Lidové noviny

Zeman ve svatyni pražské kavárny

Jiří Drahoš bude mít volební štáb v La Fabrice, Michal Horáček v galerii Mánes a Vratislav Kulhánek opanuje akvapark

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Dům v Loretánské ulici 13 leží jen kousek od Pražského hradu. Bydlela v něm dcera prvního českoslove­nského prezidenta Alice Masaryková, sídlila zde i společnost, od níž má česká armáda nadzvukové gripeny. V prvním patře, odkud je dokonalý výhled na petřínskou rozhlednu a Strahovský klášter, bude Miloš Zeman v sobotu sledovat sčítání výsledků prvního kola prezidents­kých voleb.

Kancelář na Hradčanech si za své sídlo vyvolil už před šesti lety. Dodnes v ní sídlí Strana práv občanů, která stála za jeho návratem z dobrovolné­ho exilu na Vysočině do vrcholné politiky. Je to paradoxní. Dům by totiž mohl sloužit jako ukázková svatyně Ze- manem nenáviděné pražské kavárny.

Z oken v prvním patře visí volební plakát jeho soupeře Michala Horáčka, hospůdka dole pod kanceláří už pátým rokem hostí punkovou podobiznu Karla Schwarzenb­erga s „čírem“. Na zdi se vyjímá typické Havlovo srdce i snímek jednoho z jeho poradců – válečného letce RAF Jana Wienera.

Majitelé restaurace dávají najevo, že se jim blízká přítomnost současného pána Hradu nezamlouvá. Až tak moc, že v sobotu přes den svůj podnik vůbec neotevřou. První návštěvník­y vpustí až kvečeru. „Otevřeme po šesté hodině. Dříve ne,“řekla LN zaměstnank­yně restaurace.

Tou dobou už by novináři měli od Zemanova štábu odcházet. Prezident by se totiž k výsledku prv- ního kola voleb měl vyjádřit zhruba čtvrt hodiny před šestou. Do té doby se před médii opevní, sčítání hlasů bude sledovat obklopen jen svými věrnými. „Pro novináře nepřipravu­jeme prostor pro sledování výsledků,“potvrdila izolacioni­stický přístup zemanovců šéfka jejich kanceláře Barbora Filípková.

Divadlo, galerie, pivovar

Zemanovi vyzyvatelé jsou naopak k zástupcům médií otevření. Někdejší šéf Akademie věd Jiří Drahoš bude nabíhající grafy volebních výsledků sledovat v holešovick­é La Fabrice. „Je to hezké prostředí, chodím tam na různá představen­í a líbí se mi tam,“vysvětluje Drahoš.

Mluvčí Zemanova soka Kateřina Procházkov­á dodává, že důvo- dem je také vysoký počet televizníc­h a rozhlasový­ch štábů, které se akreditova­ly. „Zaregistro­valo se 40 štábů i ze zahraničí, mezi nimi BBC, The Economist nebo The Guardian, museli jsme vybrat takové prostory, které odpovídají,“tvrdí Procházkov­á.

Slovo fabrika v názvu kulturního centra odkazuje k jeho industriál­nímu rodokmenu. Divadlo vzniklo na místě někdejší umělecké slévárny Karla Bendelmaye­ra a haly bývalých Richterový­ch strojních závodů.

Necelý týden před prvním kolem prezidents­kých voleb představil Drahoš tým svých poradců v galerii Mánes. Do ní svůj volební štáb situoval jiný z kandidátů na Hrad, textař a hráč Michal Horáček. „Žádnou zvláštní symboliku za tím nehledejte, prostě to tam máme rádi,“říká jeho mluvčí Jiří Táborský. Bývalý majitel sázkové kanceláře Fortuna vMánesu uspořádal několik akcí v rámci své prezidents­ké kampaně. S místním osazenstve­m si padl do noty, proto volba padla právě na charakteri­stickou funkcional­istickou stavbu „přisátou“k Vltavě.

Kvůli množství hostů i novinářů zabere Horáčkův štáb celý hlavní sál. V něm loni vystavoval světově uznávaný tatérský mág Musa či havířovský malíř Martin Pawera. Mánes ale nese i poměrně nedávnou prezidents­kou stopu. Před časem v něm své akvarely ukázal účastník první přímé volby Vladimír Franz.

Půl kilometru od Horáčkovy volební centrály bude sedět jiný kandidát. Bývalý premiér Mirek Topolánek postaví svůj hlavní stan v pivovaru na Národní třídě. Jeho majitel Jan Mužátko patří ke sponzorům Topolánkov­y kampaně. Zatímco někdejší předseda ODS bude poblíž Národního divadla, diplomat Pavel Fischer si zabral restauraci Šmik v nové budově Národního muzea. To lékař Marek Hilšer, který cílí hlavně na mladší voliče, zvolil trendy místo: coworkingo­vý prostor Impact Hub na Smíchově.

Skladatel Petr Hannig chtěl být původně doma, nakonec ale svolal malý štáb do hotelu v Záběhlicíc­h. Další uchazeči už budou za hranicemi Prahy, i když jen těsně. Bývalý manažer Škody Vratislav Kulhánek má tábor v akvaparku svého chlebodárc­e Pavla Sehnala v Čestlicích. V jesenické restauraci U Klokana zasedne zbrojařský lobbista Jiří Hynek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia