Lidové noviny

S dětmi na Hrad? Raději ne

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Když se před půl rokem v Buckingham­ském paláci v kostýmu a s kloboučkem na hlavě objevila Kateřina Zemanová po boku svého otce, byla to její premiéra v roli „první slečny“. Nikdy předtím ani potom se při oficiální příležitos­ti po boku svého otce, prezidenta Miloše Zemana, neobjevila. Na loňskou červnovou návštěvu u královny

se obě straní. Sám Drahoš ale nevylučuje, že by ho v prezidents­ké roli dcery nějak podpořily. „Samozřejmě že by mě potěšilo, kdyby se věnovaly charitativ­ním projektům nebo nadacím. Ale nebudu je nutit,“říká bývalý předseda Akademie věd.

Textař a hudebník Michal Horáčekmá děti tři. Z prvníhoman­želství syna Filipa (39) a dceru Rut (30), se svou druhou ženou Michaelou pak šestiletou Julii. Kdyby se Horáček ocitl na Hradě,

nejmladší dceři by každopádně zůstaly především školní povinnosti. „Moje děti mají svůj vlastní život a Julie loni nastoupila do první třídy, takže bych byl radši, kdyby normálně chodila do školy, místo toho, aby s prezidente­m cestovala po světě,“vysvětluje Horáček. Ani on ale nevylučuje, že by pro „první slečnu“nějakou roli našel. „Zapojení do charitativ­ních projektů bych zvážil,“dodává.

Expremiér Mirek Topolánek má také děti hned ze dvou manželství. Zatímco dcery z toho prvního Jana (33) a Petra (38) na veřejnosti nevystupuj­í, syn Tomáš (25), jehož matkou je také Topolánkov­a exmanželka Pavla, společnost kamer a objektivů fotoaparát­ů naopak vyhledává. Několikrát třeba zavítal na večírky pořádané v Karlových Varech v době konání filmového festivalu.

Se současnou manželkou Lucií Talmanovou má expremiér syna Nicolase (10). Ten si mediální slávy užil ještě jako nemluvně.

Vydatně tomu napomohl i sám Topolánek, který ještě v porodnici jako tehdejší premiér a hrdý otec v jedné osobě nechal Úřadem vlády pořídit Nicolasovy oficiální portréty.

Že by se kterékoliv ze čtyř Topolánkov­ých dětí ukazovalo se svým tatínkem při oficialitá­ch, prezidents­ký kandidát ovšem vylučuje.

„Stačí mi, že mě děti podporu- jí, to je pro mne nejcennějš­í. A všechny, včetně Nicolase, už vědí, že být dítětem politika je pro život komplikace, nikoli výhoda,“zdůrazňuje Topolánek.

Ať už se prezidente­m nakonec stane kdokoliv, veřejnost mu nemůže vyčítat, že se děti po jeho boku objevovat nebudou.

Kandidáti na prezidenta nepočítají s tím, že by se jejich potomci zúčastňova­li oficiálníc­h akcí.

Na TGM nikdo nenavázal

Taková tradice v Česku neexistuje – byť se ji snažil nastartova­t Tomáš Garrigue Masaryk. Dvě z jeho pěti dětí udělaly kariéru po jeho boku. Dcera Alice po smrti své matky Charlotty načas převzala úlohu první dámy a syn Jan byl za působení svého otce na Hradě českoslove­nským vyslancem v Londýně.

Následovní­k TGM Edvard Beneš děti neměl a potomky komunistic­kých prezidentů veřejnost ani neznala. Změna se nekonala ani po roce 1989. Po bezdětném Václavu Havlovi byl určitou výjimkou jen Václav Klaus, který své syny brával na tradiční Svatovavři­neckou pouť na Sněžku.

Protokolár­ně se každopádně s dětmi při výkonu prezidents­ké funkce nepočítá.

„Česko má tradici první dámy, ale děti na Hrad nepatří,“soudí Cyril Svoboda, ředitel Diplomatic­ké akademie. Pro samotnou prezidents­kou kampaň podle něj ovšem platí pravý opak. „Voliči by měli znát rodinu kandidáta. Mimo jiné proto, že se nerozhoduj­í jen podle racionální­ho úsudku, ale i podle emocí. Tady tajnosti kolem manželky a dětí nejsou namístě,“uzavírá bývalý šéf diplomacie.

 ?? Alžběty II. vzal do Buckingham­ského paláce Miloš Zeman nejen manželku Ivanu, ale i dceru Kateřinu FOTO ČTK ??
Alžběty II. vzal do Buckingham­ského paláce Miloš Zeman nejen manželku Ivanu, ale i dceru Kateřinu FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia