Lidové noviny

Co si dopřát, aby šla váha dolů

- MARTIN JEŽEK

Kterým potravinám by se měli lidé vyhýbat, aby nepřibrali? Na tuto otázku nelze podle vedoucí nutriční terapeutky vítkovické nemocnice Olgy Plačkové odpovědět jednoznačn­ě. „Stravování mužů a žen je v dnešní době velmi podobné, zohledňují se ale mnohé faktory – fyzická zátěž, sedavé zaměstnání, přidružená onemocnění nebo psychická zátěž. Následujíc­ími důležitými pravidly bychom se ale měli řídit všichni. Měli bychom zařazovat do jídelníčku dostatek zeleniny – alespoň dvakrát denně, jednou denně pak ovoce. Měli bychom dodržovat pravidelno­st v jídle – jíst alespoň pětkrát denně s odstupem nejvíce tří hodin mezi jednotlivý­mi jídly. Denně bychom měli mít na talíři potraviny s vyšším obsahem vlákniny a v neposlední řadě bychom neměli zapomínat na pitný režim. K popíjení je nejvhodněj­ší čistá neperlivá voda,“doporučuje vítkovická nutriční terapeutka.

Z jídelníčku bychom podle jejích slov měli vyloučit jednoduché cukry, tedy bílý cukr, lasko- miny, bílé pečivo, přehnané zahušťován­í bílou moukou, také omezit konzumaci nasycených mastných tuků v jídlech ve fast foodu a taky sádla či tučného masa. A v neposlední řadě bychom měli snížit konzumaci uzenin.

Spánek a práce v noci

Jsou hodiny k jídlu vhodné a pak zcela nevhodné. Všeobecně se doporučuje, že poslední lehké jídlo by mělo být konzumován­o minimálně tři hodiny před spánkem. Těžký pokrm před spaním raději nezkoušejt­e, chcete-li ho mít klidné. Některé profese ale musí pracovat přes noc. Co se pak dá dělat?

„Na večer skutečně není ideální zatěžovat trávicí trakt těžko straviteln­ými jídly, tedy smaženými, pikantními, tučnými nebo sladkými. Ale pokud jste v zaměstnání, strava by se měla upravit opět podle vaší konkrétní aktivity. Vždy je však důležité zachovat pravidelno­st v konzumaci jídla,“vysvětluje Olga Plačková.

Například manuálně pracující lidé mohou podle jejích slov mít kaloricky vydatnější stravu. Pokud si ale nejste zcela jistí v sestavení vašeho jídelníčku, doporučuje se poradit se s odborníkem, tedy nutričním terapeutem. Ten podle vyšetření nastaví konkrétní energetick­ou dávku a rozloží vám příjem stravy podle potřeby organismu.

Stravovací hříchy a sport

Při shazování kilogramů na sebe musíme být přísní, ale na druhé straně nikdo není svatý a občas zhřeší. Nutriční terapeutka Olga Plačková říká, že vždy záleží na tom, o jaký prohřešek se jedná, v jakém množství a hlavně v jakém časovém období.

„Pokud člověk dostane chuť na kousek lahodné čokolády jednou za měsíc a svůj prohřešek si plně uvědomuje, není to problém,“říká. „Jestliže však konzumuje nevhodné potraviny častěji a ve vyšším množství, měl by si hledět větší sebekázně, disciplíny, měl by si zkrátka nastavit priority. Jinak budou jeho veškeré snahy zbytečné.“

Olga Plačková zdůrazňuje, že ruku v ruce s dietním opatřením jde také pohybová aktivita. U každého jsou ale hranice pohybu nastaveny jinak. „Nemusíme pravidelně docházet do fitness centra. Stačí si prostě dopřát víc přirozenéh­o pohybu. Například zrychlená chůze, pravidelné delší procházky, chůze do schodů místo jízdy výtahem, plavání či turistika. Důležité také je mít z vykonané činnosti radost.“

Vánoční svátky se skutečně pro mnohé z nás stávají obdobím přejídání se. Zvýšenými dávkami nevhodně kombinovan­é stravy u nás mohou nastat zdravotní komplikace závažnější­ho charakteru. Váhový přírůstek je jedním z nich.

Vánoce za to nemohou

Podle Olgy Plačkové je nutné si uvědomit, že zvýšení hmotnosti se nepodepíše na našem zdraví za týden přejídání. Je to důsledek nevhodného stravování v období několika týdnů, měsíců i let.

„Je důležité zamyslet se nad celkovým životním stylem, co dělám dobře, co na sobě můžu zlepšit, zda mám dostatek pohybu, piji nekalorick­é tekutiny a hlavně, zda pravidelně jím a nehladovím. Pokud máte pocit, že děláte vše správně, a kila přesto nemizí, je vhodné navštívit odborníka, nejlépe nutriční poradnu,“doporučuje a připomíná, že v době redukce váhy by měl být člověk také v dobré psychické kondici.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia