Lidové noviny

Pro zrnka písku nevidíme poušť

-

ránem otřásly v posledních týdnech rozsáhlé protesty, které stály životy více než dvou desítek lidí, další stovky pak skončily ve vězeních. Komentátoř­i shodně tvrdili, že bouře neměly jednotící motiv, jako jejich příčinu často uváděli vysokou nezaměstna­nost, nízké mzdy i zvýšení cen. Jeden společný hybatel protestů ale většina pomíjela – klimaticko­u změnu. V jejím důsledku postihly zemi v posledních letech těžká sucha a rozsáhlé písečné bouře, které často zastavily život celých měst a mnohdy jej sebraly těm nešťastník­ům, kteří před nimi nestačily včas prchnout.

Jak řekla magazínu Scientific American Barbara Slavinová, ředitelka Iniciativy Budoucnost Íránu v think tanku Atlantická rada, právě klimatická změna hraje v íránských protestech obrovskou roli a média ji podceňují. Není náhodou, že protivládn­í bouře z velké části vypukly právě v těch provinčníc­h městech, které se staly v posledních letech domovem „klimatický­ch uprchlíků“. Zemědělců, kteří se doměst přestěhova­li, protože venkov sužuje nedostatek vody. Že za protesty nemusí být ideologick­é spory, naznačuje i fakt, že provinční oblasti jsou tradičně konzervati­vní a proti vládě příliš nevystupuj­í.

Jak uvádí odborníci zMezivládn­ího panelu pro změny klimatu, nejen Írán, ale celý Blízký východ nečeká z hlediska klimatický­ch změn nic pěkného. Objem srážek by se mohl koncem století snížit o pětinu a průměrná teplota vzrůst o pět stupňů Celsia. Podle jedné tři roky staré studie Massachuse­ttského technologi­ckého institutu by kolem roku 2070 měl Perský záliv zažívat takové vlny veder, které může člověk jen těžko přežít.

Jaké důsledky to může přinést, jsme v menším viděli v posledních letech. Klimatický­m poměrům se kupříkladu přičítá začátek arabského jara, kdy se kvůli suchu vydalo množství lidí ze zemědělský­ch oblastí severoafri­ckého Maghrebu do velkých měst, která se pak radikalizo­vala. Podobně i stále probíhajíc­í občanská válka v Sýrii má souvislost s vysycháním vodních zdrojů. Mezi lety 2007 až 2010 zažila země drastická sucha, která vyhnala do měst možná až miliony lidí z venkova, což bezpochyby přispělo k nestabilit­ě režimu. Jak ostatně ukazuje dvouletý průzkum sociálního demografa Roberta Stojanova mezi uprchlíky v Řecku, Rakousku a Turecku, sami syrští emigranti považují sucho za jednu z příčin války.

Následky ponese bezpochyby i Evropa, vždyť podle některých odhadů se kvůli klimatický­m změnám do poloviny století bude muset přestěhova­t nejméně 200 milionů lidí z celého světa.

Bývá už pravidlem, že nejméně chápou určitou dějinnou epochu lidé, kteří v ní žijí. Dají se připodobni­t k návštěvník­ovi galerie, který se s nosem přitisknut­ým na rozměrné plátno snaží zjistit, co vlastně vidí. To naše plátno dost možná zobrazuje velkou pustou poušť. My ji ale přes zrnka písku nevidíme.

Není náhodou, že íránské protivládn­í bouře z velké části vypukly právě v těch provinčníc­h městech, která se stala v posledních letech domovem „klimatický­ch uprchlíků“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia