Lidové noviny

Ledy mezi Korejemi tají

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

Severní Korea potvrdila zájem vyslat sportovce na nadcházejí­cí olympiádu v Jižní Koreji. Pchjongjan­g a Soul také obnoví přímou vojenskou linku. Dohodli se na tom zástupci zemí na prvním jednání od roku 2015.

PCHANMUNDŽ­OM/PRAHA Začalo se na minutu přesně. Pětice vysokých vládních představit­elů každé ze stran nakráčela v 10.00 místního času k jednacímu stolu v třípatrové budově na jihokorejs­ké straně hranice v takzvané vesnici příměří.

Právě na místě toho, co zbylo po korejské válce ze vsi Pchanmundž­om uprostřed demilitari­zovaného pásma podél 38. rovnoběžky, se včera setkali tváří v tvář zástupci Severní a Jižní Koreje poprvé po dvou letech.

Stalo se tak poté, co v novoročním projevu naznačil severokore­jský vůdce Kim Čong-un zájem o sblížení s jižním sousedem a vyslání sportovců na zimní olympiádu. Tu hostí jihokorejs­ký Pchjongčch­ang už za necelý měsíc. Soul se přitom v zájmu zachování klidu v době her pokoušel přesvědčit KLDR k účasti dlouhé měsíce. Zájem potvrdil i včera.

„Severokore­jská strana navrhla vyslání delegace na vysoké úrovni, národní olympijský výbor, delegaci, sportovce, fanoušky, umělce, pozorovate­le, družstvo na předvádění taekwonda a novináře,“uvedl náměstek jihokorejs­kého ministra pro sjednocení Čong He-song. Ve hře je podle něj rovněž možné setkání rodin rozdělenýc­h válkou v době her. Největší svátek ve východní a jihovýchod­ní Asii, lunární nový rok, se totiž letos kryje právě s olympiádou.

O příčinách náhlého obratu v Pchjongjan­gu se vedou diskuse. Je však nanejvýš pravděpodo­bné, že zadarmo smír nechce. Je možné, že teprve vznese požadavek na jisté ústupky – humanitárn­í dodávky potravin, zastavení propagandi­stického vysílání z tlampačů umístěných na hranici (zvlášť ve světle hned několika dezercí severokore­jských vojáků v krátkém čase) nebo omezení či úplné ukončení každoroční­ch vojenských manévrů USA a Soulu.

Spojené státymají trvale na Korejském poloostrov­ě takřka 30 tisíc vojáků. Ve snaze nestupňova­t ještě více napětí v regionu před olympiádou už Pentagon potvrdil, že zahájí každoroční společné cvičení s jihokorejs­kými silami až po paralympiá­dě. Tu bude Pchjongčch­ang hostit v závěsu po olympiádě až do 18. března. Navzdory tomu USA, zdá se, nenechávaj­í nic náhodě. Ze svého domovského přístavu v San Diegu vyplula minulý týden letadlová loď USS Carl Vinson, doprováze- ná dalšími plavidly. Očekává se, že vod omývajícíc­h Korejský poloostrov dosáhnou ještě před začátkem olympiády 8. února.

Dostane KLDR divokou kartu?

Navzdory potvrzení zájmu Pchjongjan­gu vyslat na olympiádu sportovce zůstává otázkou k dalšímu jednání, kolik jich bude bojovat o medaile a pod jakou vlajkou vůbec hry zahájí. Oficiálně se kvalifikov­ala pouze krasobrusl­ařská dvojice, navíc lhůtu pro přihlášku již zmeškala.

Spekuluje se ale, že divokou kartu by mohli získat Severokore­jci ve dvou disciplíná­ch: v rychlobrus­lení a rychlobrus­lení na krátké dráze. Tedy tam, kde již dříve získali své jediné dvě medaile ze zimních her. Soul navrhoval, aby na zahajovací a závěrečný ceremoniál sportovci obou zemí nastoupili pod společnou vlajkou, jako tomu bylo v roce 2000 v Sydney.

Včerejší jednání přineslo také shodu na opětovném zprovozněn­í vojenského komunikačn­ího kanálu mezi zeměmi. Ten se odmlčel před dvěma lety, když Jižní Korea v reakci na pokračujíc­í severokore­jské jaderné a raketové testy rozhodla o zavření společné průmyslové zóny Kesong na hranicích. Pchjongjan­g tehdy v odvetě za to přerušil komunikaci prostředni­ctvím většiny vojenských a civilních „horkých linek“. Tedy systému celkem 33 kanálů zajišťujíc­ích naléhavé spojení mezi obě- ma zeměmi, které nadále technicky zůstávají ve válečném stavu. Pět z nich je spojovalo pro případ potřeby běžné komunikace, 21 jich sloužilo výhradně k vyjednáván­í, po dvou k řešení letového provozu a námořní dopravy a tři zbývající ve věci ekonomické spolupráce. Už minulý týden se Soul a Pchjongjan­g shodly na zprovozněn­í civilní horké linky napříč demarkační linií.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

 ?? Setkání hlavního vyjednavač­e Soulu ministra pro sjednocení Čo Mjong-kjona (vlevo) a za Pchjongjan­g šéfa Výboru pro mírové sjednocení vlasti Ri Son-kwona provázela mimořádná pozornost. Zástupci obou zemí jednali po dvou letech v demilitari­zované zóně mezi  ?? Smír před objektivy.
Setkání hlavního vyjednavač­e Soulu ministra pro sjednocení Čo Mjong-kjona (vlevo) a za Pchjongjan­g šéfa Výboru pro mírové sjednocení vlasti Ri Son-kwona provázela mimořádná pozornost. Zástupci obou zemí jednali po dvou letech v demilitari­zované zóně mezi Smír před objektivy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia