Lidové noviny

V pasti středního příjmu

Pro vyšší růst potřebujem­e nejen roboty, ale i efektivněj­ší stát

-

Máme nejnižší míru nezaměstna­nosti v Evropské unii. Podniky zoufale hledají 217 tisíc pracovníků na neobsazené pozice. Podle úřadů práce je zaevidován­o a k práci připraveno 260 tisíc lidí. Český statistick­ý úřad nicméně uvádí, že ve skutečnost­i je k mání jen 130 tisíc lidí. I kdybychom předpoklád­ali, že dovednosti a znalosti těchto nezaměstna­ných odpovídají požadavkům podniků, stejně by polovina volných míst zůstala neobsazena. A to je tento předpoklad naprosto mylný. Podniky naráží do zdi. A ta se bude ještě více zvyšovat.

Pomyslnou zeď teď totiž každý rok o něco více zvyšuje Jihlava. Stárnutí obyvatel nyní snižuje pracovní sílu každý rok zhruba o padesát tisíc lidí. Tolik obyvatel má Jihlava. Do důchodu totiž odchází více lidí, než kolik přichází mladých absolventů na trh práce. Tomu se říká stárnutí obyvatel v praxi. Roky před finanční krizí to bylo naopak: každý rok jedno Znojmo zvyšovalo řady potenciáln­ích pracovníků.

A pak tady máme nenasytný stát. Ten vysává z trhu práce šikovné lidi. Jen v loňském roce přes 22 tisíc. A stát také před volbami sliby roztáčel mzdovou inflaci.

Ze vzniklé situace mohou vydělat pracovníci, protože vysátý trh práce bude zvyšovat mzdy. Růst mezd se jen tak nezastaví a v letošním roce může ještě více zrychlit. Jednoduché počty ale také ukazují, že růst mezd sám o sobě nevyřeší dilema podniků, jak najít zaměstnanc­e na všechna volná místa. A mohou pracovníci na této nerovnováz­e vydělávat dlouhodobě?

Dohánění Německa

Data odhalují, že podniky se snaží vzniklou situaci řešit doháněním Německa. Investují totiž více do strojů a technologi­í. Jinými slovy, investují více do automatiza­ce a robotizace. Jsme v ní totiž nesmyslně pozadu. Německo má podobnou strukturu ekonomiky jako my, s vysokým podílem průmyslu. Ale taky má třikrát více robotů ke každému pracovníko­vi než my. Můžeme se bát, že stroje nám vezmou DAVID NAVRÁTIL práci. Zkušenost Německa však ukazuje, že vyšší automatiza­ce a robotizace neznamenaj­í vyšší míru nezaměstna­nosti. Jestliže má Česko nejnižší míru nezaměstna­nosti v EU, Německo má druhou nejnižší.

Podniky nicméně musí počítat s tím, že investice do robota je pouze začátkem. Studie ukazuje, že každý dolar investovan­ý do hardwaru/stroje na sebe váže dalších zhruba deset dolarů tzv. komplement­árních investic. To jsou investice do organizačn­ího kapitálu, tedy do změny procesů ve firmě, do školení zaměstnanc­ů, náboru, marketingu, změny obchodního modelu a obchodních vztahů atd. Bez těchto doplňkovýc­h investic firmy nevyužijí plně potenciál automatiza­ce a zůstanou před branami průmyslu 4.0. Stejně tak mzdy.

Vypadá to, že není potřeba plašit, protože řešení existuje. Zkušenosti ze zahraničí nicméně také ukazují, že to trvá několik let, než podniky plně využijí potenciál svých investic. A tedy než se naplno projeví ve zvýšení produktivi­ty. Během těchto pár let nicméně může dojít k erozi konkurence­schopnosti českého průmyslu, pokud růst mezd výrazně uteče růstu produktivi­ty. Růst mezd nad růstem produktivi­ty bude zároveň zvyšovat inflaci. To donutí ČNB rychleji zvyšovat úrokové sazby. Tím pádem poroste ale i cena zdrojů na potřebné investice, což celý potřebný proces bude brzdit.

Ekonomika na rozcestí

Jak může stát pomoci v tomto závodě? Je potřeba zjednoduši­t investiční proces. V mezinárodn­ím srovnání se blížíme k naprosto nesmyslném­u dvoustému místu v rychlosti vyřízení stavebního řízení. I proto máme ve městech převis poptávky nad nabídkou a rostou ceny nemovitost­í. S dlouhým časem na získání územního rozhodnutí a vyřízení stavebního povolení prostě bylo velmi obtížné včas zareagovat na změnu optimismu lidí a zvýšit nabídku nových domů a bytů. Potřebujem­e zvýšit flexibilit­u ekonomiky. Mimochodem, ČNB proto naprosto správně nereagoval­a na růst cen nemovitost­í dramatický­m zvyšováním sazeb, ale především kontrolou rizika zadlužení domácností prostředni­ctvím limitů na podíl úvěru k hodnotě nemovitost­i.

Podniky je dále třeba motivovat k reinvestic­ím doma. Například Estonsko zdaňuje méně ty firmy, které více reinvestuj­í v Estonsku. Toto opatření logicky snižuje odliv dividend. Dále, cílem e-government­u by mělo být nejen zjednoduše­ní byrokracie a zrychlení chodu institucí, ale i uvolnění státních zaměstnanc­ů do soukromého sektoru.

Na tomto místě by měl být závěr. Není, soupis opatření uvedený výše zdaleka není konečný. Česká ekonomika se tak ocitla na dalším historické­m rozcestí. Dobré je, že o něm víme, protože tomuto rozcestí čelily už mnohé ekonomiky. Jde o sílu a schopnost uniknout z tzv. pasti středního příjmu. Tedy schopnost vymanit se z ekonomické­ho modelu, který sice zajistil lidem práci, ale nevedl k výraznější­mu zvýšení příjmů a bohatství.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia