Lidové noviny

Vojto, proč tak brzy?

-

Při sledování posledního dění kolem zprávy OLAF, neskutečný­ch výroků strašideln­ého a trestně stíhaného agronoma Jaroslava Faltýnka, vyslovení důvěry vládě a očekávatel­ných sprostot anonymních prozemanov­ských trollů krátce před prezidents­kou volbou na sociálních sítích si, přiznám se, připadám, jako bych četl Joyceovo dílo Finnegans Wake v mongolském překladu, Fakt ničemu nerozumím, a proto pomlčím. Tahle země zešílela? Její zvolení zástupci skoro všichni.

Tak k jiným, ještě smutnějším aktualitám. Za prvních pár dnů nového roku jako by nestačila smrt skvělého českoslove­nského herce Mariána Labudy, odešel Vojtěch Lindaur. Ačkoli dost nesnáším tu hospodskou frázi o „kácení v našem lese“, pokud jde o oblast hudební publicisti­ky, je fakt, že necelých

Pondělí Neff pět let po úmrtí teprve čtyřiapade­sátiletého Vladimíra Vlasáka odešla další nenahradit­elná vynikající postava z oboru.

Drahý Vojta mi naposledy volal někdy na podzim a poněkud nesouvisle nabízel spolupráci na elektronic­kém měsíčníku Tři veteráni. Těsně před Vánocemi jeho nejbližší psali smutné zprávy, jestli ho nechci navštívit v nemocniční­m pavilonu, kde se zotavoval ze všech svých sebedestru­ktivních chorob. Už to nestihnu.

Tuším, že jsme se poprvé potkali na Opatově, kde v říjnu 1985 uspořádal tajný koncert kultovní zpěvačky Nico, načež ho hned vyhodili. Přešel potom coby redaktor do časopisu Gramorevue, který za tolerance šéfredakto­rky Olgy Šotolové změnil firemní věstník Supraphonu v útočiště, kam psali autoři ze zakázané Melodie.

Úterý Putna

Středa Baldýnský

Tam jsem s ním zažil pěknou historku z léta 1989. Nesu mu článek a on špitne, že je u Šotolové Karel Gott a rozdává pozvánky na oslavu svých padesátin. Protože byl Vojta též pilným sběračem autogramů petice Několika vět, šťouchnul mě, ať mu ji nechám podepsat. Na Mistra jsem čekal v průchodu, samozřejmě se málem zhroutil a nepodepsal mi nic. Jenže! S Vojtěchem jsme s pozvánkou pro dva (sloužil jsem jako jeho manželka) na Gottovu opulentní trachtaci pronikli a ulovili pár protirežim­ních záznamů.

Další, již skoro revoluční zážitek s ním: 18. listopadu 1989 jsme vedli seminář pro začínající kritiky kdesi na Dědině. Nevím, kdo z nich přišel s rukou v sádře z Národní, tak jsme akci samozřejmě rozpustili, nastaly jiné starosti. Vídali jsme se pravidelně, když vedl časopis

Čtvrtek Rejžek Rock & Pop a Rock & All. Odvedl úžasnou práci na televizním cyklu Bigbít, napsal úchvatným, šťavnatým jazykem třeba knihy Šance sněhových koulí v pekle nebo Neznámé slasti, málokdo z tuzemských novinářů tak dokonale popsal v reportážíc­h atmosféru slavného festivalu v Glastonbur­y. Takže, brachu Vojto, nikdy na tebe nemůžu zapomenout a drž mi tam někde nahoře místo, jo?

Samozřejmě si nakonec neodpustím poslední předvolebn­í vzkaz. Kdo nebude jako já volit jasnou devítku, ať se pak ničemu nediví. JAN REJŽEK

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia