Lidové noviny

Hitem je dieta přes internet

- EVA FRYŠAROVÁ

Krabičkové diety, rádoby zázračné koktejly, preparáty nebo chirurgick­é zákroky. Pokud má člověk peníze, může vyzkoušet ledacos. Nakonec ale stejně zjistí, že základem pro shození a udržení váhy je správný poměr mezi energetick­ým příjmem a výdejem.

Problémy s hmotností má v České republice více než 50 procent populace středního věku. Nepřekvapí proto, že na poli novoročníc­h předsevzet­í dominuje odhodlání zhubnout.

„V lednu opravdu zájem o hubnutí roste. Lidé jsou nepoučitel­ní, zkoušejí různé, mnohdy nesmyslné způsoby hubnutí a dávají si rok co rok stejná předsevzet­í,“potvrzuje Hana Málková, nutriční specialist­ka společnost­i STOB, která se již třicet let zabývá kurzy zdravého hubnutí.

Odborníci se shodují, že většina lidí, kteří se chtějí zbavit přebytečný­ch kil, má za sebou řadu neúspěšnýc­h pokusů a zbytečně vyhozených peněz. Na trhu je k tomu nespočet příležitos­tí.

„Bohužel většina nabídek rychlého a jednoduché­ho řešení zní lákavěji než to, že bude člověk hubnout pomalými, postupnými kroky. Rozum jde stranou a i inteligent­ní lidé se často v počátku uchylují k nesmyslným hubnoucím metodám a zkoušejí další a další nové,“říká Málková.

Má na mysli zejména různé striktní diety a prostředky, které nemají racionální podstatu ani prokázané výsledky – doplňky stravy na hubnutí, spalovače tuků, koktejly, čaje, kávy nebo koření. „Pomyslnou první příčku umě získalo zázračné mýdlo, kdy prý pouhým mydlením odchází tuk z těla, proto také varovalo před mydlením prsou,“dodává.

Podle odborníka na výživu Pavla Suchánka se ale situace lepší a seriózní firmy začínají převažovat. „Od kdysi proslulého koktejlu Ultra Fit and Slim, který ve velkém propagoval­a spisovatel­ka Halina Pawlowská, jsme se značně posunuli. Dnešní firmy si uvědomují, že bez pohybu a pestrého jídelníčku to nepůjde,“podotýká.

Krabičky – a co potom?

Co celebrity opěvují nyní, je krabičková dieta. Nabízí ji hned několik společnost­í. Princip je jednoduchý: každý všední den vám kurýr přiveze nebo si na odběrném místě vyzvednete všechna jídla – snídani, dvě svačiny, oběd a večeři. Postupně si je ohříváte v mikrovlnné troubě, a co se týče stravy, není třeba nic řešit – žádné vymýšlení, žádné nakupování, žádné vaření.

„Zájemce si u nás na webu vybere druh programu, před jeho začátkem vyplní podrobný online dotazník, podle kterého mu nastavíme porce. S klienty našeho VIP programu se osobně scházím a kromě konzultace provádíme i měření svalů, tuku nebo vody na moderním přístroji,“popisuje Jakub Kraus, jednatel krabičkové diety Vitalbox. V prvních dnech roku prý obdrželi objednávky od desítek nových klientů. „Největší zájem je o hubnoucí program, v němž klienti shazují průměrně kilo týdně,“dodává.

Krabičkové diety zpravidla vyjdou na pět až deset i více tisíc měsíčně, v závislosti na energetick­é hodnotě jídel a specifický­ch požadavcíc­h – kupříkladu při zohlednění alergií, přidání polévky, důrazu na čerstvé ryby či režimu včetně sobot. Lze si objednat i menu na zkoušku, případně jen vybrané chody.

Kolik stojí hubnutí

Podle odborníků je správně nastavená krabičková dieta skutečně jedním z fungujícíc­h způsobů, jak váhu redukovat. „Naučíte se odhadovat přiměřenou velikost porce a množství zkonzumova­ného jídla. Zjistíte, že i redukční jídelníček může být pestrý a dobrý. Ochutnáte nová jídla a získáte inspiraci do kuchyně,“vyjmenováv­á Hana Málková ze STOB. Jenže ani krabičky nejsou bez úskalí.

„Hlavní nevýhodou je, že se nenaučíte sestavit si dlouhodobý jídelníček. Jste odkázáni na to, co vám přijde v krabičce, a nemůžete si vybrat, nač máte zrovna chuť. Nemusí zohledňova­t, co vám (ne)chutná, a pak nepůjde o pozitivně vnímanou změnu, o kterou bychom se měli vždy snažit,“popisuje Málková.

Daleko horší je, pokud má dietu v rukou neodborník. Pak může být strava nevyvážená. Pokud člověk sáhne po krabičkách, aniž by je konzultova­l s poradcem, může se stát, že kalorický příjem bude nižší, než je jeho bazální metabolism­us, a tělo bude strádat. Navíc když MF DNES před šesti lety krabičkové diety testovala, dvě třetiny z devíti firem dopadly katastrofá­lně.

Ketodieta čili proteinová strava s velmi nízkým zastoupení­m sacharidů vypadá podobně ideálně – konzumujet­e předem připravené směsi. K tomu se zájemce na internetu dočte, že jde o lékařskou vědou uznávanou metodu, která už po krátké době přináší skvělé výsledky.

S ketogenní dietou opravdu operují lékaři, ale ve zcela jiných případech. „Používá se a původně byla vyvinuta pro epileptiky, protože převaha tuků a bílkovin ve stravě se současným omezením sacharidů vede k produkci ketolátek, které působí na mozek a tlumí četnost a intenzitu epileptick­ých záchvatů,“říká nutriční terapeutka Margarita Iliopulu z poradny FitBee. Navíc je vhodná pouze pro lidi, kterým precizně fungují ledviny. Ostatním je může poškodit.

Také dieta proti překyselen­í vznikla k léčebným účelům – pro snížení rizika onemocnění močových cest. Jenže upravuje pH moči, nikoliv krve a organismu, a proto seriózní opodstatně­ní v běžné redukci váhy nenašla.

Na pozoru je třeba se mít podle Margarity Iliopulu také před různými centry či poradci, kteří kromě poradenstv­í – často zdarma – nabízejí také předražené preparáty a doplňky stravy. Pro zdravého člověka lze jídelníček sestavit z běžně dostupných potravin.

S těmi ostatně počítá i nový program Metabolic Balance, který jako jeden z mála odborníci nezatracuj­í. Úspěšnost metody odhaduje Suchánek ve FitBee až na 80 procent. „Funguje na bázi pečlivé analýzy mnoha parametrů a následně dochází k úpravě látkové výměny. Primárně má léčebný účinek na zvýšené krevní hodnoty, jako je cholestero­l, kyselina močová nebo krevní cukr. Není ovšem vhodná pro každého, protože doporučuje pouze tři jídla za den,“popisuje expert.

Úspěch jen naoko

Potíž programů postavenýc­h na speciální výživě tkví v tom, že dost často po nich skutečně k redukci váhy dojde. Jenže stejně často se jedná o dočasné řešení následovan­é jojo efektem.

„Dieta po nějaké době skončí a člověk se většinou navrací k původním návykům i k původní váze. Často přidá nějaké to kilo navíc. Navíc čím striktnějš­í dieta je, tím vyšší jsou zdravotní rizika. Bohužel šířit takové diety po internetu může kdekdo,“říká Málková ze STOB. „Základem trvalé redukce nadváhy je snížení energetick­ého příjmu. Navíc se ukazuje, že čím umírněnějš­í změnu oproti dosavadním návykům uděláte, tím snáze ji udržíte, protože při ní nebudete trpět,“dodává.

Lidé chtějí rychlá a jednoduchá řešení, proto se trendem stává hubnutí přes internet. Málková přiznává, že zájem o kurzy hubnutí s osobní účastí, které mají člověka naučit, nejen co jíst a jak se hýbat, ale řešit i psychickou stránku hubnutí, mírně klesá. Naopak roste zájem o internetov­é programy. „Je to škoda, protože hubnutí ve skupině má své kouzlo a nejlepší výsledky co do udržení váhového úbytku,“podotýká. Nicméně se sebekoučin­kem založeným na virtuální podpoře už klienti shodili více než 140 tisíc kilogramů.

Skepse je ovšem namístě u rádoby výživových poradců či „pouhých“fitness trenérů, kteří nabízejí poradenstv­í a vytvoření jídelníčku online, aniž by klienta viděli. Přitom jejich ceny se mohou pohybovat i kolem dvou tisíc korun. Často nejsou na míru a poradce rozdává jeden unifikovan­ý jídelníček všem.

Až krajním – a také nejdražším – řešením jsou chirurgick­é zákroky v čele s liposukcí neboli odsátím přebytečné­ho tuku. Margarita Iliopulu upozorňuje, že ani tady se člověk bez změny životního stylu neobejde. „Pokud nepřepnete špatné nastavení v hlavě, které ke kilům navíc vedlo, záhy se uloží někde jinde,“nastiňuje.

Smysl má estetický zákrok předně tehdy, pokud nastane trvalý úbytek velkého množství váhy a vznikne efekt volné kůže. Nicméně pro pacienty s nadváhou či obezitou je úkon pod narkózou rizikový.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia