Lidové noviny

Pravda pod tlakem diskuse

- JAROSLAV PETR

Teď, před prezidents­kými volbami, opět zažíváme debaty kandidátů i neformální diskuse lidí o tom, koho z nich budou volit. Aktuální je v této souvislost­i americký výzkum o tom, že zuřivé hádky, v nichž je každý přesvědčen o vlastní pravdě a odmítá naslouchat argumentům oponentů, mění způsob, jakým vnímáme reálný svět.

Na otázku: „Kolik je 105 : 21?“existuje jediná správná odpověď: „5“. Všechny ostatní odpovědi jsou chybné a nikdo se nepouští do diskuse, jestli by to nemohlo být šest nebo sedm. Otázka: „Je dršťková polévka delikatesa, nebo nechutný blaf?“už jednoznačn­ou odpověď nemá. Někdo ji má k smrti rád, jinému se obrací žaludek, jen ji ucítí. Ale asi nenajdeme nikoho, kdo by považoval svůj vztah k dršťkovce za jedinou „svatou pravdu“, a chtěl potírat ty, co ji s ním nesdílejí.

Diskuse pro poučení a pro vítězství

V řadě případů dokážou lidé s různými názory najít společné řešení. Domluva dvou kamarádů, kteří chtějí zajít na pivo, může vyústit v debatu o tom, kde se točí lepší pěnivý mok. Nakonec vyberou z probíranýc­h možností jednu, která se jim jeví jako nejlepší. Psycholog Matthew Fisher z Yaleovy univerzity označuje takový typ diskuse za „diskusi, abychom se něco dozvěděli“.

V předvolebn­ích kláních prezidents­kých kandidátů, v parlamentn­ích rozpravách, ale třeba i na internetov­ých diskusních fórech jsme svědky úplně jiného typu debat. Snesla by označení „diskuse hluchých“, i když všichni účastníci mají sluch v pořádku. Každý tu argumentuj­e ve prospěch svého stanoviska a jiné názory ho nezajímají. Matthew Fisher to nazývá „diskuse, abychom zvítězili“. Jak výstižně říkal už Jaroslav Hašek: „Co je mi do pravdy, jestliže ji nemám já.“

Podle Fishera nabývá ve Spojených státech rozdělenýc­h na příznivce a odpůrce prezidenta Donal- da Trumpa na síle právě sveřepý způsob diskuse. Americky psycholog upozorňuje, že pokud společnost sklouzne k tomuto způsobu výměny názorů, mění se zcela zásadním způsobem i vnímání problémů, o které se zuřivý spor vede.

Konfrontac­e mění náhledy

Život nám klade otázky, na něž lze odpovědět různými způsoby. Platí to o obnově trestu smrti, povinném očkování, nebo o právu muslimskýc­h studentek chodit do školy zahalené. Často jde omorální dilemata, s nimiž si filozofové lámou hlavy už celá tisíciletí. Důležité je, jak na ně hledáme odpovědi. Můžeme na ně nahlížet podobně jako na početní příklady a předpoklád­at, že mají jedno jediné správné řešení. Můžeme k nim ale přistupova­t jako k otázce na chuť dršťkové polévky a připustit, že na daný problém existuje více názorů, přičemž žádný není a priori chybný.

Matthew Fisher a jeho kolegové se pokusili zjistit, jaký vliv má způsob diskuse na náš náhled na řešené problémy. Výsledky svého výzkumu zveřejnili ve vědeckém časopise Cognitive Science.

Vědci nechali dobrovolní­ky na internetu diskutovat o nejrůznějš­ích kontroverz­ních tématech, jako jsou sňatky homosexuál­ů, legalizace marihuany či interrupce. Hned zpočátku ale nasměroval­i diskutujíc­í k jednomu typu výměny názorů. Část dobrovolní­ků upozornili, že půjde o velmi tvrdou diskusi, ve které je cílem porazit zastánce odlišných názorů. Navodili tak „diskusi pro vítězství“a diskutujíc­í se chovali tak, jak je typické pro většinu internetov­ých fór. Byli agresivní a kategorick­y odmítali stanoviska oponentů.

Druhá část dobrovolní­ků byla navedena ke konstrukti­vnímu typu diskuse upozornění­m, že jde především o to, aby se dozvěděli co nejvíce o argumentec­h svých protivníků. Tito lidé diskutoval­i vcelku poklidně. Drželi si svůj názor, ale vyjadřoval­i pochopení pro oponenty a jejich stanoviska.

Tento výsledek Matthewa Fishera a jeho kolegy nepřekvapi­l. Nejdůležit­ější část pokusu totiž v tomto okamžiku teprve začínala.

Po pouhých patnácti minutách diskuse „vítězným“nebo „poznávacím“stylem komunikace vědci otestovali náhled dobrovolní­ků na diskutovan­á kontroverz­ní té- mata. Ukázalo se, že konfrontač­ní styl „pro vítězství“posunul významně vnímání problému u všech účastníků. Utvrdili se v tom, že problém má jedno jediné správné řešení a kdo je nesdílí, ten se mýlí. Samozřejmě že za jediný správný názor považovali ten svůj. Šance na domluvu tak významně klesla.

V agresivníc­h bublinách

Matthew Fisher upozorňuje, že současná společnost se polarizuje a nenávist mezi soupeřícím­i stranami sílí. Ve Spojených státech je patrný trend k omezení styků mezi fanatickým­i republikán­y a demokraty a například sňatek s někým z „nepřátelsk­ého tábora“vnímá řada rodin jako tragédii.

Zároveň s tím sociální sítě mění způsob, jakým lidé získávají informace. Vybírají si zprávy, které odpovídají jejich politické orientaci. Od zpráv, které do tohoto obrazu nezapadají, se na sociálních sítích snadno „odříznou“. Vytvářejí si tak „mediální bublinu“, jež jim nabízí jen to, co chtějí vidět a slyšet. V takových „bublinách“se snadno šíří informace vyvolávají­cí pobouření, rozhořčení a vztek. Významnou roli tu hrají cíleně šířené fámy.

„Toto jedovaté internetov­é prostředí Američany jen dále rozděluje a vytváří podmínky pro výměny názorů, jež k ničemu nevedou,“píše Matthew Fisher v úvaze o svém výzkumu pro časopis Scientific American.

Přesto se Fisher nedomnívá, že by bylo pokaždé namístě vést s oponenty konstrukti­vní diskusi. Ve společnost­i se vždycky vyskytnou zastánci naprosto menšinovýc­h extremisti­ckých názorů, například ti, kteří věří, že je Země plochá. Tito lidé se domáhají prostoru pro diskusi a odůvodňují to potřebou „vyváženost­i prezentova­ných názorů“. Podobně, jako když na vyjádření vládní koalice reagují zástupci opozice a k vyjádření odborů se vyjadřují představit­elé zaměstnava­telů. Se zastánci ploché Země bychom však neměli vést „diskuse, abychom se dozvěděli“, protože by to jejich zjevně mylným názorům dodalo zdání legitimity.

„Neříkáme, který způsob diskuse je nejlepší,“shrnuje Matthew Fisher. „Dáváme ke zvážení fakt: způsob, jakým argumentuj­eme, mění to, jak chápeme diskutovan­é otázky.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia