Lidové noviny

Vláda přinesla úlitbu v podobě restitucí

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Ještě než se včera na desátou hodinu dopoledne ministersk­á sestava Andreje Babiše (ANO) odebrala do sněmovny, stihla rychlé ranní jednání, na kterém odmávla bod, jímž zkusila zaapelovat na přízeň komunistů a sociálních demokratů. Vláda vyjevila souhlas s návrhem zákona od komunistic­kých poslanců, který chce uvalit devatenáct­iprocentní daň z příjmu na dosud nevyplacen­é náhrady v rámci církevních restitucí.

„Souhlasíme s tím, že je potřeba nahrazovat křivdy, ale podle našeho názoru byl způsob finanční náhrady velice podivný, a proto jsme návrh podpořili. Je zde potřeba korekce, protože náhrady byly předražené a také schvalovan­é za velice podivných okolností ve sněmovně,“uvedl premiér Babiš.

Babiš má s církevními restitucem­i problém již delší dobu, domnívá se, že jejich výše přesahuje reál- né křivdy spáchané komunistic­kým režimem. Ale ještě delší dobu je to úhelné téma pro partajníky ČSSD a KSČM. Menšinový kabinet hnutí ANO tak včera ještě na poslední chvíli před jednáním o důvěře vládě zkusil zahrát na marnou strunu programový­ch průniků.

Do budoucna se ale tento krok může vyplatit, protože spojení s ČSSD a KSČM při případném druhém pokusu o sestavení vlády se skloňuje nejčastěji. Nápad má ve sněmovně dostatečno­u podporu, zamlouvá se i SPD Tomia Okamury, což dává dohromady 115 hlasů. Přesto ale nemusí záměr vyjít, protože podle smluv, které expremiér Petr Nečas podepsal s církvemi a náboženský­mi společnost­mi, nelze vypořádání restitucí měnit bez jejich svolení. Rozseknout by to případně musel Ústavní soud.

Náhrady podle zákona činí 59 miliard bez zohlednění inflace, částka se vyplácí po dobu třiceti let, což odpovídá necelým dvěma miliardám ročně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia