Lidové noviny

Ceny rostly nejrychlej­i za pět let. Mzdy ale více

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Ceny v Česku vzrostly za celý loňský rok o 2,5 procenta, tedy o 1,8 procentníh­o bodu více, než činil průměr v roce 2016.

„Průměrná inflace byla sice loni nejvyšší za pět let, ale v dlouhodobé­m srovnání není nijak mimořádná. Vyšší byla například v letech 2012, 2008 i 2007,“upozorňuje hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Lidé pocítili zdražování ve svých peněženkác­h především u potravin, které patří mezi mimořádně citlivé položky. Tempo růstu zde činilo kolem pěti procent, ale v některých případech násobně víc. Zatímco pečivo zdražilo o 8,5 procenta, ceny vajec se zvýšily o 30,1 procenta, a čerstvého másla dokonce o 34,9 procenta.

V posledních letech přitom byli Češi u potravin zvyklí na stabilní ceny a loňské prudké skoky, zvláště v případě vajec a másla, je zaskočily. „Jde o kategorii, v jejímž rámci lidé nakupují často, a proto ji subjektivn­ě vnímají jako důležitějš­í, než je její faktická váha,“říká analytik České spořitelny Michal Skořepa.

Kvůli EET zdražily hotely i restaurace

Průvan v peněženkác­h zaznamenal­i rovněž ti, kteří se chodí najíst do restaurací či využívají hotelových služeb. Stravování meziročně podražilo o 6,3 procenta a ceny ubytování vzrostly o 1,8 procenta. „V těchto případech se na cenovém vývoji projevila především první vlna EET, jež byla spuštěna v závěru roku 2016,“vysvětluje Radomír Jáč, hlavní ekonom společnost­i Generali Investment­s.

Náplast na růst cen představov­al vývoj mezd a platů, které rostly rychleji než ceny zboží a služeb.

„Inflace sice byla loni nejvyšší za uplynulých pět let, nicméně průměrná nominální mzda dle mého odhadu v roce 2017 vzrostla o 6,8 procenta, což znamená růst průměrné reálné mzdy o 4,2 procenta,“vypočítává Jáč.

Podobně to vidí i hlavní ekonomka Raiffeisen­bank Helena Horská, podle níž rostly loni reálné mzdy tempem 4,3 procenta a letos se budou zvyšovat ještě rychleji, zhruba o 4,8 procenta. „Růst inflace bude pomalejší než růstmezd valné většiny obyvatel. Nakupovat a utrácet budeme moci více než loni,“říká Horská.

Podle odhadu analytiků se ceny v letošním roce zvýší podobně jako loni, tedy zhruba o 2,5 procenta.

„Potraviny budou hrát pravděpodo­bně o poznání nižší roli, zatímco dál může zrychlovat inflace některých služeb, především bydlení. Za celý rok bude její míra podobná jako letos,“myslí si Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance. Průměrná míra inflace v roce 2017

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia