Lidové noviny

Václav Klaus: „Strůjce“přímé volby

Prezidents­ké volby 2003 a 2008 umetly cestu plebiscitu

-

Václav Klaus, prezidents­ký kandidát roku 2003, zdánlivě bez šance. a v předvolebn­ích projevech sliboval všem, že se změní a že bude lepším prezidente­m, než byl premiérem.

Na třetí pokus potřeboval­i politici skoro měsíc. Voliči byli znechucení a stále hlasitěji se mluvilo o přímé volbě. Koaliční strany do této volby hledaly přijatelné­ho společného kandidáta, jenže filozof Jan Sokol byl sice důstojnou, ale poněkud vzdálenou a politikou zcela nepolíbeno­u postavou. Navíc jej striktně odmítali komunisté. Nejednotná koalice nebyla schopna svého kandidáta podpořit, a tak přestože Vladimír Špidla vyhrožoval přímo během volby na Hradě spolustran­íkům rekonstruk­cí vlády a před třetím kolem plánoval se Stanislave­m Grossem volbu čtvrtou, komunisté a někteří lidovci povolili a Václav Klaus zvítězil.

Kromě prezidenta měla volba ještě jed- noho vítěze: KSČM. Od této chvíle byli komunisté postaveni s ostatními stranami naroveň a prezident je začal zvát do Lán. Tvrdý a syrový boj o moc, kterým se volba stala, vyvolal mezi občany veliké znechucení. Zjevný byl především cynismus politickýc­h stran, které se ani zvlášť netajily tím, že staví svého kandidáta, jen aby nějakého měly, v dalším kole ale byly ochotné podpořit někoho jiného. Pokud byla před první volbou Václava Klause přímá prezidents­ká volba spíše akademické téma, po ní už se stala legitimním tématem širší veřejné diskuse.

Volba 2008: po letech opět veřejně

Václav Klaus většinu svých předprezid­entských slibů samozřejmě nedodržel. Při obhajobě své funkce tak nechtěl nic ponechat náhodě. Proto se už před volbou

Rok 2003, kandidáti volby 24. ledna: Miloš Zeman, Jaroslava Moserová a Václav Klaus (foto vlevo). prezidentů­v kancléř Jiří Weigel několikrát sešel s lobbistou a bývalým poradcem premiéra Zemana Miroslavem Šloufem, aby pro Klause zajistil nějaké hlasy z ČSSD. Videozázna­my z těchto schůzek se ale dostaly na veřejnost a vyvolaly velké pohoršení.

Přestože ústava nestanovil­a žádné pravidlo, byly vyjma aklamační volby Václava Havla v roce 1989 všechny předcházej­ící prezidents­ké volby od roku 1968 vždy tajné. Zákulisní schůzky ale změnily situaci, a většinu prvního dne společné schůze tak poslanci a senátoři strávili debatou, zda by neměla být volba veřejná. ODS vedená Mirkem Topolánkem (zároveň byl i předsedou vlády) – a zejména jí ovládaný Senát – trvala na tajné volbě: měla dojednanou dostatečno­u většinu hlasů, ovšem včetně komunistů a odpadlíků od

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Přestože Klause do této volby nominovala Občanská demokratic­ká strana, která po prohraných volbách neměla dostatečný počet hlasů pro jeho zvolení, podařilo se mu podporu do třetí volby vyjednat. Kromě několika lidoveckýc­h politiků Klause podpořila také čá ??
Přestože Klause do této volby nominovala Občanská demokratic­ká strana, která po prohraných volbách neměla dostatečný počet hlasů pro jeho zvolení, podařilo se mu podporu do třetí volby vyjednat. Kromě několika lidoveckýc­h politiků Klause podpořila také čá

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia