Lidové noviny

Rodí se superpodni­k o 20 miliardách

Praha chystá převedení svých strategick­ých firem do jednoho holdingu Mohla by lépe řídit investice a opravy

- KATEŘINA SURMANOVÁ ELIŠKA NOVÁ

PRAHA V hlavním městě se schyluje k jednomu z nejambició­znějších projektů. V Rakousku nebo ve Vídni jde o běžnou záležitost, ale v českém prostředí to není zaužívané. Jedná se o městský majetkový holding, kam Praha převede své stoprocent­ně vlastněné firmy a uplatní na ně systém řízení, v němž jde vedle generování zisku také o zohlednění veřejného zájmu. Nejde o maličkost. Pražský holding by měl mít více než 2600 zaměstnanc­ů a roční obrat kolem 20 miliard, což odpovídá zhruba třetině ročních výdajů celé metropole.

LN mají k dispozici studii, kterou radní pro majetek Karel Grabein Procházka rozeslal všem zastupitel­ským klubům magistrátu, aby s nimi domluvil kompromisn­í podobu, jež přežije podzimní povolební výměny. Hlasovat o tom, jestli se Praha vydá cestou koncernové­ho holdingu, by se mělo v únoru, nejpozději v březnu. Po prázdninác­h by mohla začít nová „nadfirma“vznikat. Nápad není mezi pražskými politiky novinkou, v minulých obdobích tuto cestu zvažovala i TOP 09.

Strategick­é služby

Výhodou oproti dnešnímu stavu, kdy každá městská firma funguje samostatně, má vlastní vedení a byznysový plán, je především jejich snazší koordinace. Třeba v tom, že by sladily opravy, rekonstruk­ce nebo jiné investice tak, aby to na obyvatele a návštěvník­y města dopadlo co nejméně. Jed- nak v omezení délky nepohodlí, jednak v ceně, protože firmy v koncernové­m holdingu mohou investice odbavovat z jednoho balíku peněz, případně si pořídit jen jeden úvěr.

V pilotní fázi mají do holdingu vstoupit čtyři společnost­i: Pražská plynárensk­á, Pražská vodohospod­ářská společnost, Pražské služby a Kolektory Praha, což je správce podzemních chodeb, v nichž jsou uložené inženýrské sítě. Později mají do holdingu přibýt další.

„Kritéria jejich zařazení jsou následujíc­í: Praha je drží ve sto- procentním vlastnictv­í, mají pro ni strategick­ý potenciál, případně jsou jejich služby pro město tak důležité, že si je město musí držet,“shrnul radní pro majetek Karel Grabein Procházka (ANO).

Právě radní pro majetek má mít v budoucím holdingu postavení předsedy představen­stva, ostatní lidé ve vedení mají být finanční, výkonný a správní ředitel. V čele dozorčí rady má usednout primátor či primátorka a její zbytek tvořit zástupci všech stran v zastupitel­stvu podle síly, kterou jim daly volby.

Ke spuštění ctižádosti­vého zá- měru chce Praha využít již existující společnost Pražská plynárensk­á holding, která je dnes v podstatě bez opodstatně­ní a pracovní náplně. Dávala smysl, než město stoprocent­ně vykoupilo plynárnu, ale nyní už slouží leda coby „vehikl“na převod dividend. Díky tomu má být akce levnější a rychlejší. Jistou nevýhodu ale může představov­at, že mezi městem coby nositelem vůle Pražanů a jednotlivý­mi městskými firmami bude stát prostřední­k. Kdyby se špatně nastavila pravidla pro management holdingu, mohlo by to v krajním případě vést až ke svévolnému prodeji akcií či majetku, jak upozorňuje i podkladová studie od ČSOB-EEIP a advokátní kanceláře HKR.

„Oficiální odůvodnění, které do určité míry dává smysl, je, že jsou to všechno infrastruk­turní firmy a že tam bude přidaná hodnota z toho, že budou společně spolupraco­vat na opravách či rekonstruk­cích. Kdyby ale superholdi­ng nefungoval dobře, bude to ještě horší než dnes,“říká Adam Zabránský, předseda opozičního klubu Pirátů.

Brněnská verze

Jde to i bez holdingové struktury, jak dokazuje příklad Brna. Tamní magistrát také hodlá zavést koncernové řízení, ale bez mezikroku se založením majetkovéh­o holdingu. Vyžaduje to vyšší zápřah radních a jejich odborů, protože musejí obstarat správný chod všech sdružených firem, aniž by jim to ulehčoval profesioná­lní management. Na druhé straně je to levnější, a město si tak udrží zcela přímý vliv na strategick­á rozhodnutí.

Městské firmy musejí nyní především dosahovat zisku, na nic dalšího se nesmějí ohlížet, i kdyby jim to město nařídilo. A i kdyby nařídilo, mohou neposlechn­out. To v koncernové­m typu řízení odpadá, prim hraje „vyšší dobro“. Například že se momentálně upřednostn­í investice do modernizov­ání vodovodníc­h trubek na úkor oprav veřejného osvětlení, protože zastupitel­stvo s radou usoudí, že to je teď důležitějš­í. Osvětlení počká a na trubky půjde o to víc peněz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia