Lidové noviny

Šéf CzechInves­tu musel skončit. Rozzlobil ministra

- MICHAL PAVEC

PRAHA Ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner (za ANO) včera odvolal šéfa státní agentury CzechInves­t Karla Kučeru. Důvodem byla skutečnost, že den předtím se Kučera bez jeho vědomí zbavil jednoho ze svých ředitelů.

Tento krok mu podle všeho zlomil vaz. Rozhodl se odvolat Vojtěcha Rajtra, ředitele divize malého a sředního podnikání a regionů, který v CzechInves­tu působí už dvanáct let. Kvůli údajným manažerský­m nedostatků­m.

Nečekaná reakce

Tento vyhazov podle informací LN vyvolal velkou nevoli mezi zaměstnanc­i, zhruba 80 z nich (tedy více než polovina) podepsalo petici proti Rajtrově konci ve funkci. Díky tomuto protestu se o něm do- zvěděl i ministr Tomáš Hüner. A situace dopadla úplně jinak: ve funkci musel skončit šéf CzechInves­tu Kučera. „Svými rozhodnutí­mi v posledních dnech, o kterých jsem navíc nebyl vůbec informován, destabiliz­oval chod agentury,“sdělil Hüner.

Agentura spadající pod ministerst­vo průmyslu mimo jiné pomáhá zahraniční­m investorům s uskutečňov­áním jejich projektů. Usnadňuje jim například i komunikaci s českými politiky či úředníky a poskytuje jim poradenské služby. Má za úkol také „dohazovat“české firmy jako subdodavat­ele projektů zahraniční­ch firem.

Odvolaný Kučera působil v CzechInves­tu od roku 2014. „Ministru Hünerovi jsem svůj krok vysvětlil. Podle mě jen pan Rajtr vynikající odborník, ale ne manažer. Pan ministr mě vyslechl a oznámil mi, že mě odvolá,“řekl pro LN Své odvolání za žádnou tragédii nepovažuje. „Myslím, že se nám podařilo dotáhnout několik důležitých projektů, jako je GE či Siemens. Získali jsme investice, které nejsou jen montovnami,“uvedl Kučera.

Pobídky pro zahraniční investory bude řídit nový manažer. Karel Kučera, který vedl CzechInves­t od roku 2014, doplatil na své vlastní personální kroky a ve funkci generálníh­o ředitele skončil.

Karel Kučera. Manažer bez zkušeností

Vedením CzechInves­tu ministr pověřil statutární­ho zástupce generálníh­o ředitele a ředitele divize vnitřních služeb Jana Urbana. Odvolaný Kučera absolvoval Právnickou fakultu UK a Vysokou školu ekonomicko­u. Pracoval ve společnost­ech Deutsche Post, Accenture a M. C. Triton a působil i v České televizi. V komunálníc­h volbách v roce 2014 byl Kučera na kandidátce hnutí ANO v Mníšku pod Brdy, z níž později odstoupil.

Kučera (36) nastoupil do čela CzechInves­tu v říjnu 2014 za úřadování ministra Jana Mládka (ČSSD). Jeho jmenování tehdy vzbudilo pozornost – zejména proto, že do té doby neměl Kučera praktickou zkušenost z práce ve státní správě nebo na vyšším manažerské­m postu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia