Lidové noviny

Číňané dají povodním prostor

- JIŘÍ SLÁDEK

Respekt k přírodě se vyplatí. Před lety na to přišli Nizozemci, teď pracují se stejnou zkušeností také v Číně. V 27milionov­é Šanghaji, nejlidnatě­jším čínském městě, začali bourat betonová nábřeží, která každoročně zaplavuje rozvětvený veletok Jang-c’-ťiang. Jedna ulice za druhou vmoderní čtvrti Lingang se začíná zelenat, jak tam vytvářejí přirozené přírodní poldry.

Když se totiž přižene opravdu velká voda, buď dostane prostor, kam se vylije, nebo strhává vše, co jí přijde do cesty. První varianta pochopitel­ně přinese méně škod. Voda se vsákne.

V Číně, která dlouho ekologická rizika přehlížela, jde svého druhu o pilotní projekt. Pokud se prokáže jeho opodstatně­nost, chtějí čínští urbanisté model rozšířit i jinde.

ORBIS UNUS

„V přirozeném přírodním prostředí se většina vodních srážek vsákne do země,“vysvětlil v britském listu The Guardian vodohospod­ář Wen Mai Dubbelaar za společnost­i Arcadis. V současné době se podle něj v městských aglomerací­ch vsákne jen 20 až 30 procent srážek. To je málo.

Velká voda se pak žene regulovaný­mi betonovými koryty, rozlévá se do ulic, zaplavuje rozsáhlá území. Nemá kam zmizet. Dokonce ani stávající zelené parky příliš nepomáhaly, protože byly obvykle projektová­ny nad úrovní ulic, nemohly tedy velkou vodu absorbovat. To se teď mění.

Rozsáhlé zelené plochy mají rizika povodní snížit. „V minulosti jsme vybojovali krajinu na vodním živlu, teď mu ji zčásti vracíme,“říká profesor Hui Li ze šanghajské Tongji university.

Podobným vývojem prošlo Nizozemsko. Při velké bouři z ledna 1953 se tam hladina moře vzedmula až o pět metrů, při následných záplavách zahynulo 1836 lidí. Nizozemci se pak vrhli na vylepšován­í hrází. Zjistili ovšem, že jich nesmí být moc, voda se pak nemá kam vylít. V posledních dekádách se proto některé hráze v okolí nizozemský­ch měst zrušily a budují se tam mokřady a poldry, kam se povodeň přelije. Číňané recept následují.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia