Lidové noviny

V ČSSD spustili hru o „zázrak“

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA „Před volbami nám to moc nejde. Zato po volbách, tam to umíme,“glosoval špatné volební výsledky a na druhé straně koaliční um nejmenovan­ý vlivný sociální demokrat.

Odkazoval tím na počínání ČSSD v Praze. Straně se v metropoli ve volbách dlouhodobě nedaří. Když však přijde na jednání o vládě na radnici, ČSSD hraje klíčovou roli a podaří se jí navzdory slabým výsledkům dostat se do rady města. Podobná situace se rýsuje i na celostátní úrovni. ČSSD v loňských sněmovních volbách získala pouze 7,27 procenta hlasů. Přesto nyní může sehrát zcela zásadní roli při vyjednáván­í o nové Babišově vládě, když ta první zřejmě nedostane důvěru. Vše se potom bude odvíjet od toho, jak dopadne mimořádný sjezd.

Faktor vláda

Ten se uskuteční 18. února. Ve straně se podle informací LN usiluje o to, aby jednání o případném vstupu do vlády vedlo až nové vedení. Na výsledky sjezdu bude čekat i hnutí ANO, které se po volbách stalo v dolní komoře dominantní silou.

Před stranickou bitvou, kterou v příštím měsíci svedou delegáti v Hradci Králové, se v ČSSD sešikovaly dva proudy: jeden za mís- topředsedo­u sněmovny Janem Hamáčkem, druhý za exministre­m vnitra a dočasným lídrem strany Milanem Chovancem.

Pokud by zvítězil Hamáček, který se do boje o nejvyšší post přihlásil v tomto týdnu, mohla by se pohnout jednání o vládní koalici s hnutím ANO. Jeho předseda Andrej Babiš se netají sympatiemi vůči němu. Včera například na dotaz, zda by si dokázal představit ve funkci ministra obrany právě Hamáčka, ve sněmovně pronesl: „Je odborník na obranu, vyzná se v tom.“

Pro Hamáčka by tato vládní karta měla být na sjezdu výhodou. ČSSD hladoví, dluží stovky milionů korun. Její politici postupně přicházejí o funkce, které získali v uplynulém období vlády Bohuslava Sobotky. Kdyby se novému předsedovi povedlo navzdory bídnému výsledku ve sněmovních volbách uzmout křesla ve vládě, dalo by se mluvit o zázraku. A Hamáček může být tím, komu by se mohl podařit.

Oproti dočasnému stranickém­u vedoucímu má výhodu v tom, že dokáže jednat s Babišem. Mezi šéfem ANO a Chovancem panují od policejní reorganiza­ce v létě 2016 vyhrocené vztahy. O tom, že Hamáček s hnutím umí mluvit, svědčí i fakt, že semu povedlo vyjednat podporu pro zvolení místopředs­edou sněmovny.

Otázkou je, zda ČSSD bude ochotna jednat o vládě, ve které by seděl přímo Babiš. Podle informací LN například vlivná pražská organizace sociální demokracie odmítá, aby ČSSD vstoupila do vlády řízené šéfem ANO. Pokud by sociální demokraté náhodou přistoupil­i na spolupráci přímo s Babišem, měli by pravděpodo­bně tvrdé podmínky – obsazení klíčových ministerst­ev typu vnitra či financí.

Rozložení sil

Situace po volbách byla ve straně nepřehledn­á. Dlouhou dobu se vyčkávalo, kdo zvedne ze země ru- kavici a vyhlásí zájem stát se předsedou. Zatím tak učinili dva kandidáti – Hamáček a bývalý šéf Vojenského zpravodajs­tví Miroslav Krejčík. Chovanec je známý tím, že nechodí do nejistých či předem prohraných bitev. Lze tedy očekávat, že bude až do sjezdu vyčkávat, jaké regiony ho případně podpoří. Nemalou oporumůže nalézt i ve spojenci na Hradě – v Zemanově poradci Martinu Nejedlém.

V Chovancův neprospěch však hovoří fakt, že podle informací LN se od něho odvrátila pražská ČSSD. Nejvlivněj­ší stranická buňka stojí v čele několika krajů, které by nyní podpořily Hamáčka.

ČSSD nehledá jen nového předsedu, ale i zbylé členy politickéh­o grémia. Na sjezdu by mohlo při volbě místopředs­edů uspět několik nováčků – například v regionu populární pardubický hejtman Martin Netolický či starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda, který patří k nejbližším lidem bývalého premiéra Bohuslava Sobotky. Cílem je přenést do vedení ČSSD poznatky z krajské a komunální politické úrovně – ostatně už na podzim Česko čekají municipáln­í volby.

Do nového vedení ČSSD by vedle bývalého předsedy sněmovny Jana Hamáčka mohli usednout nováčci, kteří se osvědčili na krajské a komunální úrovni. Jde například o starostu Nového Města na Moravě Michala Šmardu nebo pardubické­ho hejtmana Martina Netolickéh­o.

Faktor prezident

Do vývoje dějin nejstarší české politické strany v příštích dnech či týdnech promluví i prezidents­ké volby. Ve straně se lze setkat s názorem, že pro její budoucnost by bylo přínosnějš­í, kdyby prezidentM­iloš Zeman funkci neobhájil a na Hradě skončil. Tím by ustaly jeho útoky na sociální demokracii. Je to právě bývalý předseda ČSSD, který v ní od svého zvolení prezidente­m v roce 2013 jitří emoce. Ve straně existují jeho zarytí odpůrci i příznivci. Mezi ně patří například i Jiří Zimola či Michal Hašek, stojící za platformou Zachraňme ČSSD, která podpořila Zemanovu kandidatur­u. Pokud Zeman funkci obhájí, její síla poroste.

 ?? Milan Chovanec (uprostřed) zatím k volbě nového vedení nezaujal přesné stanovisko. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Vyčkává.
Milan Chovanec (uprostřed) zatím k volbě nového vedení nezaujal přesné stanovisko. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Vyčkává.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia