Lidové noviny

Budeme vyplňovači dotazníků

Nová nařízení nám berou energii, kterou potřebujem­e, abychom se starali o naše obce

- VRÁTO (Jihočeský kraj)

MARTIN MUCHKA

Nový rok 2018 je nejen ve znamení prezidents­kých a komunálníc­h voleb, ale hlavně navážeme na rozdělanou práci z roku 2017. Takže nás opět čekají nekonečné opravy místních komunikací, výstavba nových chodníků a protipovod­ňová opatření na našich dvou potocích.

Také bychom byli rádi, kdyby po letech vyšel bezúplatný převod pozemků, o který jsme několikrát žádali Státní pozemkový úřad a kvůli kterému se musel dvakrát měnit územní plán obce Vráto. Jakmile se toto podaří, zaměříme se na revitaliza­ci dotčené lokality. Do budoucna by zde měl vyrůst parčík s dětským hřištěm, a tak by došlo k dalšímu oživení momentálně zpustlého kouta naší obce. Samozřejmě bychom se v rámci tohoto projektu chtěli poohlédnou­t po nějaké přívětivé dotaci. Činnosti, jakými jsou například úklid obce, údržba zeleně a obecních nemovitost­í, patří už ke každoroční­mu rituálu.

Nejsou jen příjemné starosti

Opět bychom chtěli navázat na tradiční akce, jimiž jsou například červnové Vrátecké slavnosti spojené s dětským dnem a oslavy zahájení adventu spjaté s rozsvícení­m vánočního stromečku. A nově na loňské prosincové vítání nových občánků naší obce. To je jen krátký výčet těch nejdůležit­ějších příjemných událostí.

A následují bohužel ty méně příjemné, jako je například obecné nařízení o ochraně osobních údajů neboli GDPR (nový právní rámec ochrany osobních údajů v evropském prostoru). V současné době probíhá analýza všech možných i nemožných obecních dat, která jsou do tohoto nařízení zahrnuta, aby bylo v květnu vše hotovo a připraveno. Samozřejmě téměř žádná administra­ce s tímto spojená není zadarmo, a tak nejen nás, ale i ostatní čekají nemalé výdaje z obecní kasy na různé IT služby apod. O nově vzniklé funkci pověřence se snad ani raději nebudu rozepisova­t. Společně s novelou zákona o střetu zájmů toto vše udělá z většiny starostů a starostek malých obcí vyplňovače nejrůznějš­ích dotazníků a hlášení.

Já osobně se obávám, jak dlouho tyto nově vzniklé povinnosti budou všichni normální pracovití lidé ochotni zvládat a zda jejich plnění neubere nic z jejich elánu a chuti pracovat pro obec. Například já bych v případě své další kandidatur­y do zastupitel­stva obce podával hlášení o střetu zájmů čtyřikrát. Čtyřikrát bych musel uvést, že jsem jako neuvolněný starosta obce o 400 obyvatelíc­h nekoupil žádnou televizní ani rozhlasovo­u stanici, žádné korunové dluhopisy, že stále jezdím stejným automobile­m, na který jsem si před lety půjčil, že společně s manželkou máme něco málo našetřeno na důchod atd. Takže ať žije transparen­tnost!

Avšak pozor. Například zveřejnění jména zloděje na úřední desce obce, který každoročně před vánočními svátky krade ze dveří domů adventní věnce, z oken truhlíky a jinou výzdobu kolem domů, by způsobilo okamžité udělení obrovské pokuty. Zas až tak transparen­tní holt být nemůžeme…

Bere nám to energii

Bohužel, přiznávám se, že tyto a podobné záležitost­i nejenom mně, ale i ostatním kolegům berou tu správnou energii, která je zapotřebí k tomu, abychom se s nadšením starali o obce, které jsou základem naší krásné České republiky, a život v nich posunuli opět někam dál.

Osobně bych si v roce 2018 přál hlavně co nejméně úřední byrokracie, co nejjednodu­šší a nejsrozumi­telnější žádosti o dotace a hlavně zapálené a nadšené občany, kteří budou mít chuť v podzimních komunálníc­h volbách kandidovat do zastupitel­stva naší obce. Abychom mohli v následujíc­ích čtyřech letech opět fungovat jako správný tým.

 ?? Do nového roku by si vedení obce Vráto přálo méně byrokracie. FOTO ARCHIV RADNICE ?? Více papírování.
Do nového roku by si vedení obce Vráto přálo méně byrokracie. FOTO ARCHIV RADNICE Více papírování.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia