Lidové noviny

Někteří prvovoliči znají jen dva kandidáty

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA „Možná to nevíte, ale za pár dní budeme volit prezidenta,“říká hudebník Ben Cristovao. „A naše generace by u toho měla být,“pronáší záhy ve videu nejsledova­nější tuzemský youtuber Kovy, jehož kanál odebírá 660 tisíc převážně mladých lidí.

Proč spolu s biatlonist­kou Gabrielou Koukalovou a dalšími známými osobnostmi natočil video Nebuďte lhostejní, pojďte k volbám, vysvětluje Kovy jasně: „Padesát procent mladých lidí nechodí volit.“

Tento údaj je k mladé generaci ještě poměrně shovívavý. Jiné průzkumy uvádějí třicetipro­centní účast náctiletýc­h ve volbách.

Během těch prezidents­kých před pěti lety se ve volebních místnostec­h vystřídalo podle odhadů okolo 43 procent lidí ve věku od 18 do 29 let.

Podle Karla Strachoty, ředitele projektu Jeden svět na školách, zájem mladých o volby odráží převážně to, do jakého typu školy docházejí. „Poměrně výrazně se liší u studentů gymnázií a středních odborných škol, učilišť,“vysvětluje Strachota. První zmíněná skupina podle něho častěji dojde k volební urně a více si obecně dohledává informace o aktuálních a politickýc­h tématech.

Ukazuje se totiž, že školy výchovu k aktivnímu občanství pojímají velmi různě. A zvláště ty odborné podle Strachoty tato témata nevyučují téměř vůbec.

Z diskusí se studenty podle něho vyplývá, že někteří neznají jiné kandidáty než Miloše Zemana a Jiřího Drahoše.

Dají prvovoliči na rodiče?

Vliv na mladé voliče by tak měli mít hlavně rodiče. „Samozřejmě záleží na socioekono­mickém statusu celé rodiny. Mladí lidé se obecně proti generaci rodičů vy- mezují. Když jde o volební preference, na rodiče dají. Ovšem naštvanost a frustrace se pak přenáší i na ně,“popisuje Strachota.

S tím ale nesouhlasí analytik Jan Herzmann. Podle něho se role rodičů v tomto ohledu přeceňuje: „Sociální nápodoba v rámci rodiny, pokud mluvíme o voličském chování, se oslabuje. Znamená to, že čím dál méně mladých lidí volí podle vzoru svých rodičů.“

Když už jdou zástupci nejmladší generace volit, záleží také na tom, ze kterého regionu pocházejí. „Například na severu Čech, severu Moravy a na západu Čech mladí lidé volí toho, kdo jim nabízí jednoduchá řešení. Bez nadsázky můžeme mluvit o extremisti­ckých stranách,“dodal Strachota.

Videa, která nabádají mladé, aby nenechali svůj hlas propadnout, mohou být podle Strachoty prospěšná. „Nevím, jak velké procento této skupiny voličů ovlivní. Tyto takzvané influencer­y ale nesleduje malé množství lidí. Jsem si proto jist, že takový vzkaz nemůže neovlivnit chování prvovoličů,“řekl.

Do dospělosti vkročili teprve nedávno a mají možnost účastnit se voleb. Využívá ji ovšem zhruba každý druhý prvovolič.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia