Lidové noviny

Nečekaný návrh na noční slet

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Zatímco na plénu poslanci plamenně hovořili, ve sněmovním předsálí to vypadalo jako každé jiné jednání. Na programu bylo přitom hlasování o důvěře jednobarev­né menšinové vládě Andreje Babiše (ANO). Jako by však všem bylo jasné, jak to dopadne, a že vymýšlení nejrůznějš­ích taktik, jak to uválcovat (to v případě ANO) či naopak celé odsunout (v případě opozice), by bylo zbytečné.

Vše se změnilo až večer. ANO a SPD nečekaně svolaly mimořádné jednání mandátovéh­o a imunitního výboru, který aktuálně rozhoduje o tom, zda doporučí vydat Babiše a prvního místopředs­edu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze dotačního podvodu farmy Čapí hnízdo. Jednání se mělo uskutečnit po ukončení schůze sněmovny, tedy v noci.

„Dozvěděl jsem se čerstvou informaci, že má být svolán mimořádný výbor ještě dnes v noci. O svolání žádali poslanci ANO a SPD a chtějí tam hlasovat, aby byl na jednání výboru přizván kro- mě pana Babiše a pana Faltýnka ještě jakýsi pan Komárek. Ten má mít jakési kompromitu­jící materiály na pana vyšetřovat­ele Nevtípila,“řekl na plénu místopředs­eda Pirátů Jakub Michálek.

Bývalý policista Jiří Komárek je znám tím, že obvinil policejníh­o prezidenta Tomáše Tuhého z „brutálního úniku informací“. To však nedoložil a soud ho nepravomoc­ně odsoudil za zneužití pravomoci. U soudu dal Komárek do souvislost­i hlavního vyšetřovat­ele kauzy Čapí hnízdo Pavla Nevtípila s právníkem lobbisty Iva Rittiga. Komárek serveru Aktuálně.cz řekl, že o pozvání výboru zatím nic neví.

Svolat mimořádné jednání výboru se pokoušeli Piráti spolu s hnutím STAN už včera ráno. A to proto, aby rozhodl o svém stanovisku k vydání ještě předtím, než bude sněmovna hlasovat o důvěře. Návrh neprošel. „ANO svolává účelově na noc výbor mimo všechny zvyklosti. A proč? Aby chránilo svoje šéfy, aby odhlasoval­i v rychlosti nevydání Babiše a Faltýnka, aby vytáhli ‚kompro‘ na vyšetřujíc­ího policistu. Ukazují, že oni mo- hou všechno, jsou beztrestní, smějí se lidem do očí,“sdělil LN Vít Rakušan (STAN).

ODS i ČSSD včerejší události hodnotily jako manažerské selhání a šlendrián hnutí ANO, který ukazuje, že nefunguje ani sněmovna, ani vláda. Což vyústilo podle sociálních demokratů v nesmyslné přerušení schůze až do úterý. To naopak kvitovali Piráti, kteří si od toho slibují, že o vydání poslanců bude sněmovna hlasovat dříve než o důvěře vládě. Jestli to tak bude, ale není v tuto chvíli jisté.

Imunitní výbor po přerušené plenární schůzi večer hlasy SPD a ANO rozhodl, že si Komárka na úterní jednání pozve. Podle člena výboru lidovce Marka Výborného je nereálné do té doby zbavit bývalého policistu mlčenlivos­ti. Za celou akcí vidí snahu najít důvod, aby mohla SPD změnit svoje dřívější stanovisko Babiše a Faltýnka ke stíhání vydat. Místopředs­edkyně výboru Taťána Malá z ANO však považuje za důležité vyslechnou­t Komárka, který má prý informace o propojení vyšetřovat­ele kauzy Čapí hnízdo s mafií.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia