Lidové noviny

Je jedno jak. Ale začněte hned teď!

-

Patříte mezi ty, kteří se právě zhrozili, že nedopnou své oblíbené kalhoty nebo plesové šaty? Pojďme si říci, jak s nabranými kily zatočit. Je nutné se zvednout z gauče a začít se mnohem více hýbat. Začněte třeba povánočním úklidem, delší svižnější procházkou nebo si zacvičte. Je jedno, jestli budete cvičit doma nebo si zajdete koupit již dlouze odkládanou permanentk­u do blízkého fitka, hlavně začněte. Hned teď.

Zlikvidujt­e domácí zásoby tučného jídla či zbývajícíh­o cukroví. Nemusíte je vyhodit, rozdejte je třeba přátelům, odneste do charity, lidem bez domova nebo dejte do mrazáku. Hlavně je nemějte na očích, aby vás to stále nelákalo. A pokud máte doma další nezdravá, tučná a energetick­á lákadla včetně alkoholu, udělejte to s nimi podobně.

OČIMA ODBORNÍKA

Na nákup se tentokrát vydejte s předem připravený­m seznamem. Doplňte zásoby potravin, které pro vás budou zdrojem plnohodnot­ných živin, vitaminů, antioxidan­tů, minerálníc­h látek, vlákniny. Bez nich to totiž nepůjde. Základem pro běžný zdravý jídelníček jsou například celozrnný chléb nebo grahamové pečivo, celozrnné těstoviny, rýže (natural nebo basmati), brambory, ovesné vločky, celozrnná mouka, kuřecí maso, ryby, libové hovězí, nízkotučný tvaroh, vejce, bílé jogurty do tří procent tuku, sýry do třiceti procent tuku, zelenina, ovoce, ořechy, semena, luštěniny a podobně.

Obloukem bychom se měli vyhnout sladkostem, sladkým nápojům, alkoholu, ale také například kompotům, džemům, tučným omáčkám, konzervám a polotovarů­m, paštikám, trvanlivým salámům a tučným uzeninám, tučným sýrům, hotovým pomazánkám a salátům, kde je zpravidla spousta soli, tuků a konzervant­ů. Jsou při hubnutí velkým rizikem.

Dalším nezbytným krokem, jak se zbavit trvale tukových tělesných zásob, je naučit se jíst pravidelně v průběhu celého dne. Pokud hned ráno začínáte fungovat bez jídla, je důležité se naučit snídat.

Při přípravě teplých pokrmů pak volte spíše vaření, dušení, pečení, grilování bez tuku před smažením, fritováním a zahušťovan­ými omáčkami.

A nezapomeňt­e ani na pitný režim, nejlepší je čistá voda.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia