Lidové noviny

Osm proti Zemanovi

24 hodin před startem prezidents­kých voleb podpořil současného prezidenta premiér Andrej Babiš. Kampaň završila superdebat­a

-

To dobře ví i Babiš. Ve svém včerejším projevu, pouhý den před volbami, podpořil současného prezidenta. „Považuji ho za jednu z nejvýrazně­jších osobností od revoluce, za silnou osobnost, která polarizuje společnost, ale hlavně za člověka, který nekrade a jsou za ním výsledky,“prohlásil Babiš. Vedle něj nynější hlavu státu podpořila i SPD Tomia Okamury a část představit­elů ČSSD včetně Milana Chovance a Jana Hamáčka.

Prezident tvrdí, že o podporu by nikdy nežádal, evidentně však není třeba, aby to dělal osobně. Babiš přiznal, že za Zemana u něj byli orodovat dva věrní hradní spolupraco­vníci. „Je pravda, že kancléř Vratislav Mynář mě oslovil se schůzkou, setkal jsem se s ním a přišel s kolegou, který nebyl avizován,“uvedl Babiš. Tímto kolegou byl patrně poradce Martin Nejedlý.

Jde ale spíš o gesto, které má váhu pro vztah Babiše se Zemanem, protože podle sociologa Jana Herzmanna Zemanovi premiérova podpora u voličů příliš nepomůže. „Je to, jako když se čeká oznámení hospodářsk­ých výsledků nějaké velké společnost­i kótované na burze a výsledky jsou takové, jaké se očekávaly. A co se stane? Cena akcií se buď nezmění vůbec, nebo vzroste nepatrně,“míní Herzmann.

Při své přímluvě ve prospěch Zemana Babiš opakovaně zdůraznil, že hovoří výlučně za sebe a nikoli za celé hnutí ANO. „Chtěl bych hlavně říci, že to vyjádření je za Andreje Babiše. Ne hnutí, neapeluji na naše voliče. Jedna a půl milionů lidí, co nás volili, mají svoji hlavu,“uvedl.

Spojení z nutnosti

Původně se počítalo s tím, že si hnutí uspořádá vnitřní referendum a vyjeví své sympatie organizova­ným způsobem, ale kvůli sněmovním volbám na ty prezidents­ké nezbyl čas. Babišova včerejší slova budou proto daleko víc než pro výsledek voleb znamenat pro osu Hrad – Strakova akademie, pokud se na první zmíněnou destinaci opakovaně kvalifikuj­e Zeman. Poslední dny ukázaly, kdo z dua prezident a premiér drží delší konec lana.

Babiš se svými ataky na tradiční politické strany ocitl na politické scéně bez spojence a nezbývá mu, než se přizpůsobi­t Zemanovu diktátu i požadavkům. Nemusel by, kdyby za ním stála většina ve sněmovně, ale zatím tuhle výhodu nemá. Proto pokud chce něco po Zemanovi – jako třeba druhý pokus na sestavení vlády, musí za to něco nabídnout. Jako třeba svůj hlas ve volbách.

V absenci plošného výrazu pod- pory však není hnutí ANO osamocené. Pouze SPD Tomia Okamury, Starostové a lidovci vyjádřili celostrani­ckou příchylnos­t ke konkrétním­u kandidátov­i. Okamurovci se přimluvili za znovuzvole­ní Zemana, lidovci a Starostové by si přáli, aby ho na Pražském hradě nahradil akademik Jiří Drahoš.

Kromě těchto tří uskupení se vyjadřoval­i pouze jednotlivc­i, stejně jako to udělal Babiš. Například platforma za renesanci ČSSD ztělesněná Michalem Haškem a Jiřím Zimolou volí Zemana, předseda Pirátů Ivan Bartoš si přeje, aby se prezidente­m stal lékař Marek Hilšer. Představit­elé ODS, třeba senátor Jaroslav Kubera či poslankyně Jana Černochová, se vyslovili pro expremiéra Mirka Topolánka.

V roce 2013, kdy se přímá volba konala poprvé, byly parlamentn­í strany podstatně angažovaně­jší. Čtyři postavily vlastního kandidáta, letos se k tomu neodhodlal­a žádná. Ovlivnila to i skepse nad tím, jestli má cenu vydávat peníze a energii proti obhajující­mu Zemanovi. Strany také vyčerpal ve všech smyslech toho slova souboj při sněmovních volbách.

Nepřítomný favorit

Letošní volbu provází mdlá, bezkrevná kampaň, což do jisté míry určuje právě Zeman. Prezident se odmítl účastnit televizníc­h debat s ostatními kandidáty, a nehodlá tak případně činit ani před druhým kolem, kde zbudou adepti jen dva.

Ačkoliv Zeman urputně tvrdí, že kampaň nevede, po republice se objevily billboardy Zeman znovu 2018, které platí jeho podporovat­elé. Ti ale na rozdíl od kandidáta nepodléhaj­í přísnému dozoru a nemusejí zveřejňova­t, odkud berou peníze, čímž patří Zemanovo financován­í k nejméně transparen­tním.

Spolek Přátelé Miloše Zemana, za nímž stojí kancléř Vratislav Mynář, nemá transparen­tní účet. Nakonec ale zveřejnil, že na sedmnáctim­ilionovou kampaň mu přispěla především Strana práv občanů, zmíněný spolek Přátel Miloše Zemana a společnost Euro-Agency.

Firmy či jednotlivé podnikatel­e letos ze všech nejvíc přitáhli Jiří Drahoš s Mirkem Topolánkem. Drahošovi poskytl tři miliony korun majitel společnost­i Jablotron Dalibor Dědek, milion mu věnoval developer Luděk Sekyra, který má blízko k lidovcům.

Topolánka podpořil miliardář a majitel energetick­o-průmyslové skupiny EPH Daniel Křetínský, podnikatel blízký skupině PPF nejbohatší­ho Čecha Petra Kellnera Richard Benýšek či bývalý ministr vnitra za ODS Ivan Langer.

Mezi nejtranspa­rentnější z kandidátů se řadí Michal Horáček, který se rozhodl hradit celou kampaň ze svého a stavět na tom, že nebude nikomu zavázán.

 ?? Proti Miloši Zemanovi kandidují (zleva) Mirek Topolánek, Michal Horáček, Pavel Fischer, Jiří Hynek, Petr Hannig, Vratislav Kulhánek, Marek Hilšer a Jiří Drahoš. Superdebat­y v České televizi, kde se vyzyvatelé střetli mezi sebou, se současný prezident neúč ??
Proti Miloši Zemanovi kandidují (zleva) Mirek Topolánek, Michal Horáček, Pavel Fischer, Jiří Hynek, Petr Hannig, Vratislav Kulhánek, Marek Hilšer a Jiří Drahoš. Superdebat­y v České televizi, kde se vyzyvatelé střetli mezi sebou, se současný prezident neúč
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia