Lidové noviny

Zeman lobboval za Babiše

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Přišel, aby stvrdil své spojenectv­í s Andrejem Babišem. Miloš Zeman včera ve sněmovně hájil předsedu hnutí ANO proti odpůrcům. Hájil i jeho kabinet, který chtěl sněmovnu požádat o důvěru. „Je pochopitel­né, že jestliže jsem jmenoval Andreje Babiše premiérem a následně jeho vládu, je povinností prezidenta sem přijít a vyjádřit této vládě podporu,“řekl Zeman v projevu k poslancům.

ANALÝZA

Prezident včera opět dokázal, že pragmatick­ý pakt s šéfem ANO bere velmi vážně. Babiš se u něj těší zacházení, o němž se minulému ministersk­ému předsedovi nemohlo ani snít. Bohuslav Sobotka (ČSSD) dostával od Zemana příliš často vypít hořké kapky.

Hlava státu se Babiše zastala i v otázce stíhání kvůli podezření z dotačního podvodu při stavbě farmy Čapí hnízdo. „Od starořímsk­ých dob platí presumpce neviny. A presumpce neviny říká, že na obviněného je třeba pohlížeti jako na nevinného do doby, než je případně pravomocně odsouzen,“pronesl Zeman před zaplněným sálem sněmovny.

Řekl to v době, kdy většina stran dává od případné koaliční spolupráce s hnutím ANO ruce pryč právě kvůli tomu, aby na nich neulpěla špína spolupráce s lídrem, který má oplétačky se zákonem. Babišův politický subjekt má ale zároveň vysokou podporu voličů. Jinak by nedávné sněmovní volby jen těžko mohl s výrazným náskokem vyhrát. Zemanovi se proto hodí být s někdejším ministrem financí zadobře. Uvědomuje si totiž, že je to právě Babišův elektorát, jehož hlasy svým vstřícným přístupem získává na svou stranu.

Obrat o 180 stupňů

První kolo přímé volby prezidenta, v níž Zeman obhajuje mandát, začne už zítra. Prezident se proto včera obrátil zády ke svému dvacet let starému výroku o vnímání viny či neviny u politicky činných osobností. „U politika platí nikoliv presumpce neviny, ale bohužel u něho platí presumpce viny,“prohlásil v roce 1998.

V jiných svých letitých prohlášení­ch je přitom Zeman i dnes názorově konzistent­ní. Například když se vyjadřoval proti sankcím namířeným vůči Moskvě za její vpád na Krym a východ Ukrajiny, opakovaně si pomáhal svým dvě desítky let starým výrokem o amerických sankcích proti Kubě:

„Přibližně před dvaceti lety jsem navštívil Miami, setkal jsem se tam se zástupci kubánského exilu a říkal jsem jim, přátelé, kolegové, vaše strategie v boji proti politickém­u systému na Kubě je úžasná. Všechny ty bojkoty, všechna ta omezení a všechny sankce, úžasná strategie, opravdu úžasná. S jednou malinkatou chybou. Fidel Castro už je čtyřicet let prezidente­m Kuby. To je můj historický argument,“zopakoval loni v říjnu na plénu Parlamentn­ího shromážděn­í Rady Evropy.

Pochvala i rýpnutí

V hlazení lídra i voličů hnutí ANO Zeman včera pokračoval. Pochválil složení Babišova jednobarev­ného kabinetu. „Setkal jsem se se všemi novými členy vlády. Měl jsem z toho velmi sympatický dojem, i když samozřejmě za hodinové setkání nemůžete nikoho důkladně posoudit,“řekl Zeman.

Do spojence si ale také rýpl, i když jen velmi zlehka. Během prvního kola sestavován­í kabinetu ostatní strany Babišovi vyčítaly, že neprojevil dostatečno­u snahu se s nimi na nějakém vládním půdorysu dohodnout. Tvrdily rovněž, že se k nim choval přezíravě. Toho si povšiml i Zeman.

„Na druhé straně je samozřejmě povinností jmenovanéh­o premiéra usilovat o partnerstv­í s méně úspěšnými politickým­i subjekty a hledat s nimi rozumnou dohodu,“vytkl šéfovi ANO.

Prezident přiznal, že neočekává variantu, v níž by hnutí pro svůj kabinet podporu získalo. Jal se proto hned Babišovi radit, jak by měl postupovat v druhém pokusu, který mu hodlá udělit.

„Očekávám od premiéra, že povede často dlouhá a náročná vy- jednávání. Jsem si vědom toho, že to může trvat velmi dlouho,“uvedl.

Zeman zároveň řekl, že nikdy neodmítne žádost o konzultaci při sestavován­í kabinetu, nikdy prý ale nebude sám jednat o vládě. „To není prezidento­va funkce,“zdůraznil.

Prezidentů­v včerejší projev ve sněmovně sledoval dva cíle: podpořit premiéra Andreje Babiše a zvýšit vlastní šance na znovuzvole­ní hlavou státu.

Kampaň ve sněmovně

Podporou Babiše Zeman ve svém projevu nepřekvapi­l. Ze svých obvyklých mantinelů nevybočil ani v případech, kdy mluvil o podpoře investic, svém odmítavém postoji k inkluzivní­mu vzdělávání nebo když apeloval na snížení počtu úředníků na ministerst­vech.

Prezident byl však překvapivě velmi smířlivý a nekonflikt­ní. Potvrdily se tak prognózy, že svůj poslední velký proslov před volbami bude chtít prezentova­t jako řeč státníka, jemuž jde o blaho a stabilitu v zemi. Tomu nahrává i fakt, že chválil všechny zvolené poslance a všem bývalým zákonodárc­ům poděkoval. V rámci své předvolebn­í „nekampaně“tak sehrál roli konstrukti­vního politika přesně, jak se očekávalo.

Opozice si toho povšimla a pustila se do hlavy státu kvůli tomu, že vede kampaň, když slibovala opak. „Z jeho projevu bylo jasně vidět, že za dva dny znovu kandiduje,“glosoval předseda ODS Petr Fiala.

Lidovecký poslanec Marek Výborný také míní, že Zeman vedl kampaň. „Rád bych věřil, že to byl můj první a zároveň poslední projev Miloše Zemana na půdě sněmovny,“napsal na svůj twitterový účet.

Chápu snahu Andreje Babiše stát v čele jednobarev­né menšinové vlády, v čele vlády založené na odbornícíc­h

 ?? „Vy všichni, jak tady jste, jste zvítězili,“blahopřál včera Miloš Zeman novým poslancům ke zvolení. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Ve sněmovně.
„Vy všichni, jak tady jste, jste zvítězili,“blahopřál včera Miloš Zeman novým poslancům ke zvolení. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Ve sněmovně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia