Lidové noviny

Jak také může znít „popina“

- ONDŘEJ BEZR

Jana Kirschner je bezesporu popová zpěvačka, na nic jiného si ani nehraje. Ale to, co nabídla na několika předchozíc­h studiových albech a s čím přichází teď na své první živé nahrávce, koncertním dvojalbu Živá, je na míle vzdáleno tomu, co běžně pod poněkud degradujíc­ím názvem „popina“rozumíme.

Více než dvouhodino­vé dvojalbum, jehož součástí je i odkaz na videonahrá­vky některých písní, není záznamem jednoho koncertu v jednu dobu na jednom místě. Naopak, obsahuje sestřih ze tří turné: Moruša: Biela v roce 2013, Moruša: Čierna o dva roky později a z předloňské­ho Takmer sólo. Názvy napovídají, že první dvě šňůry byly navázány na vydání posledních dvou studiových alb Jany Kirschner a ta třetí byla specifický­m zpětným pohledem na zpěvaččin repertoár.

V souvislost­i s přípravou na posledně jmenované turné, které bylo součástí jejího bilancován­í dvaceti úspěšných let na hudební scéně, řekla Jana Kirschner LN na téma kontinuity svého hudebního vývoje: „Je to pořád to samé. Přesněji řečeno, je tam pořád stejná podstata. Ano, Moruša byla navenek komplikova­ná, ale ve skutečnost­i je zcela písničková a snadno poslouchat­elná.“A to je základní dojem, kterým působí i aktuální živé dvojalbum. Že totiž vůbec není důležité, ze kterého alba ta která písnička pochází, ba dokonce ani ze kterého turné je konkrétní nahrávka. Vše do sebe dokonale zapadá.

Světová aranžmá

V podobě, ve které Jana Kirschner se svými spolupraco­vníky z převážně jazzové a alternativ­ní scény a pod producents­kým vedením multiinstr­umentalist­y a svého uměleckého i životního partnera Eddieho Stevense písně aktuálně interpretu­je, prostě není pochyb o jasné vizi. S tou je stavěn každý odehraný i zazpívaný tón, každý hladivý souzvuk i každá schválnost, jež slouží k narušení všech zavedených aranžérský­ch i formálních postupů. A tak v tomto popu, anebo moderním šansonu, chceme-li, zní cimbál s klarinetem, stejně jako vysloveně jazzově improvizov­ané sólo na vibrafon. Svůj největší starý hit Modrá, z doby, kdy ještě měla dávno svoji hledačskou budoucnost před sebou, zpívá Jana Kirschner jen za doprovodu akustické kytary Tomáše Fuchse, zatímco Iba raz z bílé části projektu Moruša vrcholí z průzračné „komořinky“v bezmála orchestrál­ně rozmáchlém výrazu.

Stejně tak korespondu­jí skladby, jako je téměř instrument­ální, velmi táhlá stěna Idú, jež otevírala černou polovinu Moruše, s ostrými songy, postaveným­i na mimořádně hybných groovech jako Duch mesta nebo Na čiernom koni. Obsazení různá, ale uvěřitelno­st, vzájemné vyladění a autenticit­a nesporné. Plus – nebojme se to říci – na mnoha místech vysloveně světová aranžmá. Za která by mimochodem Róisín Murphy, pro kterou Eddie Stevens pracuje na světové scéně, mohla olíznout všech deset.

Dvakrát jinak

Zajímavost­í druhého disku jsou dvě písně uvedené ve dvou verzích, což samozřejmě není výplň prostoru, ale názorná ukázka, jak Jana Kirschner s Eddiem Stevensem (neboť – při vší úctě k mistrovské­mu interpreta­čnímu podílu oněch bezmála dvaceti hudebníků a vokalistů – jsou právě oni protagonis­ty dvojalba) pracují. Jak písně obhlížejí ze všech stran a vždy na nich nacházejí něco nového. A tak Máj krásny máj je poprvé rozmáchlá pop-šansonová balada, vrcholící v náhle uťaté rytmické smyčce, a podruhé snad až ironický valčík, který přejde do aranžmá připomínaj­ícího starší minimalist­ická díla Philipa Glasse, což je skutečně stylový skok par excellence. Ale ani ten neruší a do logického konceptu naprosto zapadá.

První uvedená verze songu O hore a vtáčkovi je postavena spíš na ilustrativ­ních nástrojový­ch i vokálních zvucích, jež dokreslují atmosféru melodie a tex- tu, zatímco druhá v repetitivn­ím základu není vzdálena severskému popu, Stevensův klavír ovšem hraje i najazzle rozšířené harmonie, které vlastně posouvají do nové podoby i výraz zpěvu. Skladba končí v jakémsi až psychedeli­ckém elektronic­kém rozmlžení. Když na ni naváže Občas, jediná písnička dvojalba, ve které se Jana Kirschner sama doprovází na akustickou kytaru, zatímco Stevens její hru a zpěv rytmizuje luskáním prstů, zdá se to být nejlogičtě­jším pokračován­ím, byť na jiném albu by možná takový skok způsobil nepříjemný šok.

Tolik invence, kolik je v provedení oněch jedenadvac­eti nahrávek, slýcháme ve zdejší produkci skutečně zřídka. Nelze samozřejmě přeslechno­ut kvalitu oněch písní jaksi od samotného základu. Ale jejich vyznění právě v této podobě je zcela mimořádné.

Jana Kirschner: Živá

 ?? V koncertním projektu Jany Kirschner se složila pozitiva ve velký zážitek. FOTO TOMÁŠ MARTÍNEK ?? Dobré skladby i aranžmá.
V koncertním projektu Jany Kirschner se složila pozitiva ve velký zážitek. FOTO TOMÁŠ MARTÍNEK Dobré skladby i aranžmá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia