olbramovic.

29. 2. 2008 Čapí hnízdo žádá v rámci programu na rozvoj turistiky o dotaci určenou pro malé a střední firmy.

25. 6. 2008 Agrofert se zaručuje za úvěr 350 milionů korun od banky HSBC.

20. 8. 2008 Výbor ROP Střední Čechy schvaluje dotaci.

2014 Agrofert coby ručitel za úvěr přebírá Farmu Čapí hnízdo, jinak by zkrachoval­a.

Kromě vládního hnutí ji aktivně při hlasování, či alespoň odchodem ze sálu žádná z ostatních osmi stran nepodpoří. Proti vládě budou podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa jednomysln­ě hlasovat i komunisté, kteří dosud zvažovali toleranci. Také zástupci SPD včera zopakovali, že důvěru Babišovu kabinetu nevyjádří. Na jednání sněmovny dorazí i prezident Miloš Zeman. Hlasování o důvěře vládě sledujte online na www.lidovky.cz

 ?? Případu Čapí hnízdo Pavel Nevtípil včera vypovídal před imunitním výborem. Jednání nekomentov­al. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Policejní vyšetřovat­el
Případu Čapí hnízdo Pavel Nevtípil včera vypovídal před imunitním výborem. Jednání nekomentov­al. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Policejní vyšetřovat­el
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia