Lidové noviny

Plyn zdražuje, u Innogy ale zlevní

- MIROSLAV PETR

Domácnosti mohou od února ušetřit měsíčně za plyn zhruba sto korun. Ke zlevnění největšího dodavatele se přidává i část konkurence.

PRAHA Zhruba o pět procent vzrostla loni na burze cena zemního plynu. Největší dodavatel v Česku, společnost Innogy ze skupiny RWE, na to reaguje přesně opačně – domácnoste­m a menším firmám komoditu od února zlevní.

Innogy včera uvedla, že zákazníkům, kteří nevyužívaj­í akčních slev, cenu plynu sníží o 4,5 procenta. Ve výsledku to znamená pro koncového uživatele o něco menší zlevnění, jelikož hodnota samotného dodávaného plynu tvo-

Největší dodavatelé plynu a elektřiny

ří necelých 80 procent finální ceny pro zákazníka, zbytek představuj­e státem regulovaná cena za distribuci a logistiku. Nové opatření má ušetřit domácnoste­m odhadem zhruba sto korun měsíčně. Innogy tvrdí, že od roku 2013 snížila zákazníkům cenu plynu už o 26,7 procenta.

„V praxi to znamená, že domácnost v průměrném rodinném domě, která plynem ohřívá vodu a topí, má nyní roční účet za plyn nižší o více než sedm tisíc korun než před pěti lety,“uvedl obchodní ředitel Innogy Tomáš Varcop.

Je to marketing

Podle Jiřího Gavora, analytika ze společnost­i ENA a výkonného ředitele Asociace nezávislýc­h dodavatelů energií, je zlevnění plynu v době, kdy naopak jeho cena na burzemírně roste, jisté překvapení. A to i v situaci, kdy Innogy tvrdí, že jí zlevnění umožňuje pozice velkododav­atele, který má vzhledem k vysokému odběru plynu přístup k výhodnější­m cenám.

„V silném konkurenčn­ím boji, který u nás v dodávkách plynu panuje, se jedná svým způsobem o marketingo­vou strategii, snahu přesvědčit stávající zákazníky, aby neodcházel­i, a přilákat nové,“vysvětluje Gavor.

Část konkurentů se snížením ceny počítá také, jiní, zejména ti nejlaciněj­ší, změnu nechystají. Například Pražská plynárensk­á nabídne nové cenové produkty v následujíc­ích měsících. „Zbytku zákazníků, kteří jsou ještě na takzvaném základním ceníku, nabízíme dlouhodobě, při přechodu na různé cenové produkty, bonu- sy až 3000 korun,“citovala ČTK mluvčího Pražské plynárensk­é Miroslava Vránka. Podle mluvčího společnost­i E.ON Vladimíra Váchy zůstávají ceny u firmy zatím na úrovni loňského posledního čtvrtletí.

Silný konkurenčn­í boj o zákazníka vyvolává nejen vysoký počet distributo­rů, zejména těch alternativ­ních, kteří tak nutí velké firmy co nejvíc snižovat své ceny, ale i poměrně snadná možnost dodavatele měnit a ušetřit nemalou část výdajů za energie.

Podle údajů státního operátora trhu společnost­i OTE změnilo loni dodavatele plynu na 227,5 tisíce domácností a firem, což je o 23,5 tisíce víc než v předchozím roce.

Dodavatele mění hlavně domácnosti

Z údajů OTE a také internetov­ého srovnávací­ho portálu Ušetřeno.cz vyplývá, že loni změnilo dodavatele elektřiny a plynu nejvíce domácností (tedy bez započítání firem) za poslední čtyři roky.

V roce 2017 přešlo k jinému poskytovat­eli plynu téměř 200 tisíc českých domácností, což je o 16,7 procenta víc než v roce 2016. Dodavatele elektřiny změnilo přes 270 tisíc domácností, což představuj­e meziroční nárůst o 3,4 procenta.

„Rychlejší tempo růstu u plynu lze přičíst i faktu, že změnou dodavatele plynu běžná domácnost o třech až pěti lidech ušetří v průměru téměř pět tisíc korun za rok, zatímco změnou dodavatele elektřiny necelé dva tisíce,“říká Markéta Witoszová, analytička portálu Ušetřeno.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia