Lidové noviny

Cesta na „jih“– jen pro otrlé

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

Při plánování cesty na jih Čech je dobré být nadán strategick­ým uvažováním. Řidič stojí před těžkou volbou, zda zvolit trasu přes Písek, nebo Tábor. Například u druhé varianty se kola automobilu nejprve dotknou dálnice D1. Přes ní totiž vede prvních třicet kilometrů směrem k dálnici D3. Za relativně dobře sjízdnou první částí cesty řidiče po opuštění D1 na výpadovce často čekají i kilometrov­é kolony, které svého maxima dosahují kolem Benešova. Nálada se řidiči může začít zvedat, když vystoupá táhlý kopec na tzv. českou Sibiř. Ví totiž, že bude brzy odměněn. Za obcí Miličín motoristy přivítá přes 47 kilometrů dálnice D3.

Nic, ani radost z dvouproudo­vé dálnice, ale netrvá věčně. Krátce za obcí Veselí nad Lužnicí řidi- začalo. Mezi lety 1997 a 1999 byla dálnice vyjmuta z dálniční sítě. Byť s tím tehdejší ministerst­vo životního prostředí nesouhlasi­lo, začala se ale dálnice znovu stavět.

Jenže úseky přibývají pomalu. Ze slibovanýc­h 172 kilometrů dálnice se řidiči po více než třiceti letech projedou na 51. Na červen 2019 je plánováno otevření dalších dvaceti kilometrů. Zamýšlený termín otevření posledního úseku snad autorka, s ohledem na zachování zdraví čtenářů LN, raději nebude uvádět. Zcela zásadní úsek plánované D3 ve Středočesk­ém kraji totiž už mnoho let sužují potíže s výkupem pozemků.

Spojení na „jih“ale není jedinou dálnicí, která trápí české motoristy. K dnešnímu dni máme v Česku přes 1200 kilometrů dálnic a nabízí se docela dobré srovnání s Polskem, které jich má

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia