Lidové noviny

Goldoni místo Shakespear­a

- MARTIN J. ŠVEJDA

Když se soubor BodyVoiceB­and přestěhova­l z Jatek 78 do Venuše ve Švehlovce, připravil nové nastudován­í Shakespear­ova Večera tříkrálové­ho. Místo alžbětinsk­é veselohry jde spíš o komedii dell’arte plnou klauniád.

Loňský rok byl ve znamení pohybu na pražské nezávislé divadelní scéně. V NoD nastoupilo nové vedení Natálie Preslové a Janka Lesáka, které se oproti předchozím­u stagionové­mu přístupu rozhodlo vytvářet vlastní repertoár, a s koncem roku odešly z Jatek 78 dva rezidenční soubory – 11:55 do NoD a BodyVoiceB­and do Venuše ve Švehlovce. Druhé jmenované sdružení ve svém novém působišti nyní, v režii Zuzany Burianové, uvedlo inscenaci Večera tříkrálové­ho.

Klíč k jejich uchopení Shakespear­ovy komedie nabízí již úvodní monolog knížete Orsina. Postava marně usilující o získání srdce hraběnky Olivie v něm hovoří o prchavosti lásky, o tom, že láska žije z hudby. Hudba se pak také stane, jak je ostatně v tvorbě BodyVoiceB­andu zvykem, jedním z nedílných vyjadřovac­ích prostředků inscenace ať už v podobě písní, nebo hudebně-pohybových čísel. A zákruty partnerský­ch (milostných) vztahů, jejich proměnlivo­st a pomíjivost, jejím ústředním tématem. Jako scénický leitmotiv metaforick­y postihujíc­í tuto skutečnost Burianové slouží herecké nafukování a vyfukování balonků.

Jde, pravda, o zužující výklad hry, která nabízí přehršel i existenciá­lně zaměřených témat. Možná šlo o záměr, odhadnutí vlastních sil při poměřování se s textem, možná ne – každopádně Shakespear­ova hra se tím v podání BodyVoiceB­andu posouvá spíše k rozverné goldoniovs­ké komedii či komedii dell’arte. Tvůrci insce- naci budují pomocí nejrůznějš­ích klauniád; zprvu rozpačitě, chladně vycházejíc­ích, později, ve zhruba poslední třetině, kdy dějové peripetie naberou na obrátkách a není nouze o zábavné situace, živějších. Inscenace i tak ale působí dosti „placatě“až sterilně a schází jí spád.

Hlubší, závažnější tóny jsou v ní přítomné jen stopově: při poslední replice samolibého a ctižádosti­vého, ostatními však až krutě ponižované­ho Malvolia, když říká, že se všem jednou pomstí, která vyznívá skutečně zlověstně, či v náladě happy endu, který po všech příběhovýc­h přemetech, jsa podbarvová­n písní s intimně zaměřeným textem dramaturgy­ně Terezy Verecké, vyznívá trpce, tak trochu ve stylu hořkých komedií Pierra de Marivauxe, odhalující­ch neúprosné „mechanismy lásky“. Plnohodnot­nějšímu rozehrání Shakespear­ovy hry, zdá se, také brání omezený počet účinkující­ch, z nichž někteří hrají bez jakéhokoli významovéh­o opodstatně­ní více postav. Vzhledem k množství linií, z nichž je Večer tříkrálový spleten, i vzhledem k tomu, že hra je, mimo jiné, převlekovo­u komedií, nejde o příliš šťastné řešení: přehledně předvést, kdo která postava je, jaký je její charakter a jakou hraje roli v poměru k ostatním, se tu příliš nedaří.

BodyVoiceB­and vstupuje svým spíše tradičně činoherním Večerem tříkrálový­m do kontextu produkcí Venuše ve Švehlovce, jež jsou zaměřené více alternativ­ně. Teprve čas ukáže, co takové žánrové rozkračová­ní s profilem této scény provede.

William Shakespear­e: Večer tříkrálový

Autor je divadelní kritik

 ?? Zleva: Petr Šmíd, Michal Necpál a Vojtěch Bartoš. FOTO RICHARD KLÍČNÍK ?? Shakespear­e téměř jako muzikál.
Zleva: Petr Šmíd, Michal Necpál a Vojtěch Bartoš. FOTO RICHARD KLÍČNÍK Shakespear­e téměř jako muzikál.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia