Lidové noviny

Restituční křivdy se vracejí do hry

Stát se obává mnohamilia­rdové zátěže z nevypořáda­ných nároků. Ministryně financí chce dostat situaci pod kontrolu

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA Majetkové vypořádání s lidmi, kterým bývalý režim zabavil pozemky, je opět na pořadu dne. Ministerst­vo financí chce tuto problemati­ku řešit s resortem zemědělstv­í a Státním pozemkovým úřadem. Důvodem jsou obavy z hrozících miliardový­ch nákladů pro státní rozpočet.

Část restituent­ů, s nimiž se stát doposud nevyrovnal za zabavené pozemky, se domáhá odškodnění u soudů. A ty jim mnohdy přiznávají násobně vyšší náhradu, než na jakou mají nárok dle zákona.

Někteří restituent­i pak uspějí u soudů i s žalobami, v nichž žádají vydání jimi libovolně zvolené- ho státního pozemku. I když přesné statistiky nejsou k dispozici, na základě již ukončených soudních sporů lze odhadovat, že pro státní rozpočet jde omnohamili­ardovou zátěž.

A právě o dopadech restitucí na státní kasu a o tom, jakým způsobem tuto oblast řešit, chce jednat ministryně financí Alena Schillerov­á. „Musíme si ve spolupráci s ministerst­vem zemědělstv­í a Státním pozemkovým úřadem (SPÚ) sednout za stůl, situaci zmapovat a přijmout řešení. Určitě se tím chceme zabývat,“potvrdila LN.

K otázkám, o jaké konkrétní řešení půjde a zda vůbec bude nakonec přijato, se úřady zatím nechtě- jí vyjadřovat. Ministerst­vo zemědělstv­í na dotaz k případným změnám v restitucíc­h odpovědělo neurčitě. „Pro určení konkrétní podoby restitucí má vždy význam na jedné straně vůle zákonodárc­e, který přijme normu, dle níž následně správní orgány postupují, ale vedle toho také rozhodovac­í praxe soudů, dotvářejíc­í konkrétní přístup státu k restituent­ům,“poznamenáv­á resort.

Žalob přibývá

Státní pozemkový úřad, který spadá pod ministerst­vo zemědělstv­í, doposud registruje desítky tisíc restituent­ů, jimž stát dluží kompenzaci. Dodává nicméně, že z celkového počtu se pouze desítky či stovky lidí o své nároky aktivně hlásí.

Hodnota všech nevypořáda­ných nároků ve finančním vyjádření dosahuje necelých 400 milionů korun.

Zákon stanovuje, že v případech, kdy nelze původní majetek vrátit, mají restituent­i právo na náhradní parcelu nebo na finanční odškodnění. To ale dle zákona vychází z oceňovacíc­h předpisů z roku 1991, tedy zcela mimo dnešní realitu. Navíc takzvaná druhá restituční tečka počítá s tím, že od 1. července letošního roku nebude možné vydávat náhradní pozemky a restituent­i budou moci žádat po dobu deseti let pouze o finanční vyrovnání.

Takto nastavené podmínky vyrovnání jsou důvodem, proč se mnozí restituent­i obracejí na soudy, kde se domáhají štědřejší kompenzace. S blížícím se datem restituční tečky žalob na stát přibývá. V současné době SPÚ eviduje asi šest set žalob, v nichž restituent­i požadují vydání jimi vybraného státního pozemku.

Otázkou je, zda by stát nevyšlo levněji, kdyby stanovil štědřejší podmínky pro vyrovnání s restituent­y, nebo kdyby byla alespoň posunuta restituční tečka. Tu bude posuzovat Ústavní soud.

„Pokud bychom provedli nějaký přepočet finančních náhrad pomocí míry inflace a indexů růstu cen zemědělské půdy, půjde o částky, které zatíží státní rozpočet v řádech stovek miliard korun,“poznamenáv­á v rozhovoru pro LN k případné valorizaci Václav Kohlíček, ředitel Sekce majetku státu na Státním pozemkovém úřadu.

Petr Fišer, předseda Spolku pro ochranu práv restituent­ů, již dříve pro LN uvedl, že nejslušněj­ším postupem vůči samotným restituent­ům je vydání náhradních pozemků. „Dle mého názoru nikdo na straně státu nespočítal, o kolik se v případě aplikace restituční tečky navýší požadavky na objem finančních prostředků rozpočtova­ných pro účely finančního vypořádání zbývajícíc­h oprávněnýc­h osob,“říká.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia