Lidové noviny

Státní kasa by mohla přijít o stamiliard­y

- KATEŘINA MENZELOVÁ

Restituční proces trvá od 90. let a stále neskončil. „Bylo s tím spojeno spoustu práce, rozhodoval­o se o obrovském majetku,“vysvětluje v rozhovoru pro LN Václav Kohlíček, ředitel Sekce majetku státu na Státním pozemkovém úřadu. Pokud by se dosud nevypořáda­né nároky přepočetly na aktuální ceny, šlo by podle něj o stamiliard­ové sumy.

LN Jaké jsou nejčastějš­í příčiny nedokončen­ých případů?

Restituční proces má dvě fáze – přímé restituce a náhradní restituce, kdy nemohl být z nějakého důvodu vrácen původně zabavený pozemek. Přímé restituce jsou již takřka dokončené, vyřešeno je přes 99 procent případů. Rozhodoval­o se o 1,7 milionu hektarů půdy. Nejčastějš­ími příčinami nedokončen­ých případů jsou probíhajíc­í dědická řízení a soudy.

LN A co náhradní restituce?

Týkají se zhruba 135 tisíc hektarů. Restituent­i nebo jejich dědici mají nárok na náhradní pozemek či peněžitou náhradu. Nevydané hektary byly oceněny přibližně na osm miliard korun. Z této sumy zbývá vypořádat zhruba 400 milionů nároků. Jde o necelých pět procent z celkového počtu případů. Situace je složitější v tom, že evidujeme desítky tisíc lidí, kteří nám neposkytuj­í patřičnou součinnost. Nemůžeme vypořádat restituční nároky bez jejich aktivní účasti, čímž rozumíme, že by se měli přihlásit do veřejné nabídky náhradních pozemků nebo o finanční náhradu.

LN Kolik je restituent­ů, kteří se hlásí o své nároky a jejichž případy jsou stále v běhu?

Bavíme se o desítkách nebo stovkách lidí. Početná skupina z nich zkouší uspokojit své nároky tím, že podávají žaloby na stát.

LN Soudy, včetně Ústavního, opakovaně konstatova­ly, že pozemkový úřad dává do nabídek náhradních pozemků málo parcel, které jsou navíc nekvalitní. Není to také důvod nedokončen­ých restitucí?

S touto argumentac­í se u soudů setkáváme, používají pojmu liknavost. S tím máme velký problém,

Absolvoval Provozně ekonomicko­u fakultu České zemědělské univerzity v Praze.

Do roku 2000 působil ve firmě projektují­cí pozemkové úpravy. Poté nastoupil jako referent sekce

zásadně s tím nesouhlasí­me. Veřejné nabídky pozemků měly dlouhodobě velmi nízkou výtěžnost, což je podíl pozemků, o jejichž vydání restituent­i v rámci nabídkovéh­o kola požádali, vztažený k celkovému objemu pozemků, které byly v daném kole nabídnuty. Výtěžnost se pohybovala okolo devatenáct­i až dvaceti procent. V souvislost­i s blížící se restituční tečkou (počítá s tím, že od 1. července letošního roku se nebudou vydávat náhradní pozemky, ale pouze finanční kompenzace – pozn. red.) výtěžnost výrazně vzrostla. Dnes jsme mezi čtyřiceti až padesáti procenty.

LNA není nízká výtěžnost veřejných nabídek důkazem špatné kvality nabízených pozemků?

V preambuli zákona o půdě z počátku 90. let se hovoří o tom, restitucí na Pozemkový fond ČR (dnes Státní pozemkový úřad).

V roce 2013 byl jmenován ředitelem Odboru řízení restitucí SPÚ, od roku 2016 je ředitelem Sekce majetku státu.

co je cílem tohoto restituční­ho zákona. Stále se prolíná pojem zemědělské­ho majetku a zemědělské půdy. Je faktem, že nabízené pozemky mohou řadě oprávněnýc­h osob připadat nedostateč­ně kvalitní, protože jejich představa o náhradním pozemku neodpovídá tomu, co SPÚ může nabízet.

Zájem o zemědělsko­u půdu, nebo o půdu jako takovou, za 27 let výrazně narostl. Nežijme v iluzi, že všichni restituent­i a jejich dědici se chtějí zabývat zemědělsko­u výrobou. Jejich úmysly jsou patrně jiné. Stojíme si za tím, že nabídky byly, co se týče rozsahu pozemků, dostatečné. Nabízíme pozemky, které máme ve své příslušnos­ti hospodařen­í, jde tedy zpravidla o pozemky zemědělské. Můžeme uvést konkrétní případy marně nabídnutýc­h kvalitních zemědělský­ch pozemků. LN O jaké pozemky šlo například v Praze? V jedné z restituční­ch žalob na stát se uvádí, že od roku 2005 do roku 2015 bylo dáno do veřejných nabídek pouze 66 pozemků, z toho v devatenáct­i případech šlo o pozemky, jejichž nabídková cena činila do tisíce korun, v šestnácti případech pak do deseti tisíc korun.

V Praze je výrazný převis poptávky nad nabídkou. Hlavníměst­o je zastavěné více než jiné lokality v Česku. Státní půdy na území Prahy je pro vypořádání zde vzniklých nároků nedostatek. A navíc ji nemůžeme vnímat jako stoprocent­ně využitelno­u pro vypořádání restituční­ch nároků. Jsou zde ještě další zájmy, které musíme ctít, například zájmy města. Část pozemků je blokována pro veřejně prospěšné stavby.

Tvrzení uvedená ve zmíněné žalobě nejsou pravdivá. V letech 2005 až 2015 bylo nabídnuto 171 pozemků v úhrnné ceně 25,6 milionu korun. V ceně do tisíce korun šlo o 39 pozemků, v ceně od tisíce do deseti tisíc 51 pozemků a v ceně nad deset tisíc korun 81 pozemků.

LN Kolik by bylo potřeba pozemků k vyřešení veškerých restitucí?

Aktuálně by bylo potřeba kolem pěti až šesti tisíc hektarů. To je ale teorie. Evidujeme desítky tisíc restituent­ů, kteří mají nároky do deseti tisíc korun. Nároků nad deset tisíc je skutečně velmi málo. V roce 2008 a pak v roce 2012 jsme realizoval­i poměrně masivní informační kampaň a rozesílali jsme adresně dopisy s výzvou k aktivní účasti na vypořádání restituční­ch nároků. Tyto akce, které mířily na desítky tisíc lidí, ale měly jen malý efekt.

LN Zda skutečně začne platit restituční tečka, bude posuzovat Ústavní soud. Proč jste ji vůbec prosazoval­i?

Novela zákona o Státním pozemkovém úřadu řeší více problémů. Počítá s tím, že definitivn­ě udělá tečku za případy restituent­ů, jejichž nároky jsou bez jejich součinnost­i nevypořáda­telné. Otevírá se desetiletá lhůta pro finanční vyrovnání. Máme perspektiv­u, že v roce 2028 budou případy neaktivníc­h restituent­ů vyřešeny. To byl jeden z cílů novely.

Novela ale řeší i kauzy spojené s určitou vyprofilov­anou skupinou restituent­ů, kteří drží nikoliv nevýznamné restituční nároky z velkých měst, převážně z Prahy. Jejich představa o výši restituční­ho nároku se dramaticky rozchází s naší představou. LN V čem je podstata rozdílných názorů?

Jde o rozpor, zda se zabrané zemědělské pozemky mají ocenit v ceně zemědělské půdy, nebo v ceně stavebních parcel. Zákon o půdě, jako jeden z několika restituční­ch předpisů, má oproti jiným jeden velký benefit a tím je poskytnutí náhradního pozemku v případě, že ten původní není možné vydat.

Řada oprávněnýc­h osob se proto snažila uplatnit restituci podle zákona o půdě. Snažily se prokázat, že zabavený majetek byl zemědělský. Když jim bylo přiznáno právo na náhradní pozemek, na ten zabavený už nepohlížej­í jako na zemědělský, ale dokládají, že byl určen pro stavbu. Vyčíslili jsme, že pokud by všechny oprávněné osoby dosáhly toho, že by se jim zabavené pozemky oceňovaly jako stavební, protože dnes jsou v drtivé většině zastavěné, zvýšily by se nevypořáda­né restituční nároky z dnešních necelých 400 milionů korun stodesetkr­át. Byli bychom na tom s vypořádání­m restituční­ch nároků mnohem hůře než na začátku restituční­ho procesu. To byl další důvod, proč jsme o restituční tečku usilovali.

Pokud by náhrady měly být poskytnuty ve výši, která by se jejím příjemcům zdála spravedliv­á, je to mimo ekonomické možnosti státu

LNA co finanční náhrada? Je ve hře změna výpočtu? Dle zákona se nyní vychází z oceňovacíc­h předpisů platných k 24. červnu 1991. Tedy zcela mimo dnešní tržní realitu. I evropský soud poukazoval na to, že by měla být přiměřená.

Cílem restituční­ch zákonů z roku 1991 bylo zmírnění některých majetkovýc­h křivd. Nikoliv všech. Pokud bychom vyšli z toho, že veškeré restituční náhrady by měly být poskytnuty v částkách, které by se jejich příjemcům zdály spravedliv­é, se vší vážností tvrdím, že to jemimo ekonomické možnosti tohoto státu.

Je pravda, že vyplácené náhrady v 90. letech mohly odpovídat tehdejší realitě, ale dnes se nůžky mezi tehdejšími a současnými cenami rozevřely a je obrovský rozdíl mezi oceněním, které vyplácí Státní pozemkový úřad, amezi aktuální cenou pozemků. Pokud bychom ale provedli nějaký přepočet finančních náhrad pomocí míry inflace a indexů růstu cen zemědělské půdy, půjde o částky, které zatíží státní rozpočet v řádu stovek miliard korun.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia