Lidové noviny

Jan Fischer: Kampaň je mdlá

-

„Cením si těch, kteří prošli martyriem sběru podpisů, ať už mám na ně politický názor jakýkoliv. Sám vím, že to není jednoduché,“říká Fischer.

Necelého půl roku před volbami, které se konaly o druhém lednovém víkendu v roce 2013, Fischer vévodil průzkumům preferencí. Dosahoval na třicet procent a zdálo se, že s dvojnásobn­ým náskokem na druhého Miloše Zemana má velmi pohodlnou pozici. Jenže v posledních týdnech před prvním kolem Fischer skoro vymizel. Jeho kampaň se vyčerpala a v cíli povolil. Vymstilo se mu to a lidé mu vyčítali, že na nic nemá jasný názor. Když skončil na třetím místě, byl tehdy viditelně zaskočený a otřesený.

Před druhým kolem prezidents­kých voleb před pěti lety nepřímo podpořil Miloše Zemana. Doporučení pro své voliče sice nedal, sám ale volil jeho, což také veřejně řekl.

Kdo získá hlas Jana Fischera letos, už tak jasné není. Z výčtu toho, podle čeho bude vybírat, nicméně vyplývá, že Zeman to tentokrát nebude. „Nebudu říkat koho, ale když si to spočítáte, nějak vám to vyjde. Ale pochopila jste to správně,“odpověděl na otázku, jestli volbu Zemana už nehodlá opakovat.

Podle svých slov se Fischer bude rozhodovat mezi kandidáty, kteří „si nemyslí, že slušnost je slabost, společnost budou spojovat a ne štěpit, nerezignov­ali na liberální hodnoty a ideály, na kterých vznikla Česká republika“.

I když sám nepovažuje dávné vyřčení své politické volby za podporu, bude podle něj velmi záležet na tom, co řeknou po prvním kole ti kandidáti, kteří neuspěli.

Jméno Jana Fischera je v rozhovorec­h vzpomínáno i letos, přesto- že už kandidovat nezkouší. Mnozí jeho příběh přirovnáva­jí k tomu, co letos hrozí akademikov­i Jiřímu Drahošovi. Vsadil na to, že nebude vyjadřovat ostré postoje, aby neodrazova­l žádnou voličskou skupinu, což se – viděno poučením z Fischera – může vymstít.

Sám Fischer mnoho podobnosti s Drahošem nevidí. „Jedině v preferenci slušnosti v politické praxi. Jinak jsme každý jiný. Jiří Drahoš je Jiří Drahoš a Jan Fischer je Jan Fischer. Tím to končí, tyhle analogie jsou velmi ošidné,“míní.

Jiří Drahoš si vysloužil stejnou přezdívku, kterou média a část veřejnosti častovala právě Fischera – v úvodu zmíněné Želé. Ke srovnání nahrává i to, že má velkou šanci na postup do druhého kola, případně na celkové vítězství.

V jedné věci se Fischer sDrahošem shodnou zcela jistě – i Drahoš odmítá, že by mezi nimi byla podoba. „Beru to jako nesmyslné klišé. Nejsem Jan Fischer. Není ani rok 2013. Nejsou stejní kandidáti jako tehdy. Beru to jako účelovou nálepku, kterou se mi teď snaží někteří kandidáti intenzivně dávat. Nijak se tím nezabývám,“konstatuje Drahoš.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia