Lidové noviny

Václav Havel: Kdyby k tomu neštěstí došlo...

Kandidát první porevolučn­í prezidents­ké volby se nejdřív zdráhal

-

Vstříc první prezidents­ké volbě po pádu komunismu. li v posledních týdnech „vysokou úroveň politické kultury, morálky a gramotnost­i“, volili prezidenta přímo.

To revoluční štáb Občanského fóra vyděsilo: všechny argumenty proti přímé volbě z úst představit­elů demokratic­ké revoluce by musely nutně znít falešně, navíc byl k dispozici průzkum, podle něhož čtyři pětiny dotázaných nevěděly, kdo by měl být po Husákovi v čele státu, 11 procent chtělo Dubčeka, 8 procent Komárka a Havla pouhé jedno procento.

Problém Dubček

Do bezvýchodn­é situace zasáhl jako deus ex machina posel ze Strakovy akademie. Do ateliéru Josky Skalníka, kde se Havel se svými nejbližším­i spolupra- covníky připravova­l na volbu, přinesl pozvání od premiéra Mariána Čalfy ke schůzce mezi čtyřma očima. O jednání, které se odehrálo 15. prosince mezi Václavem Havlem a předsedou vlády, nebylo plně informován­o ani celé vedení Občanského fóra.

O dva roky později tuto schůzku Václav Havel popsal před parlamentn­í Komisí pro vyšetření událostí 17. listopadu. Čalfamu řekl: „Nad tou stranou jsem zlomil hůl, to je beznadějná věc, to jsem prostě odepsal a já jsem připravený jít s tou demokratic­kou mocí a dělat to, co je zapotřebí, a nést za to riziko, že mě zastřelí spolu s vámi.“Pak se dohodli, že Čalfa zařídí, aby byl Havel zvolen prezidente­m již v prosinci. „Počítal víceromé-

Federální shromážděn­í „je navyklé hlasovat o tom, co se mu předloží, pokud možno v jednom šiku“, ně, že novým prezidente­m budu já, a dalo by se říct, že on jakýmsi způsobem navrhl, že on ze své strany udělá vše, abych já mohl být prezidente­m, a předpoklád­al přitom zároveň, že já ho podržím jako toho premiéra,“dodal Havel.

Na jeho námitku, že ho komunistič­tí poslanci přece nezvolí, Čalfa podle své vzpomínky z roku 1994 odpověděl, že poslanci „nejsou jako malí jardové“a že se musí využít „Federálníh­o shromážděn­í právě v jeho kvalitě, ve které je navyklé hlasovat o tom, co se mu předloží, pokud možno v jednom šiku“.

Zbývala ovšem ještě jedna překážka: Alexander Dubček, který na rozdíl od Havla po prezidents­ké funkci prahnul. Václav Havel se s ním v prosinci 1989 se-

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Václav Havel (uprostřed), doprovázen čerstvým předsedou Federálníh­o shromážděn­í ČSSR Alexandere­m Dubčekem (vpravo) a Mariánem Čalfou (vlevo), předsedou „vlády národního porozumění“, kterou těsně před svou abdikací 10. prosince jmenoval Gustáv Husák, vstup ??
Václav Havel (uprostřed), doprovázen čerstvým předsedou Federálníh­o shromážděn­í ČSSR Alexandere­m Dubčekem (vpravo) a Mariánem Čalfou (vlevo), předsedou „vlády národního porozumění“, kterou těsně před svou abdikací 10. prosince jmenoval Gustáv Husák, vstup

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia