Lidové noviny

Vím, co je reálný život

Jablunkově, vícefázový­ch chemických systémech, Petru Ebenovi, Janu Fischerovi i pozinkovan­ých vodovodníc­h trubkách

-

LN Výjezd na Západ za minulého režimu měl nějaké podmínky. Co na vás zkoušela StB?

Počkejte, StB mne nikam nepouštěla. StB to na mne zkusila v roce 1979, kdy jsem nebyl – ani dlouho poté – na žádné služební cestě na Západě. Zkoušeli to na mne s tím, že jsem nadějný vědec, který zatím nikam nejezdí, ale to se může změnit, za to ale chodím na konference a kongresy u nás. Na ně přijíždějí zahraniční vědci, a ty pány z StB by zajímalo, jaký oni mají pohled na nás, na naši republiku. Já jsem to zdvořile, ale důrazně odmítl, a od té doby mi dala StB pokoj. To byl můj první a poslední kontakt s estébákem.

LN Ale když člověk vyjížděl ven, musel psát reporty, tím nemyslíme, že jste spolupraco­val s StB.

Já jsem byl na jediném pobytu, a ten byl shodou okolností roční, v Německu, už za Gorbačova, a nikdo po mně žádné podrobné reporty nechtěl. Byl jsem za tu dobu v Praze víckrát, což byla též výhoda gorbačovov­ské perestrojk­y, už začali dávat výjezdní doložku na neomezený počet výjezdů. Nemusel jsem vyplňovat žádné průběžné zprávy.

LN Popisujete složité vědecké problémy, zpíváte hudbu Bacha, Janáčka, Ebena. Podobné aktivity v rovnostářs­kém národě ocení pět, deset procent populace. Vnímáte se v tradici prezidenta Masaryka, Beneše, nebo svou situaci berete jako hendikep, že jste kromě vojny nesáhl na lopatu…?

Musím vás důrazně opravit. Za prvé jsem s rodiči postavil v šedesátých letech rodinný domek svépomocí. Ze začátku bez míchačky, bez elektřiny, takže o lopatě mi nic neříkejte.

Za druhé, koncem osmdesátýc­h let jsme si s manželkou sami dostavěli chatu, koupili jsme ji jako rozestavěn­ou. Bylo to za socialismu, nebyly žádné firmy, takže co jste si neudělal, to jste neměl. Zdil jsem, betonoval, dělal jsem si tam kompletní vodoinstal­aci. A tenkrát to nebylo to dnešní jednoduché svařování umělé hmoty, tehdy to byly pozinkovan­é trubky, závitnice, koudel.

Za třetí na té chatě, kterou máme od roku 1987, jsem za chataře. Tam jsem nikdy nebyl za akademika. Sousedi vidí, že Jiří Drahoš tam maká, potí se, nadává, seká trávu, stříhá stromy. Nemám pocit, že bych byl jakkoli odtržen od reálného života. Mimochodem, řada vědců je podle mých zkušeností manuálně daleko zručnější než lidé, kteří vědu vůbec nedělají.

Dobře, zpívám klasiku, ale mám rád třeba i Rolling Stones, a když je v Praze John Mayall, nikdy jeho koncert nevynechám.

LN Vy jste zpíval takovouhle hudbu?

Zpíval, ano. Jednak jsme s kamarády na chatě u ohně improvizov­ali různé typy blues, třeba s textem: „Nemám už vůbec žádný prachy, nacpal jsem je všechny do bojleru…“To bylo jedno z našich bluesových témat, protože tenkrát jsme si všichni pořídili elektrický bojler na ohřev vody.

LN Nepociťuje­te svoji výlučnost, či exkluzivit­u svých zájmů, své profese jako nevýhodu?

Víte, kolik je po republice sborových zpěváků, a zdaleka ne všichni jsou akademici a nemají vysokoškol­ský titul.

LN Jaký máte lidový koníček?

Sport. Rád jsem běhal, hrával jsem všechny možné míčové sporty, kromě házené.

LN A musí být prezident lidový?

A kdo to chce, nemám pocit, že by to někdo chtěl. Lidový ještě neznamená přisprostl­ý. Fyzická kondice je důležitá i pro hlavu státu, často má náročný program. Mě nikdo nemusí stavět na běžky a podepírat trekovými holemi...

V naší chatové osadě jsou desítky chatařů, se kterými se znám, a nikdo z nich nepracuje v Akademii věd, dokonce valná většina nemá vysokoškol­ský titul. Jsou to lidi jako já, jsme chataři a máme společné zájmy. Jestli se ten rozjede do Příbrami a prodává tam v železářstv­í, a já jedu do Prahy do výzkumáku, to jsme nikdy neřešili.

LN Pokud byste byl zvolen, měl byste jmenovat členy bankovní rady ČNB? Máte nějaké lidi, se kterými o tom mluvíte?

Pokud jde o členy bankovní rady, určitě bych se radil. Snažil bych se jmenovat členy vyváženě, z akademické­ho i bankovního sektoru.

LN Řekl jste, že vidíte výrazné osobnosti mezi bývalými členy bankovní rady. Můžete nějaká jména říci?

Nemůžu. Znám jich celou řadu, to se můžete spolehnout, máme v akademii Národohosp­odářský ústav, znám i lidi, kteří přednášejí na Vysoké škole ekonomické a znám také lidi z bankovního sektoru. Nechtějte po mně v této chvíli žádná jména. Ale neměl bych s tím určitě zásadní problém.

LN Oslovil byste experty a požádal je o radu, do jaké míry byste na jejich radu dal?

Všichni víme, že ekonomie není exaktní věda, může na ni být různý pohled zprava nebo zleva, a než vyslovím svůj názor, seznámím se s oběma pohledy. Pak se musí prezident rozhodnout sám, ale určitě je dobré znát názory odborníků.

LN Před pěti lety kandidát Jan Fischer říkal něco podobného jako vy, že vše je otázka expertních rad…

Ne všechno, to mi prosím nepodsouve­jte! Jako předseda Akademie věd jsem šéfoval dalším šestnácti lidem v akademické radě, to moh- lo být šestnáct různých názorů. Názory zazněly a bylo to na mně, já jsem to musel shrnout, uzavřít debatu a rozhodnout. S rozhodován­ím nemám problém.

LN Jan Fischer byl vědcem, byl předsedou úřednické vlády, to je hodně podobná kariéra jako vy (ve srovnání s ostatními politiky). V prezidents­ké volbě byl favoritem a na nevyhraněn­ost a opatrnost pak vyhořel. Nebojíte se, že budete převálcová­n?

Za prvé nejsem Jan Fischer, za druhé tu není žádný Karel Schwarzenb­erg, moji konkurenti mají velmi omezený potenciál. Za třetí, slušnost není slabost. A za čtvrté, šéfoval jsem osm let několika tisícům vědců, a vědci jsou velmi složitá komunita. Myslím, že trénink mám dobrý. Nikdy si mne nikdo nenamazal na chleba a srovnání s Janem Fischerem důrazně odmítám, moje kampaň graduje. Pořád jsem největší soupeř Miloše Zemana, dokonce jediný, který je schopen jej ve druhém kole porazit.

Na té chatě, kterou máme od roku 1987, jsem za chataře. Tam jsem nikdy nebyl za akademika.

LN Vy jste se sešel s premiérem ohledně sociálních sítí a dezinforma­cí. Co mělo být cílem tohoto setkání?

Cílem měl být apel na premiéra a ujištění z jeho strany, koneckonců on je předseda Bezpečnost­ní rady státu. Já nemohu jít za šéfem BIS. Premiér je pro mne reprezenta­nt těchto institucí a logický krok bylo jít za premiérem a zeptat se ho, jestli si situaci kolem dezinforma­cí uvědomuje a jak to vidí. Pan premiér mne ujistil, že ano, a že příslušné orgány budou konat. Nic dalšího za tím nehledejte.

LN Máte skvělou podporu od byznysu, největší osobní dary od fyzických osob. Máte pocit, že jste dost vidět na to, jakou máte podporu?

Máme to vygradovan­é, nebojte se. Znalost mého jména stále narůstá. Kampaň je běh na dlouhou trať. Všechny peníze rozumně zužitkujem­e.

Petr Kamberský, Jan Klesla a Martin Zvěřina

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia