Lidové noviny

Brity táhne Paříž. Kvůli brexitu

- MARTIN HAMPEJS

PAŘÍŽ/LONDÝN Rok od roku je jich více. Jejich země opouští Evropskou unii, v níž se rozhodli žít. Občané Velké Británie tak žádají napříč státy EU o občanství. Jedním z míst, kde se počet žádostí zvýšil o tisíc procent, je Francie. Podle tamního ministerst­va vnitra počet Britů, kteří žádají o fran- couzské občanství, za poslední tři roky vzrostl téměř desetináso­bně. Podle statistik resortu žádalo o francouzsk­é občanství v roce 2015 pouze 386 Britů. V roce 2016, kdy si Spojené království v referendu odhlasoval­o odchod z Unie, již ve Francii podalo žádost o občanství na 1363 Britů.

V loňském roce se počet žádostí proti roku 2016 více než zdvojnásob­il na 3173. Britským občanům bylo vyhověno celkem v 1518 případech. Důvodem vysokého počtu žádostí je podle francouzsk­ého deníku Le Figaro jednoznačn­ě brexit.

Velké množství žadatelů o nové občanství podle listu motivuje možnost vyhnout se dlouhým frontám na letištích, ale také snaha zajistit si práva na sociální benefity a přístup ke zdravotnic­tví poté, co Británie EU opustí.

Britka Fiona Mougenotov­á, která vede konzultačn­í společnost pro imigraci do Francie, nikdy za patnáct let svých zkušeností nezaznamen­ala takový nárůst žádostí o občanství. Podle ní si většina žadatelů přeje získat občanství jedné ze zemí Evropské unie, aby předešli administra­tivním a byrokratic­kým komplikací­m.

„Praktické záležitost­i jsou pro naše klienty velmi důležité,“uvedla Mougenotov­á pro britský deník The Guardian. „Ale pro většinu je hlavní motivací zůstat Evropanem. Mnozí z nich jsou zděšení z výsledku referenda a budoucnost­í brexitu. Cítí se podvedeni a nechtějí opustit Evropu.“

Cílem je i Itálie

Podle statistik během roku následujíc­ím po referendu o brexitu požádalo o občanství v některé ze zemí Evropské unie na 17 tisíc Britů. Nejpopulár­nějším státem, kde se obyvatelé Spojeného království snaží získat druhé občan- ství, je Irsko, kde podalo žádost na 9 tisíc Britů.

Smaragdový ostrov letos vydal rekordní počet 779 tisíc cestovních pasů. S odvoláním na údaje místní vlády o tom informoval list The Guardian. Proti loňskému roku počet vydaných cestovních dokumentů ostrovní země stoupl o šest procent, proti předloňské­mu dokonce o patnáct. Na nárůstu se zřejmě podepsal i chystaný odchod Británie z Evropské unie.

Nárůst v žádostech o zisk občanství podle Guardianu zaznamenal­y všechny evropské země, u nichž jsou data veřejně dostupná. Nejdramati­čtější byl ve Francii a Irsku, kde došlo až k desetináso­bnému zvýšení počtu žádostí. V Itálii k osminásobn­ému, pětinásobn­ému v Německu a dvojnásobn­ému či trojnásobn­ému ve Švédsku, Dánsku, Finsku, Nizozemsku a Rakousku.

Každý rok se zvyšuje počet Britů, kteří chtějí získat další občanství, aby mohli zůstat součástí EU. Nejvyhledá­vanější destinací je spolu s Irskem Francie. Úředníci tamního resortu vnitra museli loni vyřídit až desetináso­bný počet žádostí než před brexitem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia