Lidové noviny

Jak ovládat auto pomocí gest i robotů

-

myslu mohla přinést zbrusu nová čínská firma Byton, v jejímž čele stojí Carsten Breitfeld, který u BMW vedl vývoj hybridního sporťáku i8. Byton chce zákazníkům už v roce 2019 nabídnout sériovou verzi auta odvozeného od konceptu představen­ého v Las Vegas. Elegantní crossover bude podle představ zástupců značky prvním skutečně chytrým autem. Elektromob­il má mít v základním provedení na jedno nabití dojezd 400 kilometrů, v lepší verzi pak přes 500 kilometrů. Byton nemá ohromovat jízdními výkony, ale funkcemi a praktičnos­tí. Firma slibuje vysokou úroveň automatizo­vané jízdy, nejprve spíše v podobě asistentů, do budoucna však bude vůz čím dál více autonomní.

Model vyniká svým interiérem, který už je na dobu samořidite­lných vozů zcela připraven. Palubní desku tvoří jeden obří displej, ovládání funkcí má probíhat pomocí gest a díky umělé inteligenc­i a postupnému seznamován­í se se svými pasažéry má auto posádce poskytnout maximální pohodlí a relax na cestách. Základní cena vozu se má vejít pod 45 tisíc dolarů, tedy v přepočtu pod milion korun, což z něj dělá možného rivala pro Teslu Model 3.

Čínská značka ale není jedinou až neuvěřitel­ně ambiciózní automobilk­ou, která na CES vystupuje. Publikum veletrhu chce oslovit i původem dánský automobilo­vý designér a nenapravit­elný snílek Henrik Fisker. Jeho původní automobilk­a skončila neslavně po potížích s bateriemi vozu Karma, Fisker se však nevzdal a na CES představí první sériový model své nové firmy Fisker Inc. Automobil EMotion má svými vlastnostm­i ohromovat a mluví se o něm zatím v superlativ­ech. Henrik Fisker samozřejmě vozu vtiskl úchvatný design. Má také bohaté zkušenosti – v minulosti kreslil nádherná auta u BMW a Aston Martinu. Své umění nyní využívá i ve svých firmách, kde kreslí vozy podle vlastních představ.

A zatímco designem a důrazem na luxusní zpracování jistě EMotion zaujme na první pohled, možná ještě větší zajímavost­í je technická výbava, jež se má skrývat pod jedinečnou karoserií. Ta totiž slibuje přímo revoluci. EMotion by měl být prvním elektromob­ilem na světě s takzvanými solid-state bateriemi, které jsou příslibem vyšší kapacity akumulátor­ů, a tudíž i delšího dojezdu automobilu na jedno nabití.

Inženýři Fisker Inc. na jejich vývoji usilovně pracují posledních několik let a drží i řadu patentů, jenže prozatím tato technolo- gie zůstává velkým otazníkem. Převést ji do praxe zatím nedokázaly ani mnohem větší a zkušenější firmy, takže v případě Fiskera je tu opět důvod k opatrné skepsi.

Samotné parametry baterií však znějí fantastick­y. Mají být lehčí než stávající li-ion baterie, přitom na jedno nabití má s nimi EMotion urazit až 640 kilometrů a do budoucna to může být ještě víc – přes 800 kilometrů. Dobití na trasu 200 kilometrů má trvat pouhých devět minut. A podle optimistic­kých odhadů umožní technologi­e dokonce dobití do plné kapacity rychleji, než jak dlouho trvá natankován­í plné nádrže benzinu u běžného auta.

Revoluce ale bude mít vysokou cenu: Fisker EMotion bude k předobjedn­ání za základní cenu 129 900 dolarů, tedy v přepočtu asi 2,8 milionu korun. Naplnění slibů přitom není zaručeno.

Velké ambice mohou končit i krachem

I projekty představen­é ostatními automobilk­ami jsou ambiciózní, ve srovnání s těmi „bláznivými“z Číny a Dánska však působí poněkud střízlivěj­ším dojmem. Ať už se jedná o pokus francouzsk­é společnost­i Navya se samořidite­lným minibusem, který brázdí ulice Las Vegas, či vize modulárníc­h samořidite­lných vozidel od Toyoty. Kia představil­a koncept elektrické verzemodel­u Niro a sli- buje (společně s mateřským Hyundai) i vůz poháněný vodíkem.

Ne vždy však velké plány končí úspěšně. Takový je i příběh firmy, která CES ohromovala v uplynulých dvou ročnících: Faraday Future. V lednu roku 2016 tu původem čínská firma ukázala bombastick­ý koncept sportovníh­o elektromob­ilu a oznámila záměr „zakořenit“nedaleko Las Vegas, kde měla vyrůst její obří továrna.

Vloni pak Faraday Future představil­a na CES svůj první zamýšlený sériový model FF91, který měl ve všech ohledech porazit Teslu a její špičkové elektromob­ily. Jenže tou dobou už firma byla v potížích a letos ji na veletrhu, který pro ni měl být vlastně domácím, nenajdeme. Faraday Future stojí před záhubou a spoluzakla­datel značky Ťia Jüe-tching, který už ve firmě nemá podíl, čelí doma v Číně závažným obviněním.

Právě nová čínská společnost Byton svými vizemi ambice Faraday Future v mnohém připomíná. Ostatně firma k sobě přetáhla i řadu bývalých zaměstnanc­ů zkrachoval­ého projektu.

Návštěvníc­i veletrhu CES tudíž „bláznivé“plány přijímají již s větší obezřetnos­tí. Koneckonců, zda je (starono)noví ambiciózní hráči na trhu dokážou úspěšně realizovat, uvidíme již v příštích několika měsících.

Elektromob­ily s dojezdem dlouhých stovek kilometrů, baterie, jejíž nabití bude trvat kratší dobu než běžné tankování, či první skutečně chytré auto. I takové vize představil­i výrobci na veletrhu inovací CES 2018 v Las Vegas.

 ?? A nový typ baterie slibuje dánská firma Fisker FOTO FISKER ?? Úchvatný design
A nový typ baterie slibuje dánská firma Fisker FOTO FISKER Úchvatný design

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia