Lidové noviny

Peníze bohužel nesmrdí

-

Na úctyhodném obrazu pana profesora bohužel ulpěla jedna velká šmouha. Nevadí mu brát na kampaň ani peníze, které mohou mít spojitost s podniky, při jejichž privatizac­i státní kasa a každý z nás přišli o miliardy korun. A nejde o žádné drobné, půl milionu korun mu přispěl třeba Tomáš Krsek, donedávna spolumajit­el Škody Transporta­tion. Další půlmilion přes svou firmu poslali uhlobaroni Bobela, Pudil a Dobrovský, kteří zbohatli na Mostecké uhelné.

„No a co? Odpovídal jsem na to víckrát, máme etickou komisi,“reaguje zjevně podrážděně na otázku Jiří Drahoš s tím, že přímo nikdo z jeho podporovat­elů není souzen, stíhán, nebo vyšetřován.

„Nemám žádný důvod, proč tyto peníze odmítnout,“překvapí pak kandidát na otázku po etickém rozměru, který se od prezidenta očekává. „Mám někoho kádrovat?“dodává nepříjemně.

Nechceme v žádném případě bývalého šéfa Akademie věd podezírat z jakýchkoli­v nekalých úmyslů, někdo by nad tím mohl mávnout rukou jako nad neznalostí. Bohužel na tu se ale zrovna Jiří Drahoš vymlouvat nemůže.

Vedoucího kanceláře a spojku na byznysové kruhy mu dělá protřelý úředník a bankéř Pavel Kolář, mimo jiné exšéf Národního bezpečnost­ního úřadu a kdysi vedoucí kanceláře ministra informatik­y Vladimíra Mlynáře, dnes šéfa komunikace skupiny nejbohatší­ho Čecha Petra Kellnera. Jeho bratr Petr Kolář, známý a vlivný kariérní diplomat, v PPF přímo pracoval. S lidmi s takovými zkušenostm­i v zádech profesor Drahoš prostě vědět musí.

Určitě mu měli říct i třeba, že 800 tisíc přispěl kontroverz­ní bloger Miroslav Motejlek, který dostal pokutu od České národní banky za manipulaci s kurzem akcií operátora O , jehož největším akcionářem je PPF.

Pan profesor ujišťuje, že „vůbec žádné“závazky z darů nevznikají a že si ho „nikdo nikdy na chleba nenamazal“. Prý by Kellnerový­m letadlem z Číny jako Zeman neletěl, podporu skupin usazených v zahraničí (jako je třeba i PPF) ale na přímý dotaz výslovně nevyloučil. Pro voliče, který se obává pokračujíc­ího vlivu velkého byznysu na Hradě se nejistými odpověďmi může profesor Drahoš stát nepřijatel­ným.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia