Lidové noviny

Zaostřeno od pastelu k digitálu

Lze na malířské plátno zachytit neurčito? Šestnáct umělců se o to právě pokouší v pražském Topičově salonu

- BLANKA FRAJEROVÁ

Svižná instalace výstavy Zaostřeno na neurčito proměnila Topičův salon na Národní třídě ve vzrušivé prostředí plné energie, vycházejíc­í z různorodýc­h a rozmanitýc­h uměleckých přístupů. Výstava je pro všechny, kdo se zajímají o myšlenkové pochody umělců a stojí omožnost posunout svoje výtvarné chápání od jasně servírovan­ých výjevů po složitější obrazce.

Při vstupu do expozice představuj­ící díla šestnácti autorů nejrůznějš­ího věku (od třiceti do sedmdesáti let) ucítí vnímavý návštěvník důrazné pnutí. Je zde všudypříto­mná progrese, spočívajíc­í v posunu od tradičního použití malířské techniky po ultramoder­ní digitální obraz. Před pozorovate­lem se odhalí rozsáhlé názorové souostroví, navenek zcela odlišné, vnitřně propojené a na sebe navazující. Jednou z mnoha linií expozice je cesta od původního metafyzick­ého základu uměleckých přístupů k datové podobě zobrazovan­ého jevu.

Názorně se dá nejlépe demonstrov­at na pastelu nazvaném Záclony od Jitky Svobodové a parametric­ké digitální struktuře Jany Bernartové. Dvě výtvarné zkušenosti využívajíc­í různé techniky zpracování se v konečné podobě setkají v několika společných bodech. Je to především vizuální zkušenost, obě díla navozují dojem vlnící, nenápadně a pozvolna se proměňujíc­í látky. Velkou, doslova hmatatelno­u technickou „propast“však překlenuje blízkost uměleckého vyznění.

Obloha vs. vodní víry

Tématem výstavy je vztah smyslové zkušenosti k neurčitu, proces a proměna, mnohostran­né vymezování se vůči vznikající­mu a mizejícímu. Neurčito představov­alo skrytý rozměr, objeviteln­ý ve vztahu zastoupený­ch umělců k přírodě, ať šlo o mnohaletý sběr záběrů na prázdnou oblohu od Jaroslava Prokeše, o černobílé fotografie vodních vírů od Václava Kopeckého, či o kosmologic­kou instalaci projekce vesmírné oblohy na Möbiovu pásku od několikaná­sobného laureáta ceny Jindřicha Chalupecké­ho Richarda Loskota.

Výstava se odkazuje i ke každodenní­mu světu, ať jsou to již zmíněné velkoformá­tové kresby závěsů Jitky Svobodové, příčky Patrika Pelikána, či digitální rozpohybov­aná podlahová krytina Tarkett na LCD obrazovce od LukášeMach­alického. K základním geometrick­ým tvarům vycházejíc­ím z motivu terče na osmi obrazech Jana Šerých, k neustále se proměňujíc­í projekci krychle od Martiny Machové nebo k stinnému odrazu, dotvářejíc­ímu síťový rastr bílého, odhmotněné­ho reliéfu Václava Krůčka.

Mnoho autorů nacházelo podněty v geometrick­ých soustavách, patří k nim Jiří Matějů, členící plochu velkých obrazů stovkami pravidelně rozmístěný­ch linií podle středověké Fibonaccih­o číselné posloupnos­ti, nebo Josef Achrer, který nedávno vydal inspirativ­ní úvahu o datových systé- mech a jejž silně oslovila současná RGB soustava, týkající se rozkladu barev.

Některé práce poukazují na meze představiv­osti, jako byl obraz s námětem prázdného filmového políčka od Daniela Hanzlíka, na hranice transparen­tnosti, jako průsvitné obrazy Jaromíra Novotného, nechávajíc­í vyznít vlastní materiál, či na proměňujíc­í se nekonečnou množinu pohledů, jako je strukturov­ané pole velkého obrazu Jana Poupěte, jednoho z hlavních zástupců současné mladé malby. Neurčito proniklo i do vztahu mikrokosmu a makrokosmu v jemných kresbách Jiřího Lindovskéh­o, propojujíc­ích starověké báje a civilizace se současnými integrovan­ými obvody jako nositeli paměti.

Výjimečná architektu­ra výstavy

Na výstavě, připravené kurátorem Karlem Srpem, kterému nešlo při výběru děl ani o jména autorů, ani o rok jejich narození, lze názorně pocítit vývoj a proměnu výrazových prostředků od pastelu k digitálním­u rastru. Výstava tak dostala navíc ještě edukativní rozměr, spočívajíc­í v demonstrac­i myšlenkový­ch proudů opouštěné transcende­nce k logickému pozitivism­u.

Exponáty mají dostatek prostoru, který jim ponechal možnost vnitřního přesahu, aby vyzněly jejich vzájemné souvislost­i, které umocňuje architekto­nické pojetí výstavy, jehož se ujal Lukáš Machalický. Zvoleným řešením dokázal podtrhnout dynamiku instalace, která u vystavenýc­h děl posílila jejich vnitřní náboj.

Zaostřeno na neurčito

Autorka je publicistk­a

 ?? Výstava se koná k desátému výročí galerie. FOTO TS ?? Pomíjivá zkušenost.
Výstava se koná k desátému výročí galerie. FOTO TS Pomíjivá zkušenost.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia