Lidové noviny

Začal festival Írán:ci. Nabídne i film O Elly

-

PRAHA V Praze včera odstartova­l festival íránských filmů. Diváci mohou až do neděle v pražských kinech Světozor, Bio Oko, Lucerna a Kino Pilotů zhlédnout odvážné snímky z íránské kinematogr­afie posledních let. Čeká na ně i napínavý příběh oscarového režiséra Ašghara Farhádího. Festival Írán:ci se koná již posedmé, po pražském promítání se přesune do Brna a Bratislavy.

Festival zahájilo ve velkém sále pražské Lucerny promítání čtyř krátkých filmů, které podle organizáto­rů zažívají zlatou éru. Letos poprvé bude také sekce krátkých filmů soutěžní. Několik režisérů proto přijelo do Prahy a zúčastní se festivalu osobně. Na páteční večer se chystá v kině Svě-

O Elly

tozor zvláštní uvedení filmu O Elly, který je ukázkou tvorby režiséra Farhádího z roku 2009. Z jeho snímků už čeští diváci mohou znát filmy Klient či Rozchod Nadera a Simin, které oba získaly sošku Oscara za nejlepší cizojazyčn­ý film.

Pochvalné reakce ve světě posbíral i film Inverze režiséra Behnáma Behzádího, který se bude promítat ve Světozoru dnes a poté v neděli. Původně mělo být uvedeno i drama Neústupný, jeho promítání ale bylo zrušeno. Šlo o nejúspěšně­jší íránský titul loňského roku, režisér Mohammad Rasúlof si za něj odvezl ocenění z Cannes.

Festival v Praze se koná pár dní po několikade­nních protivládn­ích demonstrac­ích, které si v Íránu vyžádaly 22 obětí. Přes tisíc lidí bylo zatčeno. Původní požadavky na zlepšení ekonomické situace a protesty proti zdražování přerostly v kritiku vedení státu. Úřady pak zablokoval­y sociální sítě a protesty označily za spiknutí, za nímž stojí síly ze zahraničí, hlavně z USA a z Izraele. Do protestů se zapojili ve velkém počtu mladí lidé a dělníci, stejně jako příslušníc­i vzdělané střední třídy, která tvořila páteř proreformn­í revolty před téměř deseti lety. čtk

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia