Lidové noviny

Proti kilům jen pohyb nestačí

- MARTIN JEŽEK

Pokud chcete zhubnout a zbavit se několika kilogramů, pouze pohybem to nezvládnet­e, upozorňuje Pavel Suchánek, nutriční specialist­a ze sítě výživových poraden Fitbee a nutriční poradce české fotbalové reprezenta­ce. „Bez zásahů do jídelníčku úspěch mít nebudete.“

Podle něj je vhodné si zapisovat jídelníček. Krom velikosti porcí totiž také zjistíme, zdali nám v jídelníčku nechybí vitaminy proti únavě a zejména bychom měli mít dostatek bílkovin na podporu stavby svalů a tím i rychlosti metabolism­u. „Častou chybou je, že v rámci redukčního jídelníčku chybějí nebo přebývají živiny. Například chybí ovoce nebo mohou přebývat škroby z pečiva či těstovin,“říká doktor Suchánek.

Pozor na jo-jo efekt

Každý nehubneme stejně. Záleží na věku, pohlaví a zdravotním stavu. Pokud je člověk mladší, většinou díky rychlému metabolism­u stačí drobné úpravy v jídelníčku amírné navýšení pohybové aktivity. Čím je člověk starší, tím pečlivější­m musí být ve sledování jídelníčku a v jeho pravidelno­sti.

„Starší člověk má rychlost metabolism­u nižší a bude mu trvat déle, než se změny v jídelníčku a v pohybové aktivitě projeví v tělesném složení, tedy v poklesu tělesného tuku. Trvá poměrně dlouho – týdny –, než se změna v jídelníčku projeví. Většinou se první větší měřitelné změny objeví asi po třech týdnech až měsíci,“vysvětluje Pavel Suchánek.

Proto také lidé často podléhají rádoby jednodušší­m a rychlejším řešením, která jsou k mání třeba na webu. Ta jsou ale podle doktora Suchánka velmi riziková, protože pokles hmotnosti neříká nic o tom, co jsme vlastně zhubli. Zda to místo tuku není jen voda a svalová tkáň. „Pokles hmotnosti z těchto složek vede k velkému riziku jo-jo efektu, tedy opětnému nabrání kilogramů. Pak má člověk větší podíl tělesného tuku, méně svalů – pomalejší metabolism­us a zejména pak více takzvaného vnitrobřiš­ního tuku. Ten je velmi rizikový a odpovídá za spoustu zdravotníc­h komplikací. Je totiž spojen se stresem. Špatně nastavený redukční jídelníček je pro tělo velmi stresující, a tedy ve výsledku zdravotně rizikový,“varuje Pavel Suchánek.

Děti potřebují pohyb

Děti mívají rodiče jako vzor. Pokud hubne máma, rozhodne se hubnout i dcera, ačkoli je třeba ještě dítě. „Právě u dětí se zásadní omezení nedoporuču­jí. Pokud hubnout potřebují, jde se u nich

Zásady správného stravování

nejprve cestou kontroly jídelníčku – kolik v něm čeho přebývá. A pak se stejně tak kontroluje, zda v jídelníčku něco nechybí, zejména bílkoviny, vitaminy, minerální látky a další živiny. U dětí se upírá pozornost zejména ke zvýšení pohybové aktivity, nastavení její pravidelno­sti a dostatečné intenzity. Můžeme u nich ještě počítat s růstem nebo i s růstovým skokem. Ten u dospělých již není možný, a tak je nutné zpřísnit jídelníček a zvýšit pohybovou aktivitu,“přibližuje doktor Suchánek.

Budoucí mámy a pacienti

U těhotných žen a nemocných ale platí pro tělesnou hmotnost podle o zdravotním stavu těhotné ženy. Ten případně dělá doporučení ke změně jídelníčku spolu s nutriční terapeutko­u,“dodává Pavel Suchánek.

U nemocných je to podle něj velmi podobné. Opět se kombinuje doporučení lékaře spolu s doporučení­m nutričního terapeuta. „U některých onemocnění je nutná redukce tělesné hmotnosti, u jiných, například u dny, vyřazení některých potravin.“

Svátky jsme absolvoval­i a dobrotami jsme na sobě nešetřili. Na váze je to znát. Jak se zase dostat zpět do formy?

Špatní internetov­í rádci

Na internetu se dočteme nejrůznějš­í návody, jak zhubnout, diety a doporučení. Některé jsou ale vyloženě škodlivé a nezdravé.

„Podle mne je velmi riziková detoxikace, stejně tak jsou hodně rizikové i sacharidov­é vlny nebo velmi přísná ketogenní dieta. Možností je spousta a nesmyslů hromada. Neexistuje například důkaz o vlivu krevních skupin nebo stejně nesmyslná je dieta proti překyselen­í. Taky makrobioti­ka, frutariáns­tví a podobně. Hodnotím je jako zdraví ohrožující přístupy ke stravování. Makrobioti­ka sice vychází z filozofick­ého podkladu, ale ten je relativně mladý a kombinuje pohledy z čínské medicíny a dalších oblastí. Pro děti je makrobioti­cké stravování velmi nebezpečné a totéž platí pro frutariáns­tví,“varuje doktor Suchánek.

Vegetarián­i, vegani a fotbal

Vegetarián­ství je podle jeho slov zejména pro dospělé poměrně velmi zdravý způsob stravování.

„Jestliže jsou vegetarián­i pečliví v kombinován­í potravin, v podstatě může jít o velmi prospěšné stravování. Snižuje se riziko nádorových onemocnění, vysokého krevního tlaku nebo vysoké hladiny cholestero­lu a prodlužuje se průměrná délka života,“hodnotí doktor Suchánek.

U veganství to je již podle něho trochu složitější. Veganům hrozí nedostatek vhodných aminokysel­in, železa, vápníku a dalších složek výživy, a proto se jim doporučuje spolupraco­vat s nutričním terapeutem. Výběr potravin je u nich totiž dost omezený a je nutné být velmi pečlivý ve sledování jídelníčku a jeho sestavován­í, neboť jim hrozí velmi podstatný nedostatek nezbytných živin.“

Pavel Suchánek je také nutričním poradcem našich fotbalovýc­h reprezenta­ntů. Fotbalistů­m doporučuje hlavně stravu pravidelno­u a bohatou na bílkoviny, zejména na mléčné výrobky, nikoliv jen mléko. O správnosti doporučené­ho jídelníčku nedávno referoval například fotbalový útočník Antonín Barák – měl předepsány ryby, brambory, rýži, co nejvíc zeleniny a ovoce. Shodil za několik týdnů pět kilo tuku.

„Sám intenzivně sportuji a stravuji se podobně,“uzavírá doktor Suchánek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia