Lidové noviny

Člověkostr­oj

Stát musí aktivně podporovat modernizac­i podniků

-

Nejezdí autobusy, do schránek nechodí noviny, v oblíbené hospůdce čekáte na krásnou hladinku klidně i půl hodiny a prakticky v každém i malém městě visí na výlohách obchodů cedule s prostým nápisem: Přijmeme zaměstnanc­e. Všichni jsme už dnes zkrátka na vlastní kůži zakusili, co nám už dva roky opakují podnikatel­é – lidí je málo a je to problém. Zjednoduše­ně by se dalo říct, že lidé došli a lidem samotným to konečně došlo.

Jistě, historicky nejnižší čísla nezaměstna­nosti za dvě dekády jsou dobrá zpráva a mírný sezonní skok koncem roku v tom nehraje žádnou roli. Jenže, všeho moc dobrého škodí. Pokud se hospodářst­ví, jak říkají ekonomové, přehřeje, bude z velké radosti naopak veliký průšvih. Pokud nebudou mít firmy zaměstnanc­e, nebudou vyrábět, přijdou o zakázky a paradoxně v době největší konjunktur­y skončí. A mohou jako lavinu strhnout do krize celé Česko. Ano, je to ideální doba pro tlak na vyšší platy. Ale je to ještě větší příležitos­t k něčemu důležitějš­ímu, a to modernizac­i celé naší ekonomiky pro jednadvacá­té století.

Laskavý čtenář se teď nemusí obávat další tirády o nástupu robotů, kteří vtrhnou do našich továren a podniků a připraví nás o práci. Oni už tam dávno jsou. Dnes jde o celkové pojetí českého člověka zaměstnanc­e jako už ne levné pracovní síly, ale vzácného zdroje, kterým je potřeba šetřit a ulevovat mu stroji, jak je to jen možné. Podle posledních analýz je navíc možné dnes současnou technologi­í nahradit jen zhruba pět procent všech profesí. Žádná mechanická paže nás tak o živobytí nepřipraví, ale můžeme díky ní dělat lepší povolání namísto mechanické­ho přendavání či zandavání součástek do aut nebo rovnání zboží ve velkosklad­ech. A lepší práce je za lepší peníze, i když to bude trvat o něco déle a musíme se k tomu něco naučit, taková proměna nám vydrží i přes další krizi.

I stát by tak měl začít podporovat modernizac­i českých podniků. Třeba garancemi za úvěry na nové investice nebo přímo daňovými úlevami. Teď je ta pravá chvíle. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia