Lidové noviny

Průvodce: jak naložit s hlasovacím lístkem

-

PRAHA Volby jsou událost, u níž učiněnou chybu nelze napravit. Zpackaný postup znamená propadnutý hlas. LN proto přinášejí manuál, jehož následován­í vede k platnému projevu vůle.

1. Kdy?

Volební místnosti budou otevřeny dnes od 14 do 22 hodin a zítra od 8 do 14 hodin.

2. Kde?

Každý občanmá určenou volební místnost podle místa svého bydliště, adresa je uvedena na průvodce k hlasovacím lístkům, které už měly dorazit do schránek. Pokud ne, stačí zavolat na obecní úřad, pokud člověk neví, kam přesně má jít. Ti, kdo si vyřídili voličský lístek, neboť budou dnes a zítra pobývat mimo trvalé bydliště, mohou přijít za jakoukoli komisí.

3. Co s sebou?

Občanský průkaz či cestovní pas, případně ten diplomatic­ký. Volební lístky jsou dobrovolná výbava, protože komise je rozdává na místě. Ti, kdo nejsou doma, si musí přinést i voličský průkaz. Bez toho nebudou moci za plentu.

4. Jak?

Poté, co si komise člověka odškrtne v seznamu, je potřeba odebrat se do soukromí za připravený paraván. Tam by si měl volič zkontrolov­at, že vybral správný lístek a že do obálky, již dostal od komise, vložil pouze ten. Kdyby bylo v obálce dva či více lístků, neplatí ani jeden z nich. Takto přichystan­ý „dopis“pak volič vhodí do urny před zraky komise. Tím je mise dokončena.

5. Je obálka nezbytná?

Naprosto. Lístek, který není umístěný v obálce, jako by nebyl. Je proto dobré se ujistit, že obálka je dobře zavřená a lístek z ní později nevypadne. Také to musí být úřední obálka přidělená komisí, žádná jiná není přípustná.

6. Co když nemohu přijít?

Pokud existují vážné důvody, především zdravotníh­o nebo rodinného rázu, lze se domluvit s obecním úřadem či volební komi- sí na tom, že na domovní zvonek zazvoní vyslaná delegace s přenosnou urnou. Dá se to zařídit i dnes a zítra, stačí zavolat volební komisi.

7. Může někdo volit za mě?

Ne, volební právo je nepřenosné. Každý musí tento projev vůle učinit vlastní rukou. Existuje jediná výjimka pro osoby, kterým zdravotní postižení neumožňuje, aby lístek upravili a vpravili u urny sami. Nicméně jejich fyzická přítomnost je nezbytná, pouze si s sebou mohou vzít za paraván a k hlasovací schránce pomocníka.

8. Bude v sobotu hotovo?

Pokud existují vážné důvody, lze se domluvit, že domů přijde delegace s přenosnou urnou

Jen kdyby některý kandidát získal více než 50 procent všech hlasů. Pokud ne, za dva týdny bude klání pokračovat duelem dvou nejsilnějš­ích z prvního kola. kms Úhel pohledu na straně 9

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia