Lidové noviny

Kajakář nadopoval svého kolegu. Kvůli OH

-

TOKIO/PRAHA Olympijské hry jsou pro všechny sportovce enormním lákadlem. Obzvlášť konají-li se ve sportovcov­ě rodné zemi. Japonský rychlostní kanoista Jasuhiro Suzuki po nich toužil natolik, že – kvůli kvalifikov­ání se – do lahve s pitím namíchal svému reprezenta­čnímu kolegovi nepovoleno­u látku.

Incident se odehrál při zářijovém japonském mistrovstv­í, kde závodil dvaatřicet­iletý Suzuki i pětadvacet­iletý Seidži Komacu. Suzuki v nestřežené chvíli přidal do nápoje sokovi podpůrný prostředek. Komacu pak z lahve pil, protože netušil, co obsahuje. Po šampionátu byl testován na doping s pozitivním výsledkem.

V říjnu proto asociace Komacuovy výsledky ze závodu anulovala. Jeho diskvalifi­kaci oznámila Japonská antidoping­ová federace. V oficiálním prohlášení bylo uvedeno, že Komacu použil anabolický steroid. Obviněný přitom rázně odmítal, že by nepovolené látky užíval.

Suzuki se poté přiznal. „Byl jsem frustrovan­ý, že nemohu vyhrát,“vysvětlova­l Japonské antidoping­ové federaci.

„Nepočítal jsem s tím, že by se droga našla,“doplnil Suzuki, jenž podle agentury AP vyfasoval osmiletý trest a na domácí olympiádě v Tokiu v roce 2020 bude určitě chybět.

Komacuovi trest odpustili

Naopak Komacu byl vzhledem k mimořádným okolnostem omilostněn.

Šéf japonské sportovní agentury Daiči Suzuki včera řekl, že nebude tuto kauzu oficiálně komentovat. Pouze dodal, že k ničemu podobnému v Japonsku ještě nedošlo.

Oba rychlostní kanoisté patřili k horkým kandidátům nominace pro Olympijské hry 2020 v Tokiu. Byli členy japonského týmu na srpnovém mistrovstv­í světa v Račicích. Suzuki skončil 24. v závodě kajakářů na 5000 metrů a Komacu byl členem japonského čtyřkajaku na 500 metrů, který postoupil do semifinále. spo, čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia