Lidové noviny

Zmatek ve sněmovně

Druhý pokus?

-

V dalším vývoji bude klíčová role ČSSD. I když ve volbách skončila šestá, nyní je pro ANO hlavním stavebním prvkem prakticky každé realizovat­elné sněmovní většiny. Aby se mohla jednání hnout, je však třeba vyčkat na nové vedení oranžových. To se bude volit 18. února.

Statutární předseda ČSSD Milan Chovanec včera uvedl, že jeho strana bude mít případně požadavky. Mezi nimi i ten, aby ve vládě neseděl obviněný člověk. Až časem se ukáže, jestli v tomto ohledu ustoupí Babiš, či ČSSD.

Možnosti pro vládu

Aktuálně jsou ve hře především tři varianty, více či méně reálné. První je koalice ANO a ČSSD, která by vládla v menšině s podporou KSČM. Bude však záležet na tom, kdo bude příštím předsedou „oranžových“. V případě, že by se jím stal Jan Hamáček, bude pro sociál-

Po 16. lednu Pokud kabinet Andreje Babiše nezíská důvěru, na svém nejbližším jednání schválí svou demisi a pak ji premiér odnese prezidento­vi na Hrad.

ve dnech poté Miloš Zeman podruhé pověří Babiše sestavením vlády. Tentokrát mu chce dát i několik měsíců čas, aby si našel většinu. A bude požadovat záruku, že Babiš většinu má.

18. února ČSSD má volební sjezd. Nové vedení je důležité, protože s ním bude ANO jednat o koalici či toleranci vlády.

8. března Funkce se ujme nově zvolený prezident. Nebude-li Zeman pokračovat, musí Babiše jmenovat do tohoto dne, pokud to nebude chtít nechat na svém nástupci. ní demokracii snazší se s hnutím ANO domluvit. Mezi ním a Babišem nikdy nepanovalo vysloveně nepřátelst­ví. U dalšího možného adepta na šéfa ČSSD Chovance by se dohoda hledala svízelněji.

Další variantou je menšinová vláda ANO s tichou podporou ČSSD a KSČM. V obou variantách za to bude muset Babiš něco nabídnout. A to jak v programové části, tak i v personální.

Třetí, nejméně reálnou eventualit­ou, je půdorys bývalé koalice, tedy ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Početně vychází uskupení většina 103 hlasů, ale vedle matematick­ého hlediska nemá tento scénář mnoho nadějí na realizaci kvůli nevraživos­ti mezi lidovci a Babišem. Mezi KDU a ANO už nějakou chvíli neplatí, že by se vzájemně vymezovaly jen před televizním­i kamerami, antipatie se posouvají i do osobní roviny.

Přestože samo hnutí ANO by preferoval­o spíše koalici s občanskými demokraty, z rozhovorů s vysoce postaveným­i politiky uvnitř hnutí vyplývá, že i oni sami si uvědomují, že se jim nejspíš nepodaří ODS přemluvit.

Čekání na vydání

Do dalšího jednání se promítne také to, jak dopadne hlasování o vydání Babiše a prvního místopředs­edy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo.

Už včera dopoledne byla ve sněmovně patrná snaha opozičních Pirátů a hnutí STAN předřadit hlasování o vydání tomu o důvěře. Jejich návrh, aby poslanci počkali na výstup mandátovéh­o a imunitního výboru, který má dát k vydání své doporučení, neprošel. Nakonec by k tomu kvůli včerejšímu nečekaně svolanému jednání imunitního výboru a přerušení plenární schůze mohlo dojít.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia