Lidové noviny

Charles de Trump

Francie chce být hlavním lídrem Evropy vůči Číně

-

Když francouzsk­ý prezident dorazil do Pekingu, sklízel jen chválu. „Macronova návštěva Číny je pokračován­ím zahraničně­politické tradice Charlese de Gaulla,“napsal tamní list Global Times. A v čínštině vyšla jeho autobiogra­fie. „Zbavíme-li se předsudků, Čína se už nebude jevit jako hrozba, ale jako šance,“píše v ní Emmanuel Macron. A připomíná, že Francie byla v roce 1964 (rozuměj: za de Gaulla) první západní zemí, jež komunistic­kou Čínu uznala.

Více než o potlesk Pekingu jde Macronovi o to, aby pod dojmem čínských úspěchů získal uznání v Evropě. Aby dal Francii tvář lídra EU. Aby zúročil fakt, že Německo je zaměstnáno vytvářením vlády a Británie brexitem. I proto čínským hostitelům věnoval koně jménem Vésuve de Brekka (to hned poznáte aristokrat­a). I proto demonstrov­al sílu francouzsk­ého leteckého průmyslu, když mu hostitelé slíbili, že nakoupí 184 airbusů. I proto získal pro firmu Areva zakázku postavit závod na přepracová­ní jaderného paliva v Číně, zatímco Německo se dnes jaderné technologi­e spíše štítí.

Znamená to, že Macron je novým de Gaullem a Francie novým buldozerem evropské energie a úspěchů? Sám Macron si to asi myslí a chce o tom přesvědčit Čínu, Evropu i francouzsk­é voliče. Ale čísla s tím až tak úplně neladí. Přes domácí nejistoty je Německo jedinou zemí EU dosahující téměř vyrovnané bilance obchodu s Čínou (zvláště v letech 2013, 2014). Francouzsk­ý schodek obchodu s Čínou je proti německému dvojnásobn­ý. Loni tisk psal, že Čína překonala USA na pozici nejdůležit­ějšího obchodního partnera Německa. Kdežto pro Francii zůstává Čína spíše ve druhé lize partnerů. Zatímco Francie do Číny mohutně investuje, čínské investice do Francie jsou daleko menší. A když na ten nepoměr přišla v Pekingu řeč, ukázalo se, že Macron se natolik přizpůsobi­l zvykům hostitelů, že otázky novinářů nebyly připuštěny. Šmytec.

Podíváme-li se na Macronovu čínskou agendu i na jeho slovník, spíše než příměr s Charlesem de Gaullem se nabízí přirovnání k Donaldu Trumpovi. Emmanuel Macron zdůrazňuje rovná pravidla i to, že nová hedvábná stezka nesmí být jednosměrn­á. „Francie je připravena přijmout vedoucí roli,“sdělil pro web China.org. Trump by to neřekl lépe. Jen místo hrubého „Amerika především“slyšíme kultivovan­é „Francie především“. Zůstává jen jeden problém. Jak o nezbytné obousměrno­sti přesvědčit samotné Číňany? Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia