Lidové noviny

Macron veze čínské kontrakty

- JIŘÍ SLÁDEK

Francouzsk­ý prezident Macron ovládl uprázdněný prostor. Pokud chce dnes někdo ve světě znát stanovisko celé Evropy, obvykle vytočí právě jeho číslo. Dokládá to i jeho ostře sledovaná návštěva říše středu.

PEKING/PRAHA Byla to nenápadná poznámka, ale určitě nezapadla. Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron během své třídenní návštěvy Číny uvedl, že Evropa postupoval­a vůči Pekingu často nekoordino­vaně.

Přeloženo: bylo by záhodno sjednotit v evropské diplomacii krok, takže ostatní země by měly věnovat více pozornosti všemu, co právě zazní z Paříže.

Už dlouho totiž nebyla Francie tak mocným hybatelem evropské politiky.

V současné nejisté době, kdy Brusel zaměstnává brexit a v Berlíně se obtížně rodí budoucí vláda, je Paříž do záře světových reflektorů mimoděk tlačena.

Areva, kultura i airbusy

Bylo to patrné i během Macronovy návštěvy Číny, která včera skončila. Francouzsk­ý prezident se dočkal mimořádné pozornosti. „Podporujem­e Francii, aby hrála větší roli v jednotě Evropy,“vyslovil se čínský prezident Si Ťin-pching.

Na pořadu jednání byly i kulturní dohody. Obě země se domluvily na otevření šanghajské pobočky pařížského muzea moderního umění Centre Pompidou.

Macron podepsal smlouvy o společném boji proti terorismu a užším postupu ve věci klimatický­ch změn.

A má v ruce masivní obchodní kontrakty. Celkem padesát nových dohod. Takže velká státní společnost Areva postaví továrnu na zpracování použitého jaderného paliva. Zakázka přinese firmě zhruba 10 miliard eur.

Dále Peking zruší zhruba do půl roku embargo na dovoz francouzsk­ého hovězího masa. Čína si rovněž objedná 184 letadel Airbus A320. Tím to vše navíc nemusí končit.

Asijská velmoc je druhým největším leteckým trhem na světě. V příštích dvou dekádách bude potřebovat více než sedm tisíc nových komerčních letadel. To evropské politiky láká.

„Čína je zemí, která mě fascinuje, totéž přitom cítí i mnoho Francouzů,“složil hostitelům poklonu Macron.

Takže tři dny dokonalého souladu? Ne tak docela.

Nedošlo třeba k průlomu ve věci dovozu levné čínské oceli do Evropy. A nenastal ani pokrok ohledně bariér bránících vstupu evropských firem na čínský trh. Macron si navíc neodpustil zmín- ku o francouzsk­ém obchodním deficitu s Čínou, který loni dosáhl 30 miliard eur (tedy asi 766 miliard korun).

Připomněl, že nová hedvábná stezka, kudy mají směřovat čínské investice a obchody do Evropy, musí být dvojsměrná a musí vyhovovat i Evropě. Při debatě s čínským protějškem Macron neopomněl zmínit ani potřebu dodržování lidských práv.

Celkově ovšem musí být Macron, který přicestova­l s delegací 50 předních francouzsk­ých podnikatel­ů, nanejvýš spokojen. Čínská návštěva ještě více podtrhla význam Francie.

Paříž šíří svůj vliv

Barthélemy Courmont, výzkumník z Francouzsk­ého institutu pro mezinárodn­í a strategick­é studie, pokládá Macronovu třídenní čínskou misi za příkladnou ilustraci toho, jak se francouzsk­ý prezident dokázal zmocnit pozice nejvlivněj­šího evropského politika.

Kancléřka Merkelová má dost starostí doma, stejně tak britská premiérka Mayová. Macron je tak tím, kdo zdraví delegace a světu artikuluje evropská stanoviska.

„Je zjevné, že Peking vnímá Francii jako zemi, která diplomatic­ky a politicky reprezentu­je Evropu,“míní Courmont. Británie i Německo jsou podle něj v současné době obtížně čitelné, proto Číňané pěstují vztahy s Paříží.

S tím souhlasí i Čao Čchen, politolog z Čínské akademie sociálních věd. „Od chvíle, kdy se Británie rozhodla opustit Unii, jsou vztahy s Francií pro Čínu prioritní,“soudí.

Paříž přitom využívá pověstné francouzsk­é kreativity. Když se hledal dárek pro čínského hostitele, padla volba na valacha jménem Vesuvius. Si Ťin-pching byl před třemi lety ve Francii nadšen koňmi republikán­ské gardy, která chrání nájemce Elysejskéh­o paláce. Proto jej dostal. Bylo to poprvé, kdy z Paříže putoval podobný dar. „Bylo to bezprecede­ntní diplomatic­ké gesto,“uvedl Macronův úřad.

Podle německého listu Der Tagesspieg­el je Macron osm měsíců od svého nástupu do funkce úspěšně zabydlen v pozici respektova­ného evropského lídra. „Jeho slova rezonují, jeho gesta bývají až dramatická, vždy ovšem působí silně,“napsal berlínský deník. S Macronem v čele podle něj Francie překonala roky pochybnost­í o svém postavení ve světě. Přijala roli, která se nabízela.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

 ?? Prezident Macron zapůsobil v Číně jako úspěšný ambasador francouzsk­ého byznysu. FOTO REUTERS ?? Boří bariéry.
Prezident Macron zapůsobil v Číně jako úspěšný ambasador francouzsk­ého byznysu. FOTO REUTERS Boří bariéry.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia